Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Μανταρίνι










Το μανταρίνι είναι ο καρπός της μανταρινιάς (επιστημονική ονομασία: Citrus reticulata), ενός μικρού εσπεριδοειδούς δένδρου. Μοιάζει πολύ με το πορτοκάλι. Το σχήμα του δεν είναι σφαιρικό αλλά ελλειψοειδές. Τα μανταρίνια τρώγονται συνήθως ωμά ή σε φρουτοσαλάτες. Το δέντρο είναι πιο ανθεκτικό στην ξηρασία από ότι ο καρπός. Το δέντρο είναι αειθαλές, ευαίσθητο και εύκολα καταστρέφεται από το κρύο .Φύεται σε τροπικά και υποτροπικά κλίματα.




Καλλιέργεια

Μανταρίνι
Τα μανταρίνια καλλιεργούνται σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία αλλά και η χώρα μας (κυρίως σε Κρήτη και Χίο).












Ιστορία
Η ιστορία του φρούτου ανάγεται πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια, στην Κiνα.Λέγεται ότι τα γευστικά φρούτα πήραν το όνομά τους από τους μανδαρίνους, τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας,εξαιτίας του χρώματος που είχαν οι στολές τους αλλά και γιατί αντάλλασσαν τα φρούτα αυτά ως δώρα.Τα μανταρίνια Κλημεντίνες πήραν το όνομα τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829 - 1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία. Είναι συνήθως άσπορα, μικρού σχετικά μεγέθους. Είναι διαθέσιμα από τον Νοέμβριο έως τα τέλη Φεβρουαρίου με τις μεγαλύτες ποσότητες τον Ιανουάριο.Είναι τα εσπεριδοειδή που προτιμούν τα παιδια. Ο Ρώσος ναύαρχος Λογγινος Χέιδεν φέρεται να έφερε πρώτος το μανταρίνι στη χώρα μας. Στα αγγλικά το μανταρίνι αναφέρεται πότε ως mandarin και πότε ως tangerine. Η λέξη αυτή αρχικά χρησιμοποιούνταν για μια μικρή ποικιλία πορτοκαλιού που έφεναν από την Ταγγέρη, στο Μαρόκο.








Ποικιλίες και χαρακτηριστικά
Το μανταρίνι έχει πολλά ονόματα, μερικά από τα οποία αναφέρονται σε διασταυρώσεις ανάμεσα στη μανταρινιά και σε άλλο εσπεριδοειδές φυτό. Τα περισσότερα μανταρίνια σε συσκευασίες ανήκουν στην ποικιλία satsuma, γνωστή στην Ιαπωνία με το όνομα mikan. Η ποικιλία όμως που έχει κερδίσει τους καταναλωτές διεθνώς είναι οι κλημεντίνες. Το tangor, που είναι διασταύρωση ανάμεσα σε πορτοκάλι και μανταρίνι έχει πικρή σάρκα, πλούσια σε άρωμα και είναι εύκολο στο ξεφλούδισμα








Θρεπτική αξία
Το μανταρίνι μοιάζει με το πορτοκάλι, παρότι είναι λιγότερο πλούσιο σε μεταλλικά άλατα. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.Η αποξηραμένη φλούδα του φρούτου χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Επίσης, ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Σύμφωνα με δύο ιαπωνικές μελέτες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας το 2006, η κατανάλωση του φρούτου μειώνει σημαντικά την πιθανότητα να προσβληθεί κάποιος από καρκίνο του ήπατος, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτινοειδή. Μία μερίδα 100 γραμ. έχει 53 θερμίδες

Tι αγαπά και τι μισεί η καρδιά μας






Tι αγαπά και τι μισεί η καρδιά μας Mία σαλάτα, ένας δίσκος κλασικής μουσικής, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και μια καλή κωμωδία μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι για την υγεία της καρδιάς σας! Aπό την άλλη μεριά όμως, μια πλούσια καρμπονάρα ή ένα πακέτο τσιγάρα μπορεί να τη βλάψει. Eνημερωθείτε λοιπόν για όλα όσα «αγαπάει» και «μισεί» η καρδιά σας, ώστε να την προστατέψετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 8+1 πράγματα που αγαπάει η καρδιά



1 Tο μανάβη της γειτονιάς σας



Tα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τα καλύτερα «δώρα» για την καρδιά σας. H κατανάλωσή τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, επειδή: •Περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η C και τα καροτένια, που προστατεύουν από τις φθορές το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων, το ενδοθήλιο (τα καρδιαγγειακά προβλήματα προκαλούνται όταν φθείρεται το ενδοθήλιο και δημιουργούνται στενώσεις στα αγγεία).



•Eίναι πηγή καλίου, ενός ανόργανου στοιχείου με διουρητική δράση, που φαίνεται ότι παίζει βοηθητικό ρόλο στη ρύθμιση της υπέρτασης. Oι μπανάνες, τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα βερίκοκα, το μπρόκολο, τα καρότα και η ντομάτα είναι πλούσιες πηγές καλίου.



•Περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες δεσμεύουν ένα μέρος της χοληστερίνης και του λίπους στο έντερο, απ’ όπου στη συνέχεια και αποβάλλονται. Έτσι, καταλήγουν λιγότερα επιβλαβή λίπη στα στεφανιαία αγγεία. Oι φυτικές ίνες δρουν καλύτερα όταν δεν έχουν αλλοιωθεί, γι’ αυτό να προτιμάτε τα ολόκληρα φρούτα (αντί για τους χυμούς) και τα ωμά λαχανικά (αντί για τα βρασμένα).



2 Tις κωμωδίες και τα ανέκδοτα



Mία ταινία ή ένα αστείο που σας κάνει να ξεσπάτε σε δυνατά γέλια είναι ωφέλιμο και για το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Όταν γελάτε, το σώμα σας αντιδράει σαν να κάνετε τζόγκινγκ: συσπώνται οι μύες, αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς και εκκρίνονται ενδορφίνες (οι ορμόνες που συνδέονται με το αίσθημα της ευχαρίστησης). Tο γέλιο, λοιπόν, γυμνάζει την καρδιά σας!



3 Tα αθλητικά σας παπούτσια



Όποτε έχετε λίγο χρόνο στη διάθεσή σας, φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε, π.χ., προς το πλησιέστερο πάρκο. Tο περπάτημα είναι εξαιρετική γυμναστική όχι μόνο για το σώμα, αλλά και για τα αγγεία της καρδιάς. Oι διακυμάνσεις της πίεσης και των σφυγμών που παρουσιάζονται όταν περπατάτε βοηθούν τα αγγεία να ανακτήσουν την ελαστικότητά τους, η οποία μειώνεται με την ηλικία. Eπιπλέον, η γυμναστική συμβάλλει στη δημιουργία νέων μικρών αγγείων, γεγονός που αυξάνει την πλαστικότητα του «αγγειακού δέντρου», το οποίο αιματώνει την καρδιά. Έχει αποδειχθεί ότι η συστηματική άσκηση (π.χ., μία ώρα περπάτημα την ημέρα, ακόμη και «σπασμένη» σε δύο ημίωρα) βοηθά στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL) και στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης. H συστηματική άσκηση προφυλάσσει τους υγιείς από τη στεφανιαία νόσο, αλλά και τους καρδιοπαθείς από ένα νέο καρδιαγγειακό επεισόδιο. Μη χάνετε, λοιπόν, ποτέ την ευκαιρία για περπάτημα, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης (π.χ., ποδηλασία, τζόγκινγκ).



4 Tο γαύρο πλακί...



O γαύρος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, η τσιπούρα, οι ρέγγες, αλλά και ο ποταμίσιος σολομός είναι ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα. Πρόκειται για ένα είδος λίπους που έχει αποδειχθεί ότι ασκεί ευεργετική δράση στα τοιχώματα των στεφανιαίων αγγείων. Oι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε ψάρι 2-3 φορές την εβδομάδα, προκειμένου να αποκομίσουμε την προστατευτική αντιθρομβωτική δράση των ω-3 λιπαρών οξέων.



5 Tην κάβα σας



Tο κρασί, σε μικρές δόσεις, συμβάλλει στην ελαστικότητα του ενδοθηλίου, του εσωτερικού τοιχώματος των αγγείων. Tο κρασί περιέχει φλαβονοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες), που συμβάλλουν στη διατήρηση της «καλής» χοληστερίνης (HDL). Mάλιστα, η φλούδα του σταφυλιού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του κόκκινου κρασιού είναι πολύ πλούσια σε φλαβονοειδή, γι’ αυτό και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το κόκκινο κρασί είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καρδιά. Σύμφωνα με επιδημιολογικές έρευνες, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Για να αποκομίσετε από το κρασί τις ευεργετικές ιδιότητες της αλκοόλης, μην ξεπερνάτε τα 1-2 ποτήρια την ημέρα.



6 Tο ράφι με τα δημητριακά



Bάλτε στο καλάθι του σούπερ μάρκετ δημητριακά ολικής άλεσης (σκούρο ρύζι, σταρένιο τραχανά από πλιγούρι, σκούρα ζυμαρικά, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης) και προτιμήστε το ψωμί ολικής άλεσης από το φούρνο της γειτονιάς σας. Tα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν μέρος της χοληστερίνης και του λίπους των τροφών. Mάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Aμερικανική Eπιθεώρηση Kλινικής Διατροφής, η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.



7 Tον... Mότσαρτ



H κλασική μουσική έχει παρατηρηθεί ότι βοηθά στην αποβολή του στρες, μειώνοντας τα επίπεδα των κατεχολαμινών (των ορμονών του στρες). Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι η απαλή μουσική σχετίζεται με τη μείωση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης. Mάλιστα, σε πολλά νοσοκομεία διεθνώς ακούγεται κλασική μουσική ακόμη και στις μονάδες εντατικής θεραπείας, επειδή έχει παρατηρηθεί ότι βοηθά στη γρηγορότερη ανάνηψη των ασθενών μετά από μια καρδιακή επέμβαση. Aκόμη και οι ίδιοι οι χειρουργοί την ώρα που χειρουργούν ακούν μουσική, προκειμένου να αποβάλουν το στρες της επέμβασης!



8 Tα λαδερά



Tο μπριάμ, τα φασολάκια, το ιμάμ μπαϊλντί, οι μπάμιες, με δυο λόγια τα λαδερά φαγητά, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής διατροφής, η οποία έχει αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς. Oι διαιτολόγοι συνιστούν να μαγειρεύετε λαδερά φαγητά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Eκτός από την ωφέλιμη δράση των ίδιων των λαχανικών (βλ. παραπάνω), το αγνό παρθένο ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως η E, που βοηθούν: •Στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στη διατήρηση των επιπέδων της «καλής» χοληστερίνης (HDL).



•Στην ελαστικότητα των αγγείων και στην πρόληψη της αθηρωμάτωσης. Φυσικά, το ελαιόλαδο δεν παύει να είναι λίπος, ωφέλιμο μεν, αλλά πλούσιο σε θερμίδες (135 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας). Γι’ αυτό μην υπερβάλλετε, π.χ., «βουτώντας» το ψωμί ή «πνίγοντας» τα φασολάκια στο λάδι.



8+1 πράγματα που μισεί η καρδιά



1 Tις καρμπονάρες



H σάλτσα καρμπονάρα περιέχει -μεταξύ άλλων- βούτυρο, κρέμα γάλακτος και μπέικον, δηλαδή τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα λίπη, που βλάπτουν το καρδιαγγειακό σύστημα όταν καταναλώνονται χωρίς μέτρο. Τα κορεσμένα λίπη εναποτίθενται στα αγγεία και προκαλούν στενώσεις. Oι πηγές των κορεσμένων λιπαρών είναι τα ζωικά τρόφιμα (το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά και τα αλλαντικά). Oι διαιτολόγοι συνιστούν τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν το 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Πρακτικά αυτό θα το επιτύχετε αν τηρείτε ορισμένους διατροφικούς κανόνες: •Kόκκινο κρέας: 1 φορά την εβδομάδα. •Πουλερικά: 1-2 φορές την εβδομάδα. •Γαλακτοκομικά: 2 μερίδες την ημέρα (μία μερίδα = ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι ή ένα μικρό κομμάτι τυρί 30 γρ.). • Tα μακαρόνια δεν υπάρχει λόγος να τα στερηθείτε (π.χ., 1-2 μακαρονάδες την εβδομάδα), αρκεί να προτιμάτε τις σάλτσες με ελαιόλαδο, λαχανικά και μυρωδικά.



2 Tο τελευταίο τσιγάρο πριν κοιμηθείτε



O καπνός του τσιγάρου περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο ενώνεται με την αιμοσφαιρίνη -το μεταφορέα του οξυγόνου στο αίμα-, αντικαθιστώντας το οξυγόνο. Όταν καπνίζετε λίγο πριν κοιμηθείτε, δεν δίνετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να αποβάλει το μονοξείδιο του άνθρακα με την κίνηση και τη φυσική δραστηριότητα. Aντιθέτως, η επιβλαβής χημική ουσία παραμένει στο εσωτερικό των αγγείων και τα φθείρει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Aυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα υπόλοιπα τσιγάρα που καπνίζετε κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αθώα! Eκτιμάται ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο από τη στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.



3 Tα αυγά



O κρόκος του αυγού περιέχει 213mg χοληστερίνης, τη στιγμή που το συνιστώμενο ημερήσιο όριο για την πρόσληψη χοληστερίνης είναι τα 300mg. Kατά συνέπεια, εάν συνηθίζετε να τρώτε καθημερινά αυγό, μπορείτε εύκολα να υπερβείτε αυτό το όριο, θέτοντας σε κίνδυνο τα αγγεία της καρδιάς σας. Aπό την άλλη μεριά όμως, το αυγό είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης και περιέχει σίδηρο. Tο μυστικό λοιπόν είναι να καταναλώνετε αυγά με μέτρο, που είναι 2-3 αυγά την εβδομάδα.



4 Tον καναπέ του σπιτιού σας



H διαδικασία σάς είναι γνώριμη: Eπιστρέφετε στο σπίτι μετά τη δουλειά, τρώτε και μετά περνάτε το υπόλοιπο της βραδιάς στον καναπέ, παρακολουθώντας τηλεόραση. H καθιστική ζωή είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της καρδιάς. Oι ειδικοί τονίζουν ότι όσοι δεν αθλούνται κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο από τη στεφανιαία νόσο σε σύγκριση με όσους γυμνάζονται συστηματικά. H καθιστική ζωή αποδυναμώνει το μυοκάρδιο, συμβάλλει στη σκλήρυνση των αγγείων και μειώνει την αντοχή. Eπίσης, έχει συσχετιστεί με την αύξηση της «κακής» χοληστερίνης (LDL), η οποία επικάθεται στα τοιχώματα των αγγείων, αυξάνοντας τον κίνδυνο απόφραξής τους.



5 Tα σνακ



Tην επόμενη φορά που θα αγοράσετε σνακ, π.χ., τσιπς, γλυκίσματα ή μπισκότα, αφιερώστε λίγα λεπτά για να διαβάσετε τις ετικέτες αυτών των προϊόντων. Αν αναφέρεται η φράση «υδρογονωμένα έλαια» (τρανς λιπαρά), προσπαθήστε να τα αποφύγετε. Tα τρανς λιπαρά παράγονται κατά τη διαδικασία υδρογόνωσης των φυτικών λαδιών και θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Η κατανάλωσή τους συνδέεται με την αύξηση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και τη μείωση της «καλής» (HDL). Τα υδρογονωμένα έλαια χρησιμοποιούνται και στις προτηγανισμένες πατάτες, ενώ περιέχονται και σε κάποιες μαργαρίνες (κυκλοφορούν ωστόσο στην αγορά ορισμένοι τύποι μαργαρίνης χωρίς τρανς λιπαρά).



6Tο «σωσίβιο»



γύρω από τη μέση σας Ο κίνδυνος για την καρδιά σας αυξάνεται όταν τα περιττά κιλά είναι συσσωρευμένα στον κορμό σας. H αύξηση του λίπους που βρίσκεται πίσω και ανάμεσα στα έντερα μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μεταβολικές διαταραχές (υπέρταση, αύξηση της χοληστερίνης και του σακχάρου). Ελέγξτε την περιφέρεια της μέσης σας μετρώντας την αναλογία της μέσης προς τους γοφούς. Eάν, π.χ., η περιφέρεια της μέσης σας είναι 70 εκ. και των γοφών σας είναι 80 εκ., τότε η αναλογία μέσης προς γοφούς είναι 70/80=0,87. Για τους άνδρες, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι αυξημένος όταν το πηλίκο αυτό είναι μεγαλύτερο από 0,95, ενώ για τις γυναίκες όταν είναι μεγαλύτερο από 0,80.



7 Tην αλατιέρα



Aν ρίχνετε άφθονο αλάτι στο φαγητό, καλό είναι να ελέγξετε αυτή σας τη συνήθεια. Tο αλάτι έχει την ιδιότητα να ανεβάζει την πίεση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ταχυκαρδία, η οποία κουράζει την καρδιά. H κατανάλωση αλατιού με μέτρο βοηθά στην πρόληψη της υπέρτασης (της μόνιμα υψηλής πίεσης του αίματος). Προσπαθήστε λοιπόν να μην τρώτε περισσότερο από 4 γραμμάρια αλάτι την ημέρα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού).



8 Tο διπλανό σας που καπνίζει



Εκείνος «χάνει» 11 λεπτά ζωής για κάθε τσιγάρο που ανάβει, δυστυχώς όμως ζημιώνεστε και εσείς. Όταν βρίσκεστε σε έναν κλειστό χώρο που δεν αερίζεται και οι γύρω σας καπνίζουν, εισπνέετε το 30% του καπνού. Όταν ο χώρος αερίζεται επαρκώς, ο κίνδυνος είναι μικρότερος, αλλά όχι ανύπαρκτος. Oι ειδικοί τονίζουν ότι το παθητικό κάπνισμα επιβαρύνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Συγκρατήστε τα νεύρα σας Όταν οργίζεστε, αυξάνεται η έκκριση των ορμονών του στρες (κατεχολαμίνες), οι οποίες προκαλούν ταχυκαρδία και σπασμό των αγγείων. H καρδιά αναγκάζεται να λειτουργήσει σε γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που, όταν συμβαίνει συστηματικά, μπορεί να την εξαντλήσει. Σύμφωνα με έρευνες, οι ευέξαπτοι άνθρωποι, που χάνουν την ψυχραιμία τους με το παραμικρό, κινδυνεύουν έως και τρεις φορές περισσότερο από καρδιακή προσβολή σε σύγκριση με όσους είναι πιο ήρεμοι και διαλλακτικοί.



πηγη...www.vita.gr

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Μαργαριταρια μαθητων




(Μαθητής Λυκείου, Εύβοια 1996) "Ρε Μάριε, με έσωσες. Είσαι ο σωσίας μου!"


(Από γραπτό μαθητή σε εξετάσεις για την Ιστορία - Γυμνάσιο Κορίνθου 1988) "Και οι Ρώσοι ανέδειξαν μεγάλους ποιητές όπως ο Πούσκας, ο Λένιν, ο Τρότσκι και ο Ιβάν ο Τρομακτικός. Από την ποίηση αυτή σώζεται σήμερα η Σιβηρία με την παγωμένη λίμνη των Κύκλων που ο Τσακ Κόφσκι την έκανε παλέτα."


(Από γραπτό μαθητή σε εξετάσεις για την Ιστορία - Γυμνάσιο Θηβών) "Όταν ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, βρήκε τους είκοσι ανεμιστήρες και την Πηνελόπη να τους δουλεύει στο φουλ."


(Από γραπτό μαθητή σε εξετάσεις για την Ιστορία - Γυμνάσιο Κορίνθου 1989) "Η επανάσταση του '21 έγινε πριν από 1821 χρόνια. Σήμερα γιορτάζουμε την τελική του πτώση."


(Από Έκθεση για τη Ρωσία μαθητή του Γυμνασίου Καρδίτσας, 1991) "Η μάνα του Ρασπούτιν ήταν η Ρασπουτάνα, τεραστίων διαστάσεων Ρωσίδα της Σιβηρίας."


(Από διαγωνισμό στα Θρησκευτικά - Λύκειο Ξάνθης 1991) "Το ακριβώς αντίθετο της Αγίας Τριάδας είναι η Διαβολική Τριάδα, πυρ, συν γυναιξί και θάλασσα. Πράγματα του Σατανά."


(Από Έκθεση μαθητή του Γυμνασίου Αργοστολίου, 1992) "Ο Ε. Λύτης και ο Σ. Εφέρης είναι και οι δύο Έλληνες ποιητές κατηγορίας νόμπελ." (Από Έκθεση μαθητή του Γυμνασίου Ζωγράφου, 1990) "Η επανάσταση στις Ινδίες είχε αρχηγό και σύμβολο το Γάντι του Μανχάταν."


(Από διαγωνισμό στη Γεωμετρία, Γυμνάσιο Ιωαννίνων, 1982) "Το τρίγωνο που φέρει δύο γωνίες λέγεται διαγώνιον."


(Από μάθημα Γεωγραφίας, Λύκειο Χανίων, 1990) "Πρωτεύουσα της Κεϋλάνης είναι η Λίπτον Τι."


(Γυμνάσιο Καβάλας, 1988) "Ο γλάρος είναι αποδημητικό πουλί. Το καλοκαίρι πάει στην παραλία, το χειμώνα στις ακτές. Ενδιαμέσως στους σκουπιδότοπους και λιμάνια."


(Γυμνάσιο Ηρακλείου, 1991) "Ο κύκλος είναι μία στρογγυλή γραμμή, χωρίς συνδέσεις, ενωμένη με τέτοιο τρόπο που δεν μπορείς να καταλάβεις που αρχίζει και που τελειώνει."


(Γυμνάσιο Καρδίτσας, 1989) "Ο κύκλος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, εκτός αν σταματήσεις το διαβήτη."


(Γυμνάσιο Κιλκίς, 1992) "Το εκτάριον βρίσκεται ακριβώς μεταξύ πενταρίου και επταρίου."


(Από γραφτό στη Φυσική, Γυμνάσιο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, 1983) Η κυριώτερη αιτία της εξατμίσεως του νερού είναι η φωτιά κάτω απ' το κατσαρολάκι.


(Από εργασία για τα Μαθηματικά, Λύκειο Τρίπολης, 1991) Τρεις κύκλοι εφαπτόμενοι ο ένας με τον άλλον δημιουργούν τρίκυκλον.


(Από εξετάσεις στην Ψυχολογία, Λύκειο Λαμίας, 1997) Η κρίση συνείδησης είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και να προκαλέσει ανεπανόρθωτες καταστροφές στον φέροντα.


(Από γραφτό στην Ιστορία, Γυμνάσιο Νέου Φαλήρου, 1988). Για να καταπολεμήσει την βραδυγλωσσίαν του ο Δημοσθένης μπούκωνε το στόμα του με χαλίκια κι έτσι όταν μιλούσε κανείς δεν καταλάβαινε τι έλεγε. Με τον καιρό τον συνήθισαν όλοι έτσι μπουκωμένο και δεν του έδινε κανείς σημασία. Πέθανε τρελός στα Κύθηρα με το στόμα μπουκωμένο.


(Από γραφτό στην Ελληνική Ιστορία, Γυμνάσιο Περάματος Πειραιά, 1994). Μόλις ο Αρχιμήδης ανακάλυψε την εκτίναξη του νερού, τρόμαξε τόσο πολύ, που τα ανέθεσε όλα στην πολιτική ηγεσία, ώστε να μην έχει καμία ευθύνη.


(Από γραφτό στη Μυθολογία, Γυμνάσιο Πάτρας, 1974). Χρόνια μετά περνώντας από το μέρος που είχε καθαρίσει την κόπρο του Αιγίου, ο Ηρακλής έμεινε κατάπληκτος. Όλα πεντακάθαρα, λες και ήταν χθες. Έφυγε κατευχαριστημένος.


(Από γραπτό στα Θρησκευτικά, Γυμνάσιο Ολυμπίας, 1991). Θέλει πολλή επεξήγηση το «Αγάπα τον πλησίον σου» Σκίτσο του Νικόλα Μαρκόπουλου από το βιβλίο «Μα είναι δυνατόν;.. και όμως. Είναι!»Η Εντολή που λέει Αγάπα τον Πλησίον σου είναι μια από τις σπουδαιότερες. Αλλά, όπως και όλα τα σημαντικά πράγματα, θέλει πολλή επεξήγηση για ν' αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. (Από εξετάσεις Θρησκευτικών, Λύκειο Μαρκοπούλου Αττικής, 1992). Τραγικό τέλος είχε ο Λούθηρος. Ετέθη εκτός εκκλησίας με ισχυρό κτύπημα της Παπικής Βούλας στο κεφάλι.


(Από γραφτό εξετάσεων στα Θρησκευτικά, Λύκειο Λασιθίου, 1985). Δύο μεγάλα κόμματα που κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή του Ισραήλ ήταν τα Σόδομα και τα Γόμορα. Οι Σοδομιστές ήταν υπέρ της κοινωνικής ισότητας ενώ οι Γομαριστές ήταν εγωιστές και συντηρητικοί.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

Νερό…










Με μηδενική θερμιδική αξία, είναι ιδανικό για όλες τις δίαιτες. Παρουσιάζεται σαν πρότυπο του τέλειου υγρού και διαθέτει τεράστια ζωτική και θρεπτική αξία, σε σημείο μάλιστα που κανένας άνθρωπος, ζώο η φυτό, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό. Εξάλλου, χωρίς νερό…δεν υπάρχει ζωή, αφού δεν υπάρχει καλλιέργεια, εκτροφή, τροφή. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλά τρόφιμα (κυρίως φρούτα και λαχανικά), πάνω από το 90% του βάρους τους είναι νερό. Για παράδειγμα, το ωμό κρέας περιέχει 50% νερό, το τυρί 40-70%, το ψωμί 30% και η μαργαρίνη 10%. Από την άλλη πλευρά, ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται ημερησίως 1,5 λίτρο νερό (6-8 ποτήρια) για να διατηρείται υγιής, μιας και το 60-70% του σώματός του αποτελείται από νερό. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες ο άνθρωπος προσλαμβάνει και αποβάλλει περίπου 2 λίτρα ημερησίως. Από αυτά, τα 1,4 λίτρα (70%) είναι τα πόσιμα υγρά, τα 0,7 λίτρα (29.9%) από τις τροφές και περίπου 0,2 λίτρα (0,1%) από το νερό που προέρχεται από τις καύσεις των τροφών. Σαν βιολογική δράση, το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα όργανα και τους ιστούς, αποβάλλει τις τοξίνες, ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας σώματος. Επομένως, το νερό είναι ίσως η πιο απαραίτητη τροφή, εφόσον πεθαίνει κανείς 10 φορές γρηγορότερα από δίψα παρά από πείνα.Διαθέτοντας αυτά τα χαρακτηριστικά, το πολύτιμο αυτό υγρό, λατρεύτηκε και θεοποιήθηκε στο παρελθόν, αλλά και στις μέρες μας έχει μετατραπεί σε κάτι ‘καυτό’ και μυστηριώδες, καθώς η αναζήτησή του και εξεύρεσή του σε άλλους πλανήτες, π.χ. Σελήνη, Άρης, αποτελεί μείζον ζήτημα. Συνάμα, μελετάται η δράση του ως στοιχείο μνήμης, αφού ο εγκέφαλος αποτελείται κατά το ήμισυ (ίσως και περισσότερο) με στοιχεία νερού. Από την άλλη πλευρά, σε πολλές περιοχές της γης το νερό αποτελεί μια σοβαρότατη αιτία αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων. Δυστυχώς, σήμερα, αποτελεί ‘είδος προς εξαφάνιση’, κυρίως λόγω των κλιματικών αλλαγών και της μη ορθής χρήσης του, μα και ταυτόχρονα ‘προϊόν προς κατάκτηση’, αφού η απουσία νερού συνεπάγεται απουσία τροφής, εφαλτήριο για την εμφάνιση διακρατικών συμπλοκών και διαμαχών. Οι νόμοι, εξάλλου, της αγροτικής οικονομίας επιβάλλουν το σεβασμό όλων όσων χρησιμοποιούνται στην παραγωγή της τροφής και το νερό δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα πράγματα, ίσως γίνουν πιο δυσοίωνα καθώς σύμφωνα με στατιστικές μελέτες στα επόμενα 50 χρόνια το διαθέσιμο νερό ανά άτομο θα περιοριστεί στο μισό, ενώ σε 100 χρόνια ο μισός πληθυσμός παγκοσμίως θα υποφέρει από την έλλειψή του. Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, το νερό φαίνεται να παίρνει τα σκήπτρα από το πετρέλαιο, όσον αφορά το ενδιαφέρον των στρατηγικών σχεδιασμών των υπερδυνάμεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ένα γαλόνι εμφιαλωμένο νερό κοστίζει περισσότερο από ένα γαλόνι πετρέλαιο, γι’ αυτό και αποτελεί σημαντική αιτία πολέμου, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι βαρύνουσας σημασίας πηγή χρημάτων και πλούτου. Ας ελπίσουμε ότι μελλοντικά θα παραμείνουμε, με την κατάλληλη κοινωνική πολιτική, στο γεγονός ότι το νερό αποτελεί μόνο πηγή και σύμβολο ζωής!Πρόκειται για το κυρίαρχο στοιχείο στον πλανήτη μας, καθώς το 70% της επιφάνειάς του αποτελείται από νερό, το οποίο παραμένει πάντα σταθερό σε ποσότητα. Ίσως για το λόγο αυτό μερικοί πιστεύουν ότι ο πλανήτης μας θα έπρεπε να ονομάζεται Νερό και όχι Γη! Από αυτό το ποσοστό το 97% είναι θαλασσινό νερό και μόνο το 3% είναι πόσιμο, εκ των οποίων τα 4/5 βρίσκονται αποθηκευμένα υπό μορφή πάγου και χιονιού στους πόλους και τα βουνά. Το υπόλοιπο 1/5 του πόσιμου νερού χρησιμοποιείται κυρίως στη γεωργία (70%) και μόνο το 30% για ανθρώπινη κατανάλωση. Αναλογικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν όλο το νερό της γης βρίσκεται σε ένα ποτήρι, το συνολικό γλυκό νερό που μας αντιστοιχεί είναι μόνο μια σταγόνα! Αντίθετα, χρειάζονται: 5.000 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα κιλό ρύζι, 20.000 λίτρα για ένα κιλό καφέ, 5.000 λίτρα νερό για να συντηρηθεί ένα μοσχάρι, 11.000 λίτρα νερό για ένα χάμπουργκερ, και 150.000 λίτρα νερό για να παραχθεί ένα αυτοκίνητο!Έτσι, κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα, η κατανάλωση του νερού, αυξήθηκε έξι φορές, όταν ο πληθυσμός της γης τετραπλασιάστηκε. Πιο συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί καταναλώνουν 6 φορές περισσότερο νερό από τους Ινδούς και 30 φορές από τους Κενυάτες. Στον αντίποδα αυτού, το 20% των παιδιών του κόσμου δεν έχει επί καθημερινής βάσης τα περίπου 20 λίτρα πόσιμου νερό που του αναλογούν, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά της παιδικής θνησιμότητας. Γενικά στις Αφρικανικές χώρες, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 80% των ασθενειών που μαστίζουν τις χώρες αυτές, μεταδίδεται μέσω βρώμικου νερού. Στη χώρα μας, η σπατάλη νερού είναι τεράστια, καθώς, ενώ για παράδειγμα στην Αθήνα απαιτούνται 600.000 κυβικά νερού καθημερινά, στην πραγματικότητα καταναλώνονται τα διπλάσια. Τα ίδια ισχύουν και στις Ελληνικές βιομηχανίες, οι οποίες για συγκεκριμένο παραγόμενο έργο, χρησιμοποιούν τριπλάσια ποσότητα νερού συγκρινόμενες με αντίστοιχες βιομηχανίες του εξωτερικού (πχ. στις Η.Π.Α). Η ανάγκη για τη λήψη άμεσων μέτρων (κατασκευή νέων φραγμάτων) και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων στρατηγικών πολιτικών δράσεων για την εξοικονόμηση αλλά και την ορθότερη χρήση του νερού είναι επιτακτική και υψίστης σημασίας. Ήδη, στην Αμερική (Καλιφόρνια) έχει εκδοθεί το ‘Μωβ Βιβλίο’ με ένα σύνολο νόμων δημόσιας υγείας σχετικών με το ανακυκλωμένο νερό. Είναι πλέον ξεκάθαρο ό,τι η χρήση ανακυκλωμένου νερού είναι μονόδρομος. Όσο πιο γρήγορα αρχίσει η εκπαίδευση των πολιτών αναφορικά με την οικονομία του νερού, αλλά και η δημιουργία κατάλληλων υποδομών, τόσο οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου θα περιορίζονται. Λαμπρό και φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση είναι η Ιαπωνία καθώς υπερέχει παγκοσμίως σε θέματα διαχείρισης και αξιοποίησης ανακυκλωμένου νερού. Από την άλλη πλευρά, στο Μεξικό, υπάρχει το φυτό Νίπα, το οποίο είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και μπορεί να αρδευτεί ακόμη και με θαλασσινό νερό. Ίσως με το συγκεκριμένο φυτό λυθούν πολλά διατροφικά προβλήματα, καθώς έχει την ικανότητα να παράγει αρκετή ποσότητα βρώσιμων σπόρων. Nερό δικτύου η εμφιαλωμένο;Συνήθως, το νερό της βρύσης είναι απολύτως καθαρό και ασφαλές για τη δημόσια υγεία, καθώς είναι πολύ πιο φθηνό από το εμφιαλωμένο (1.000 φορές ακριβότερο). Ο μύθος του ‘καθαρού’ εμφιαλωμένου νερού, ο οποίος στηρίχθηκε κυρίως διαφημιστικά, αρχίζει σταδιακά να αμφισβητείται (και από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, WWF). Η συγκέντρωση βενζολίου στο εμφιαλωμένο νερό, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα πλαστικά μπουκάλια, αλλά και η ίδια η μόλυνση του νερού από το πλαστικό μπουκάλι, όταν δεν τηρούνται οι βασικές συνθήκες συντήρησης και ασφάλειας, είναι μερικά από τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του. Έτσι, στις μέρες μας, η καθαρότητα, η συσκευασία, η γεύση και η μυρωδιά του νερού, που αποτελούν συγκρίσιμα μεγέθη ανάμεσα στο νερό της βρύσης και του εμφιαλωμένου ύδατος, φαίνεται συνολικά να ισορροπούν στη ζυγαριά της ποιότητας, με το καθένα να υπερέχει σε λίγα επιμέρους σημεία. Τα εμφιαλωμένα νερά χωρίζονται ανάλογα με τις ιδιότητές τους σε τρεις κατηγορίες: (α) φυσικό μεταλλικό νερό (με βάση αυστηρές προδιαγραφές Ε.Ε.), (β) επιτραπέζιο εμφιαλωμένο νερό (φιλτραρισμένο νερό δικτύου ύδρευσης), (γ) εμφιαλωμένο νερό πηγής (ελαφρώς επεξεργασμένο).


Στην πραγματικότητα, το νερό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τρόφιμο-και μάλιστα ευπαθές-όσον αφορά την επεξεργασία, την εμφιάλωση και τη συντήρησή του. Έτσι, η σχολαστική προστασία της πηγής, η τήρηση των κανόνων υγιεινής στην εμφιάλωση, η μεταφορά σε χαμηλή θερμοκρασία και η συντήρηση σε σκιερό μέρος (θερμοκρασία κάτω από 180C), αποτελούν δικλείδα ασφαλείας για την ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού. Το τελικό προϊόν (πόσιμο νερό) πρέπει να είναι άχρωμο, διαυγές, άοσμο και δροσερό.Έπειτα, η επιλογή (νερό δικτύου ή εμφιαλωμένο) ανήκει αποκλειστικά στον καταναλωτή και τις ανάγκες του. Η κατά κεφαλή ετήσια κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού στη χώρα μας εκτιμάται ότι φθάνει τα 100 λίτρα, ενώ παγκοσμίως υπάρχουν περισσότερες από 700 μάρκες νερού. Επομένως, αν προτιμήσετε εμφιαλωμένο, για τα παιδιά και το γενικότερο πληθυσμό, κατάλληλο μπορεί να θεωρηθεί το φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Για άτομα με υπέρταση, ή με ανάγκη περιορισμού του νατρίου (λήψη κορτιζόνης, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια) προτιμάται το φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως οι αθλητές, προτιμάται το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο. Τέλος, καλή επιλογή θεωρείται το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, για άτομα που χρειάζονται αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου (γυναίκες κυρίως για πρόληψη οστεοπόρωσης), ενώ αντενδείκνυται σε άτομα με πρόβλημα νεφρολιθίασης. Υπάρχει επομένως μια πλειάδα νέων τύπων νερού, με ιδιαίτερα ευεργετική σύσταση σε ιχνοστοιχεία (π.χ μαγνήσιο) και ηλεκτρολύτες (που αντιμετωπίζουν γρηγορότερα τη δίψα) που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών, ενώ αναμένονται εμφιαλωμένα νερά εμπλουτισμένα με υδατοδιαλυτές βιταμίνες (βιτ. Β και C), προσδίδοντας μια νέα διατροφική διάσταση στο υγρό διαμάντι.Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί, ότι πλέον, στα πολυτελή εστιατόρια της Αμερικής, υπάρχει sommelier νερού (παρόμοιος με αυτόν του κρασιού) που προτείνει το είδος νερού (ανάλογα με το μέγεθος, την ποσότητα των φυσαλίδων, την αλκαλικότητα, την οξύτητα και την πυκνότητα του νερού) που συνοδεύει καλύτερα το πιάτο μας.Ας μην ξεχνούμε ότι το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό, είναι κοινή περιουσία, κληρονομιά και δικαίωμα κάθε ανθρώπου, όπως η τροφή και η υγεία. Μπορεί και πρέπει να προσφέρει μόνο ευεξία και ευζωία.

Κώστας Κατσουράνης





Ο Κώστας Κατσουράνης (21 Ιουνίου στην Πάτρα) είναι Έλληνας επαγγελματίας παίκτης ποδοσφαίρου που παίζει αυτήν την περίοδο για την Μπεμφίκα. Ο Κατσουράνης θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές της γενεάς του.


Bιταμίνες



Βιτ. Α ή ρετινόλη
Πηγές Σπανάκι, μαρούλι, καρότα, αυγά, συκώτι, γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο
Που βοηθά Ανάπτυξη- αναπαραγωγή, όραση, δέρμα, αντικαρκινική δράση
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί Δερματικές παθήσεις, διαταραχές στην όραση
Πονοκέφαλος, εμετοί, τριχόπτωση, δερματικές παθήσεις

Βιτ. Β1 ή θειαμίνη
Πηγές Γάλα, αυγά, συκώτι, όσπρια, μαύρο ψωμί, δημητριακά
Που βοηθά Μεταβολισμός Υδατανθράκων, βοηθάει στην καλή λειτουργία των νεύρων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί Διαταραχή μεταβολισμού υδατανθράκων, μπέρι - μπέρι, ανορεξία, δυσκοιλιότητα, αδυναμία

Βιτ. Β2 ή ριβοφλαβίνη
Πηγές Γάλα, συκώτι, αυγά, όσπρια, δημητριακά
Που βοηθά Μεταβολισμός υδατανθράκων, καλή λειτουργία των νεύρων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Επιπεφυκίτιδες, Δερματικές παθήσεις, Αδυναμία

Βιτ. B3
Πηγές Αυγά, γάλα, συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, όσπρια
Που βοηθάΜεταβολισμός υδατανθράκων, καλή λειτουργία των νεύρων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Πελλάγρα, επιγαστρικές και νευρικές διαταραχές, στοματίτιδα, γλωσσίτιδα
Μεταβολικές διαταραχές, Τοξική σε μεγάλες δόσεις

Βιτ. B6 ή πυριδοξίνη
Πηγές Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, αυγά, δημητριακά
Που βοηθά Μεταβολισμός λιπών και πρωτεϊνών, σχηματισμός αιμοσφαιρίνης
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Νεφρολιθίαση, νευρικές παθήσεις, σπασμοί, γαστρεντερικές διαταραχές

Παντοθενικό οξύ
Πηγές Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, αυγά, δημητριακά
Που βοηθά Μεταβολισμός λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Μεταβολικές διαταραχές

Φυλλικό οξύ
Πηγές Μοσχάρι, συκώτι, όσπρια, δημητριακά αυγά
Που βοηθά Σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, νευρικές και αναπαραγωγικές διαταραχές
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Μεταβολικές διαταραχές, Μεγαλοβλαστική αναιμία, Γαστρεντερικά προβλήματα

Βιοτίνη
Πηγές Αυγά, συκώτι, μοσχάρι, δημητριακά
Που βοηθά Μεταβολισμός λιπών και υδατανθράκων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Διαταραχές στο μεταβολισμό υδατανθράκων και λιπών

Χολίνη
Πηγές Αυγά, συκώτι, όσπρια, δημητριακά
Που βοηθά Προστασία ήπατος, μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Λιπώδες ήπαρ, μειωμένη ανάπτυξη

Β12 ή Κυανοκοβαλαμίνη
Πηγές Γάλα, συκώτι, αυγά, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρια
Που βοηθά Μεταβολισμός υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί Διαταραχές στο νευρικό σύστημα, κακοήθης αναιμία

Βιτ. C ή Ασκορβικό Οξύ
Πηγές Πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, πιπεριές, φρούτα γενικά
Που βοηθά Ανάπτυξη, άμυνα, διατήρηση ζωής, αντικαρκινική δράση
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Σκορβούτο

Βιτ. D ή Χοληκαλσιφερόλη
Πηγές Αυγά, γάλα, τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, συκώτι
Που βοηθά Σχηματισμός οστών και δοντιών, μεταβολισμός ασβεστίου και φωσφόρου
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Ραχίτιδα, οστεομαλάκυνση, διαταραχές μεταβολισμού
Πονοκέφαλοι, εμετοί, διάρροιες, Υπερασβεστιαιμία

βιταμινη Ε
Πηγές Ελαιόλαδο, ψωμί, δημητριακά, αυγά, κρέας, συκώτι
Που βοηθά Παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αντικαρκινική δράση
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί Καταστροφή ερυθρών αιμοσφαιρίων, σεξουαλικές διαταραχές
Δηλητηριάσεις

Βιτ. Κ ή Κινόνη
Πηγές Δημητριακά, φρούτα, σπανάκι, κάλιο
Που βοηθά Πήξη του αίματος
Ανεπάρκεια: τι προκαλεί
Αιμορραγίες, διαταραχές στην πήξη του αίματος
Μικρές ανεπιθύμητες παρενέργειες


Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

ροδι


Το ρόδι, σημαντικότατος και πασίγνωστος καρπός από την αρχαιότητα για τις εκπληκτικές ιατρικές ιδιότητες που διαθέτει, έρχεται σήμερα διαμέσω της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης να επιβεβαιώση και να συνηγορίση με τους αρχαίους έλληνες ιατρούς που το θεωρούσαν φρούτο θαυματουργό !!!Εννοιολογικώς το ρόδι ή η ροδιά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την λέξη Ρόδος και ασφαλώς σημαίνει την ΡΟΗ και την ΔΥΝΑΜΗ.Ο παράξενος αυτός καρπός όμως ως προς την δομή του τι μπορεί να σηματοδοτεί ;Ο καρπός περικλείει εσωτερικά πολλούς κόκκους (σπυριά) τα οποία με την σειρά τους περικλύονται μέσα σε κίτρινες μεμβράνες, ενώ εξωτερικά στο κάτω μέρος του υπάρχει η προεξοχή που είναι ότι έχει απομείνει από το προγενέστερο άνθος. Αυτή η προεξοχή θα μπορούσε να μας υποδείξει τον αστέρα ήλιο (έχει σχήμα ακτινωτό) ενώ οι εσωτερικοί κόκκοι με τα κουκούτσια που περιέχουν , τα γαιώδη σώματα (πλανήτες) που χωρίζονται από τις μεμβράνες σε αστρικά συστήματα. Το ΡΟΔΙ η ΡΟΗ ΔΥΝΑΜΙΣ του σύμπαντος κόσμου είναι το φρούτο της γονιμότητος στην αρχαία Ελλάδα. Το σπάνε οι νεόνυμφοι στο σκαλοπάτι της οικίας των πρίν εισέλθουν σ'αυτό. Σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας και της γονιμότητας, η ροδιά λέγεται ότι γεννήθηκε στην περιοχή ανάμεσα στο Ιράν και τη Bόρεια Ινδία, για να καλλιεργηθεί αργότερα συστηματικά και στη Μεσόγειο, όπου μεταφέρθηκε από τους Φοίνικες και τους Aραβες εμπόρους. Εμείς θεωρούμε ότι η ροδιά προέρχεται από την Αιγηΐδα όπως τα περισσότερα είδη φυτών και ζώων της Ευκράτου ζώνης. Γνωστό κυρίως για τους νόστιμους τραγανούς καρπούς της, τους οποίους το έθιμο θέλει να «σπάμε» για γούρι την πρώτη μέρα του χρόνου, η ροδιά εντυπωσιάζει επίσης με την ομορφιά των πορτοκαλοκίτρινων ανθών της.Από την εποχή της αρχαιότητος, ο χυμός των σπόρων υποβαλόταν σε επεξεργασία για τη δημιουργία ανθεκτικών βαφών και μελάνης, ενώ σήμερα ο χυμός χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική και στην ποτοποιία. Τα σπόρια του ροδιού γεύθηκε και η Περσεφόνη, όταν ο Πλούτωνας την πήρε μαζί του στον Κάτω Κόσμο. Για το λόγο αυτόν η κόρη της Δήμητρας καταδικάστηκε να περνάει έξι μήνες στον Άδη.Αρχαία Ελλάδα: 'Έμβλημα της 'Ήρας, της Δήμητρας και της Περσεφόνης δηλώνει την Περιοδική Επιστροφή της Άνοιξης και της γονιμότητας πάνω στην Γη. Στη διάρκεια των εορτών της Δήμητρας (τα "Θεσμοφόρια"), οι Αθηναίες έτρωγαν τα μικροσκοπικά λαμπερά σπόρια για να αποκτήσουν γονιμότητα και ευημερία. Η Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή του ροδιού μιάς και, όπως μας λέει ο μύθος, η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο. Η Ήρα τέλος, η μητέρα των Θεών, θεωρείται η προστάτιδα του γάμου και της γονιμότητας και η ίδια κρατάει στο δεξί της χέρι ένα ρόδι.Στην Ελληνική Μυθολογία έχουμε πολλές αναφορές στην Ροδιά. Ο πιο παλαιός μύθος είναι ίσως αυτός που συνδέει την Ροδιά με τον Ωρίωνα. Ο Ωρίων, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους αστερισμούς, ήταν ένας πελώριος Γίγας, γιός της Γης και ξακουστός για την ομορφιά του. Ήταν λέει, άξιος κυνηγός και σκότωνε τ’ αγρίμια με χάλκινο ρόπαλο. Σύμφωνα με το Μύθο, ο Ωρίων νυμφεύθηκε την Σίδη, αλλά δεν στάθηκε τυχερός: Η Σίδη παινεύτηκε πως είναι πιό όμορφη από την Ήρα και για τιμωρία η θεά την έστειλε στον Κάτω κόσμο όπου μεταμορφώθηκε σε Ροδιά. Η Σίδη, δηλαδή το Ρόδι, συνδέεται όπως θα δούμε και παρακάτω, με την μνήμη των νεκρών στη σχέση τους με τον κάτω κόσμο.Σύμφωνα με άλλους μύθους, η Ροδιά φύτρωσε από το αίμα του Ζαγρέα Διονύσου αλλά και του Αττι - Αδωνη. Επίσης στον τάφο του Πολυνείκη, του γιού του Οιδίποδα φύτρωσε, σύμφωνα με την θέληση των Ερινύων μια Ροδιά, που οι καρποί της έσταζαν αίμα όταν τους άνοιγες.Είναι επίσης το δένδρο που φύτρωσε από το αίμα τον Διονύσου. Οι Ιερείς της Δήμητρας, στην Ελευσίνα, οι Ιεροφάντες, ήταν στεφανωμένοι με κλαδιά ροδιάς κατά την διάρκεια των μεγάλων μυστηρίων. Το φρούτο το ίδιο απαγορευόταν στους μύστες γιατί, ως σύμβολο γονιμότητας, φέρει την ιδιότητα να κάνει να κατεβαίνουν οι Ψυχές στη σάρκα. Ο χυμός από φρέσκο ρόδι αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει από τον πυρετό και μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Είναι ιδανικός για μικρά παιδιά, ειδικά εάν είναι κρυολογημένα και παρουσιάζουν βήχα και πυρετό. Βοηθάει την πρωινή ναυτία στις εγκύους και συστήνεται ιδιαίτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με χυμό σταφυλιού. Ο προφήτης Μωχάμετ έλεγε στους πιστούς του, να καταναλώνουν ρόδια διότι αυτά θα μπορούσαν να τους απαλλάσσουν από πολλά κακά της ανθρώπινης φύσης. Στη Μέση Ανατολή, τα ρόδια χρησιμοποιούνταν για πολλές παθήσεις όπως αιμορροΐδες, αμυγδαλίτιδα, επιπεφυκίτιδα, ακόμη και για τη φαλάκρα.Τα παραδείγματα που δείχνουν ότι σε διάφορους πολιτισμούς, τα ρόδια απολάμβαναν ιδιαίτερης εκτίμησης είναι πολλά. Σήμερα η σύγχρονη επιστήμη δείχνει ότι η σοφία των αρχαίων, είχε γερές βάσεις. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, Α, Ε, σίδηρο, κάλιο και αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.Το ρόδι περιέχει ψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Η συγκέντρωση των ευεργετικών αυτών ουσιών για τον άνθρωπο, είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι.Οι αντιοξειδωτικές φυτοχημικές ουσίες προστατεύουν το οργανισμό μας από τις αρνητικές επιδράσεις των οξειδωτικών ουσιών που σχηματίζονται καθημερινά από τον κανονικό μεταβολισμό των κυττάρων. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες επιδρούν στο μεταβολισμό της χοληστερόλης μειώνοντας έτσι τις καταστροφικές επιδράσεις της κακής χοληστερόλης LDL στα αιμοφόρα αγγεία. Επίσης εκτός από το καρδιαγγειακό σύστημα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες φαίνεται ότι έχουν σημαντική κατασταλτική δράση εναντίον του καρκίνου του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος.Το ρόδι είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών. Περιέχει τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ. Ο χυμός ροδιού είναι ιδιαίτερα πλούσιος με τις 3 αυτές ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες.Η πρακτική κλινική αξία των δεδομένων αυτών, διαφάνηκε από μερικές πρόσφατες έρευνες.Εκχύλισμα ροδιού μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη ή στην επιβράδυνση του, αν τα αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων μπορούν να έχουν πρακτική εφαρμογή, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences. Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν με επικεφαλής τον Δρ Χασάν Μουκχταρ εξηγεί ότι τα ρόδια είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, συστατικά που κάνουν το χυμό τους να έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα από το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι. Όταν οι ερευνητές επώασαν προστατικά καρκινικά κύτταρα με χαμηλές συγκεντρώσεις εκχυλίσματος ροδιού παρατήρησαν μια σχετιζόμενη με τη δοσολογία αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης. Στα προστατικά καρκινικά κύτταρα που καθοδηγούνται από τα ανδρογόνα και εκφράζουν το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA), η θεραπεία με εκχύλισμα ροδιού μείωσε του υποδοχείς ανδρογόνων και την έκφραση του PSA. Όταν ανθρώπινα προστατικά καρκινικά κύτταρα ενέθηκαν σε ποντίκια, η σίτιση των πειραματόζωων με εκχύλισμα ροδιού καθυστέρησε την εκδήλωση των όγκων. Η ανάπτυξη των όγκων ανεστάλη σημαντικά και η επιβίωση παρατάθηκε. Όσο για το αν ο χυμός του ροδιού μπορεί να συστηθεί προς κατανάλωση στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, οι επιστήμονες βασιζόμενοι στα στοιχεία τους εκτιμούν ότι είναι απίθανο να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα και πολύ πιθανό να έχει ευεργετικές επιδράσεις. Τέλος, εφόσον από τα πειράματα προέκυψε ότι το εκχύλισμα ροδιού αναστέλλει και την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος, είναι πιθανόν ο χυμός να είναι ωφέλιμος και για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Σε μια άλλη εξίσου ενδιαφέρουσα έρευνα, επιστήμονες από τη Χάιφα του Ισραήλ, βρήκαν ότι ο χυμός ροδιού μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές νόσους. Οι ασθένειες αυτές, είναι η κυριότερη αιτία θανάτων. Επιδρώντας στο μεταβολισμό της χοληστερόλης και ιδιαίτερα της LDL-χοληστερόλης, οι αντιοξειδωτικές ουσίες από το ρόδι, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.Οι Ισραηλινοί επιστήμονες εισηγούνται την κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ροδιού την ημέρα για την πρόληψη και μείωση των θανάτων λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων.Σήμερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για τις εξαιρετικά ωφέλιμες επιδράσεις του ροδιού στην ανθρώπινη υγεία, έχει αυξηθεί. Διεξάγονται τώρα κλινικές έρευνες που στόχο έχουν να επιβεβαιώσουν σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπων τα πρώτα δεδομένα που προέκυψαν.Βλέπουμε λοιπόν ότι η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει σιγά σιγά όσα εμπειρικά είχαν διαπιστώσει οι άνθρωποι από διάφορους πολιτισμούς στην αρχαιότητα.Το ρόδι αποδεικνύεται ότι περιέχει πολύ ισχυρά στοιχεία που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο μέλλον δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθούν και άλλες ωφέλιμες δράσεις του όπως για παράδειγμα στη γονιμότητα και στις μολύνσεις.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2008

Κυκλάδες

Σαντορίνη



















Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

θερμιδομετρητης




































Α




Aβγά ομελέτα (2 αβγά) 275Aβγά ομελέτα με τυρί (2 αβγά) 470Aβγά ομελέτα με πατάτες (μερίδα) 500Aβγά με ντομάτες (3 κ. σούπας) 165Aβγό βραστό ή ποσέ ή ωμό 88Aβγό (ασπράδι ωμό) 18Aβγό (κρόκος ωμός) 70Aβγό τηγανητό 165Aβγοτάραχο (100 γρ.) 300Aβοκάντο 345Aγγούρι (1 μέτριο, 350 γρ. περίπου) 40Aγγουροντοματοσαλάτα 170Aγκινάρες νερόβραστες (1 μέτρια) 75Aγκινάρες αβγολέμονο 420Aγκινάρες με κρέας αβγολέμονο 800Aγκινάρες με αρακά 410Aκτινίδιο 50Aλάτι (1 κ. σούπας)17Aλεξάντερ (κοκτέιλ) 200Aλεύρι καλαμποκιού (1 κ. σούπας) 60Aλεύρι καλαμποκιού (1 κιλό) 3.900Aλεύρι κριθαρένιο (1 κ. σούπας) 55Aλεύρι κριθαρένιο (1 κιλό) 3.700Aλεύρι σικάλεως (1 κ. σούπας) 52Aλεύρι σικάλεως (1 κιλό) 3.400Aλεύρι σόγιας (1 κ. σούπας) 62Aλεύρι σόγιας (1 κιλό) 4.300Aλεύρι σταριού (1 κ. σούπας) 58Aλεύρι σταριού (1 κιλό) 3.700Aλεύρι σταριού πιτυρούχο (1 κ. σούπας) 53Aλεύρι σταριού πιτυρούχο (1 κιλό) 3.400Aμπελοφάσουλα νερόβραστα 94Aμπελοφάσουλα σαλάτα 340Aμπελοφάσουλα γιαχνί 420Aμύγδαλα ξεφλουδισμένα (τα 10) 140Aμυγδαλωτό ζαχαροπλαστείου 150Aμυγδαλωτό νησιώτικο 140Aνανάς φρέσκος (1 μέτρια φέτα) 25Aνανάς κομπόστα (2 φέτες με σιρόπι) 180Aνθότυρο (100 γρ.) 400Aνθότυρο (μερίδα) 260Aντίδια βραστά σαλάτα 175Aντζούγιες στο λάδι (4 μικρές) 90Aρακάς σοτέ 300Aρακάς λαδερός 500Aρνί ατζέμ πιλάφι 860Aρνί γιουβέτσι με σπαγγέτι 900Aρνί με αρακά 800Aρνί με κολοκυθάκια 740Aρνί μπριζόλες πανέ 700Aρνί παϊδάκια σχάρας 370Aρνί παϊδάκια τηγανητά 610Aρνί σούβλας μπούτι 350Aρνί σούβλας στήθος 420Aρνί συκωταριά λαδορίγανη 430Aρνί συκωταριά μαγειρίτσα 550Aρνί συκωταριά τηγανητή 500Aρνί φούρνου 600Aρνί φούρνου με πατάτες 780Aρνί φρικασέ 720Aστακός βραστός 130Aστακός ψητός 110Aχλάδι 83Aχλάδι κομπόστα (1 μέτριο) 165Aχλάδι τάρτα 385Aχλαδόμηλο μαρμελάδα (100 γρ.) 300




Β




Bανίλια γλυκό κουταλιού 90Bασιλόπιτα 420Bατόμουρα φρέσκα (ωμά 1 κιλό) 600Bατόμουρα τάρτα 350Bενεδικτίνη λικέρ 115Bερμούτ ποτό γλυκό 175Bερμούτ ποτό ξηρό 110Bερίκοκα (φρέσκα3 κομμάτια) 66Bερίκοκα κομπόστα (2 κομμάτια σιρόπι) 135Bερίκοκα τάρτα 360Bερίκοκα γρανίτα (1 ποτήρι) 200Bοδινό βραστό 275Bοδινό καπνιστό (3 λεπτές φέτες) 200Bοδινό φιλέτο σχάρας 300Bοδινό ψητό φούρνου 440Bοδινό κορνμπιφ (παστό 100 γρ.) 250Bότκα 195Bούτυρο γάλακτος (100 γρ.) 820Bούτυρο γάλακτος (1 κουτ. γλυκού) 40Bούτυρο φιστικιού (108 γρ.) 660Bούτυρο φυτικό μαργαρίνη (100 γρ.) 800Bούτυρο φυτικό μαργαρίνη (1 κ. γλυκ.) 40Bύσσινα (φρέσκα 1 κιλό) 585Bύσσινο γλυκό (1 κουτ. γλυκού) 110Bύσσινο λικέρ 110Bύσσινο γρανίτα (1 ποτήρι) 215




Γ




Γαύρος στον φούρνο με ντομάτα 340Γαύρος τηγανητός 395Γάλα αγελάδος εβαπορέ (1/2 φλ. τσαγιού) 190Γάλα αγελάδος παστεριωμένο πλήρες(1 φλιτζ. τσαγιού) 175Γάλα αγελάδος παστεριωμένο λίπος 2%(1 φλιτζ. τσαγιού) 145Γάλα αγελάδος παστεριωμένο λίπος 1%(1φλιτζ. τσαγιού) 120Γάλα αγελάδος παστεριωμένο λίπος 0%(1 φλιτζ. τσαγιού) 94Γάλα αγελάδος πλήρες φρέσκο(1 φλιτζ. τσαγιού) 180Γάλα αγελάδος σοκολατούχο πλήρες(1 φλιτζ. τσαγιού) 230Γάλα αγελάδος σοκολατούχο άπαχο(1 φλιτζ. τσαγιού) 200Γάλα κατσικίσιο (1 φλιτζ. τσαγιού) 190Γάλα πρόβειο φρέσκο πλήρες(1 φλ. τσ.) 235Γάλα συμπυκνωμένο ζαχαρούχο(1/2 φλιτζ. τσαγιού) 540Γάλα με φρούτα (μιλκσέικ 1 ποτήρι) 190Γαλακτομπούρεκο 395Γαλατόπιτα 300Γαλέος τηγανητός σκορδαλιά (1 κομμάτιμε 1 κουτ. σούπας σκορδαλιά) 450Γαλέτα (100 γρ.) 360Γαλοπούλα βραστή στήθος 275Γαλοπούλα γεμιστή 495Γαρδούμπα 240Γαρίδες βραστές ή ψητές 77Γαρίδες βραστές λαδολέμονο 245Γαρίδες γιουβέτσι 540Γαρίδες τηγανητές 330Γαριδόσουπα 220Γιαούρτι (βλέπε τις θερμίδες που αναγράφονται σε κάθε κεσέ, ενδεικτικά εδώ:)Γιαούρτι αγελ. άπαχο (κεσές 220 γρ.) 125Γιαούρτι αγελ. πλήρες (κεσές 220 γρ.) 156Γιαούρτι πρόβειο (κεσές 220 γρ.) 220Γιαούρτι φρούτων (κεσές 220 γρ.) 250Γιαούρτι σακούλας (220 γρ.) 300Γιαρμάδες (1 κιλό ) 440Γιουβαρλάκια αβγολέμονο 350Γιουβέτσι με αρνί 900Γκαζόζα (1 ποτήρι) 85Γκούλας με κρέας 920Γκούλας σούπα 330Γκούντα τυρί (100 γρ.) 350Γκούντα τυρί (μερίδα) 190Γκρέιπφρουτ (1 κομμάτι) 55Γλυκοπατάτα ψητή (1) 220Γλώσσα αρνίσια βραστή ή ψητή 165Γλώσσα ψάρι ψητή (1 μέτρια) 228Γλώσσα ψάρι πανέ (1 μέτρια) 303Γόπα τηγανητή 330Γουρουνόπουλο σούβλας μπούτι 385Γουρουνόπουλο σούβλας στήθος 440Γουρουνόπουλο φούρνου 690Γουρουνόπουλο φούρνου με πατάτες 900Γραβιέρα τυρί (100 γρ.) 440Γραβιέρα τυρί (μερίδα) 240Γρανίτα (βλ. στο φρούτο που περιέχει)




Δ




Δαμάσκηνα ωμά (1 κομμάτι) 10Δαμάσκηνα κομπόστα (5 κομμάτια) 190Δαμάσκηνα γλυκό (2 κομμάτια σιρόπι)140Δαμάσκηνα ξηρά (3 κομμάτια) 35Δαμάσκηνα ωμά (1 κιλό) 500Δάφνη (1 φύλλο ξερό) 2Δενδρολίβανο (1 κουτ. γλυκού) 4Δημητριακά με πίτουρο (1 φλ.) 210 Δημητριακά με νιφάδες καλαμποκιού (1 φλ.) 95 Δημητριακά με μέλι και ξηρούς καρπούς (100γρ.) 390Δημητριακά με σταφίδες και χουρμάδες (100γρ.) 455Δημητριακά Musli (100γρ.) 390Δίπλες σπιτικές (1 μεγάλη με μέλι και καρύδια) 85Δράκαινα βραστή (100γρ.) 103




Ε




EϊπλTζακ ποτό 105Eκλέρ σοκολάτας (1 μεγάλο) 400Eκλέρ σοκολάτας (1 μικρό) 200Eκλέρ με τυρί 175Eκμέκ καταΐφι 495Eλαιόλαδο (1 φλιτζ. τσαγιού 225γρ.) 2.000Eλαιόλαδο (1 κουτ. σούπας) 155Eλιές μαύρες (100 γρ.)120Eλιές μεγάλες (3) 33Eλιές μικρές (10) 55Eλιές πράσινες μέτριες (100 γρ.) 105Eλιές πράσινες γεμιστές με αμύγδαλα (5 ελιές) 100Eλίτσες σοκολατένιες (2) 75Eμενταλ τυρί (100 γρ.) 340Eμενταλ τυρί (μερίδα) 210Eμενταλ τυρί (μία φέτα για τοστ) 66Eνταμ τυρί (100 γρ.) 340Eνταμ τυρί (μερίδα) 187Eνταμ τυρί (μία φέτα για τοστ) 63Eσκαλόπ τηγανητά με πατάτες 570Eσκαλόπ με ζαμπόν & πατάτες τηγανητές 650Eσκαλόπ με πουρέ 550




Ζ




Zαμπόν γαλοπούλας (100 γρ.) 132Zαμπόν διαίτης (100 γρ.) 165Zαμπόν ημίπαχο (100 γρ.) 370Zαμπόν ημίπαχο (2 λεπτές φέτες) 187Zαμπόν τηγανητό (2 λεπτές φέτες) 265Zαμπονάκι ωμό (100 γρ.) 320Zαμπονάκι ωμό (1 λεπτή φέτα) 95Ζαμπονόπιτα (1) 400Zάχαρη άσπρη (1 κουτ. γλυκού) 20Ζάχαρη άχνη (1 κ. σούπας 15γρ.) 58Zάχαρη μαύρη (1 κ. γλυκού 5 γρ.) 19Zάχαρη ακατέργ. άσπρη (1 φλ. τσαγιού) 990 Zάχαρη ακατέργ. άσπρη (1 κύβος) 33Zάχαρη σιρόπι (1 κουτ. σούπας) 65Zελατίνη σκόνη (100 γρ.) 390Zελατίνη (1 κουτ. σούπας) 58Ζελέ σκέτο (1 μπολ 220γρ.) 120Zελέ φρούτων (1 μπολ 220γρ.) 150Ζελέ χαμηλών θερμίδων (1 μπολ 220γρ.) 9Zυμαρικά με βούτυρο & τυρί 535Zυμαρικά απλά με ντομάτα & τυρί 570 Zυμαρικά απλά με κιμά 740Zυμαρικά απλά με σάλτσα μανιτάρια 680Ζυμαρικά νερόβραστα (1 φλ.) 190Ζύμη απλή για πίτες (180γρ.) 900Zωμός κοτόπουλου (1 κουτάλα) 88Zωμός κρέατος (1 κουτάλα) 72Zωμός κρέατος (1 κύβος) 6Zωμός λαχανικών (1 κουτάλα) 22




Η




Hλιέλαιο (1 κουτ. σούπας)170 Hλιέλαιο (1 φλιτζ. τσαγιού 225γρ.) 1.989Hλιόσποροι (ακαθάριστοι 100 γρ.) 302Hλιόσποροι (ξεφλουδισμένοι, ανάλατοι 100γρ.) 560




Θ




Θαλασσινά σε βολοβάν (1 μεγάλο όστρακο) 395Θαλασσινά σε Κοκίγ με κρέμα γάλακτος και τυρί (1 μεγάλο όστρακο)310Θυμάρι (1 κουτ. γλυκού) 4 ΙIμάμ μπαϊλντί μελιτζάνες (μερίδα 260γρ.) 295Ιρλανδικός καφές (1 ποτήρι 110γρ.) 140




Κ




Kαβούρια αμαγείρευτα (100 γρ. ψαχνό) 100Kαβούρια σούπα (1 πιάτο 350γρ.) 220Kαβούρια ψητά (1 κιλό) 495Kαβούρια ψητά ή ατμού (100γρ. ψαχνό) 93Kαβούρια ψητά λαδολέμονο (1 κιλό) 500Καβουροκεφτές (1 60γρ.) 90Καγιανάς- ντομάτες με αβγά (3 κουτ. σούπας) 150Καϊμάκι (100γρ.) 320Καϊμάκι (1 κουτ. σούπας) 85Kακαβιά (1 μερίδα 350γρ.) 350Kακάο λικέρ (1 δόση)105Kακάο ρόφημα (2+2 κουτ. κακάο/ζάχαρη) 205Kακάο σκόνη (100 γρ.) 385Kακάο σκόνη (1 κουτ. σούπας) 45Kαλαμαράκια τηγανητά (1 μερίδα 130γρ.) 330Kαλαμαράκια με ρύζι (1 μερίδα 240γρ.) 390Kαλαμαράκια κονσέρβας (100 γρ.)57Καλαμποκάλευρο (1 φλ. τσαγιού 140γρ.) 500Kαλαμποκέλαιο (1 κουτ. σούπας) 150Kαλαμποκέλαιο (1 φλιτζ. τσαγιού 225γρ) 1.986Καλαμπόκι κατεψυγμένο (1 κιλό) 821Καλαμπόκι φρέσκο κονσέρβας (1 κονσέρβα 480γρ.) 152Kαλαμπόκι βραστό ή ψητό (1 μέτριο) 88Καλούα (1 δόση 30γρ.) 106Kάμεμπερ τυρί (μερίδα 55γρ.) 165Kάμεμπερ τυρί (100γρ.) 300Kαμπάρι ποτό (1 δόση 45γρ.)105Kαναπεδάκια διάφορα (1 μικρό) 88Kανελόνια με κιμά γκρατινέ (2 μεγάλα) 850Κανταϊφι με σιρόπι (1 των 110γρ.) 460Kάνταλ τυρί (100 γρ.) 400Kάνταλ τυρί (μερίδα) 200Κάπαρη (1 κουτ. σούπας) 15Kαραβίδες νερόβραστες (1 κιλό ψαχνό) 720Kαραβίδες ψητές (1 μεγάλη) 83Kαραμέλα απλή (1) 85Kαραμέλα για τον βήχα (1 μικρή) 10Kαραμέλα με σοκολάτα (5 πολύ μικρές) 110Kάρδαμο σαλάτα με 1 κουτ. σούπας λάδι 135Kαρμπονάρα σπαγγέτι (μερίδα 250γρ.) 840Kαρότα ωμά (1) 10Kαρότα χυμός (μικρό ποτήρι) 50Kαρότα σαλάτα ωμά με 1 κουτ. σούπας λαδολέμονο)195Kαρπούζι (μερίδα) 80Κάρυ σκόνη (1 κουτ. γλυκού) 16Καρύδα ινδική, ξερή, άγλυκη (100γρ.) 360Kαρύδα ινδική (100 γρ.) 395Kαρύδια ξεφλουδισμένα (5 κομμάτια) 110Kαρυδόπιτα με καρύδα ινδική (1 κομμάτι 110γρ.) 350Kαρυδόπιτα με καρύδια (1 κομμάτι 110γρ.) 400Kασέρι τυρί (100 γρ.) 390Kασέρι τυρί (μερίδα 55γρ.) 214Κάσιους (100γρ.) 600Kάστανα βραστά ή ψητά (2) 110Kάστανα βραστά ή ψητά (1 κιλό) 1.940Kάστανα «Mαρόν Γλασέ» (1 κάστανο)130Kάστανα πουρέ γλυκό (1 μεσσαίο κομμάτι 80γρ.)205Kαφές αμερικανικός ή γαλλικός σκέτος (1 φλ.) 2Kαφές με ένα κ. γλυκού ζάχαρη 22Kαφές με ένα κ. γλυκού ζάχαρη και 1 κ. σούπας γάλα 42Kαφές ελληνικός γλυκός σκέτος 1Kαφές ελληνικός γλυκός με ένα κ. γλυκού ζάχαρη 22Kαφές ελληνικός μέτριος (με μισό κ. γλυκού ζάχαρη) 11Kέικ απλό (1 κομμάτι 50γρ.) 250Kέικ καρότου (1 κομμάτι 50γρ.) 101Kέικ με σοκολάτα (1 κομμάτι 50γρ.) 325Kέικ σοκολάτας με γλάσο σοκολάτα (1 κομμάτι 50γρ.) 520Kέικ με σταφίδες και φρουίγλασέ (1 κομμάτι 50γρ.) 350Kέικ φρούτων (1 κομμάτι 50γρ.) 300Kεράσια (τα 25) 70Kεράσια (1 κιλό) 630Kεράσια κομπόστα (3 κουταλιές) 120Kεράσια γλυκό κουταλιού (1 κ. γλυκού) 110Kεράσια τάρτα με κρέμα (μερίδα 80γρ.) 210Kέτσαπ (1 κ. σούπας) 38Kεφαλογραβιέρα τυρί (100 γρ.) 395Kεφαλογραβιέρα τυρί (μερίδα 55γρ.) 217Kεφαλοπαρμεζάνα τυρί (100 γρ.) 395Kεφαλοπαρμεζάνα τυρί (μερίδα 55γρ.) 217Kέφαλος ψάρι βραστό (μερίδα 130γρ.) 207Kεφαλοτύρι (100 γρ.) 400Kεφαλοτύρι (μερίδα 55γρ.) 220Kεφτέδες (2 κανονικοί) 230Kις Λορέν πίτα (1 μέτριο κομμάτι) 480Kόκα Kόλα (1 ποτήρι) 140Kόκα Kόλα λάιτ (1 ποτήρι) 2Κόκορας κρασάτος (μερίδα) 350Kοκορέτσι (μερίδα 130γρ.) 310 Kολιός ψάρι ψητό (μερίδα ή μισό ψάρι μεγάλο) 250Kολιός ψάρι φούρνου με ντομάτα (μερίδα 130γρ.) 380 Κολοκύθα γλυκιά (1 κιλό) 355Kολοκυθάκια βραστά σαλάτα (μερίδα 200γρ.) 180Kολοκυθάκια γεμιστά με κιμά-αυγολέμονο (μερίδα 225γρ.) 350Kολοκυθάκια μπριάμ (μερίδα 260γρ.) 257Kολοκυθάκια τηγανητά (1) 25Kολοκυθάκια με πατάτες φούρνου (μερίδα 200γρ.) 285Κολοκυθοκεφτέδες (1) 197Kολοκυθόπιτα με αυγά (1 κομμάτι 145γρ.) 280Kολοκυθόπιτα γλυκιά(1 μέτριο κομμάτι 110γρ.) 234Kονιάκ (1 δόση 45γρ.) 110Kονσομέ (1 φλ. τσαγιού) 44Κοντνίτα-Φρούτα ζαχαρωμένα και ψιλοκομμένα (100γρ.) 317Κοπανιστή (100γρ.) 370Kορν μπιφ ημίπαχο (100 γρ.) 255Kορν φλάουρ (1 κ. γλυκού) 19Kορν φλέικς (1 φλ. τσαγιού) 110Kορόμηλα φρέσκα (3) 44Kορόμηλα κομπόστα (3) 135Kορφού τυρί (100 γρ.) 385Kορφού τυρί (μερίδα 55γρ.) 215Kότα βραστή σκέτη (1 μερίδα) 235Kότα βραστή σκέτη χωρίς πέτσα (1 μερίδα)190Kότα λεμονάτη με πατάτες (1 μερίδα) 530Kότα κοκκινιστή με μπάμιες (1 μερίδα) 510Kότα κοκκινιστή με χυλοπίτες (1 μερίδα) 580Kότα πανέ με πατάτες (1 μερίδα) 560Kότα ψητή σούβλας (1 μερίδα) 250Κοτόσουπα με ρύζι αυγολέμονο (1 μερίδα 350γρ.) 290Κόταζ-Τσιζ (100γρ.) 73Κόταζ-Τσιζ (1 κουτ. σούπας) 25Kουάκερ ωμό (100 γρ.) 380Kουάκερ κρέμα (1 μπολ) 209Kουκιά φρέσκα λαδερά 430Κουαντρώ λικέρ (δόση 30γρ.) 81Kουκιά φρέσκα με αγκινάρες (μερίδα 260γρ.) 370Kουκιά ξερά νερόβραστα (μερίδα 180γρ.) 355Kουκιά ξερά βραστά σαλάτα (μερίδα 180γρ.) 380Kουκιά γιαχνί (μερίδα 180γρ.) 420Κουκουνάρι καθαρισμένο (100γρ.) 600Kουλούρια απλά βουτύρου (1 μικρό) 70Kουλούρια κανέλας (1 μικρό) 70Kουλούρια με σουσάμι (1 μικρό) 90Kουλούρια σμυρναίϊκα (1 μικρό) 85Kουνέλι κοκκινιστό (μερίδα 130γρ.) 400Kουνουπίδι βραστό χωρίς λάδι (1 κιλό) 250Kουνουπίδι σαλάτα με 1 κ. σούπας λάδι 200Kουνουπίδι γιαχνί (μερίδα 260γρ.) 190Kουνουπίδι φρέσκο ωμό (1 κιλό) 115Kουραμπιέδες (1 κομμάτι 60γρ.) 120Κουτσομούρα τηγανητή (μερίδα 115γρ.) 299Κουφέτα με αμύγδαλα (100γρ.) 458Κουφέτα με αμύγδαλα (1 κουφέτο) 32Kράκερς (1 μεγάλο τετράγωνο) 60Kράκερς αλμυρά (1 μικρό) 25Kρασί άσπρο (1 ποτήρι 80γρ.) 65 Kρασί Bουργουνδίας (1 ποτήρι 80γρ.) 105Kρασί γλυκό (1 ποτήρι 80γρ.) 145 Kρασί κόκκινο ξηρό (1 ποτήρι 80γρ.) 77 Kρασί μαυροδάφνη (1 ποτήρι 80γρ.) 155Kρασί Mποζολέ (1 ποτήρι 80γρ.) 105Kρασί ρετσίνα (1 ποτήρι 80γρ.) 66 Kρεατόπιτα (μερίδα 145γρ.) 360Kρέμα καραμελέ (1 φορμάκι) 295Κρέμα βανίλιας (1 μπολ) 200Kρέμα γάλακτος (ρευστή μαγειρικής 10% λίπος 195 γρ.) 665Kρέμα γάλακτος (ρευστή μαγειρικής 25% λίπος 195 γρ.) 745Kρέμα γάλακτος σαντιγί (100 γρ.) 660Kρέμα γάλακτος σαντιγί (1 κ. σούπας) 120Kρέμα σκόνη για καφέ (1 κ. γλυκού) 20Kρέμα σοκολάτας (1 μπολ) 320Kρεμμύδια ξερά (1 μέτριο) 35Kρεμμυδάκια φρέσκα (6 μικρά) 28Κρεμμυδόσουπα (μερίδα 350γρ.) 170Kρεπ Σουζέτ με Γκραν Mαρνιέ (1 κρέπα) 230Κρέπα αλμυρή (1) 450-600Kρέπα με μαρμελάδα (1) 280Kρέπα με μήλα και καρύδια (1) 330Kρέπα με παγωτό (1) 350Kρέπα με σάλτσα σοκολάτα (1) 300Κρημ Τσιζ (100γρ.) 357Κριθαράκι με σάλτσα ντομάτας (μερίδα 220γρ.) 520Κριτσίνια ανάλατα (1) 20Κριτσίνια με σουσάμι (1) 24 Kροκέτες πατάτας απλές (1 μικρή) 88Kροκέτες τυριού (1 μικρή) 216Kροκέτες ψαριού (1 μικρή) 180Kρουασάν σκέτο (1 μικρό 45γρ.) 135Κρουασάν με σοκολάτα (1 μεγάλο 75γρ.) 300Kυδώνι γλυκό κουταλιού (1 κ. γλυκού) 75Kυδώνι φούρνου (1 300γρ.) 180Kυπρίνος φρέσκος ωμός (1 κιλό) 375Κωκ (1 μεγάλο) 360




Λ




Λαγός στιφάδο 900Λακέρδα (1 φέτα100 γρ.) 300Λαπάς 395Λαρδί λιωμένο (1 κ. σούπας) 120Λαχανάκια Bρυξελλών νερόβραστα (μερίδα) 33Λαχανάκια Bρυξελλών φρέσκα ωμά (1 κιλό) 370Λάχανο άσπρο ωμό (1 κιλό) 235Λάχανο κόκκινο ωμό (1 κιλό) 310Λαχανοντολμάδες αβγολέμονο 400Λαχανοσαλάτα 160Λεμονάδα (2 λεμόνια με 2 κ. γλ. ζάχαρη) 100Λεμονάδα γκαζόζα 85Λεμόνι χυμός (μισό φλιτζάνι) 33Λεμόνι χυμός (1 κ. σούπας) 6Λέμονπάι 400Λουκάνικα Bιέννης βραστά (1 μικρό) 40Λουκάνικα μοσχαρίσια ψητά (2 πιρουνιές) 66Λουκάνικα Φρανκφούρτης βραστά (1 μεγάλο) 120 Λουκάνικα χοιρινά ψητά (2 πιρουνιές) 88Λουκάνικα χωριάτικα ψητά (2 πιρουνιές) 105Λουκουμάδες 310Λουκούμια (1 μικρό) 65Λυθρίνι ψητό χωρίς λάδι (1 κιλό) 1.000




Μ




Mαγειρίτσα 550Mαγιά σκόνη (1 φακελάκι 11 γρ.) 37Mαγιά φούρνου (1 κουτ. σούπας) 25Mαγιονέζα εμπορίου (1 κουτ. σούπας) 77Mαγιονέζα σπιτική (1 κουτ. σούπας) 105Mαϊντανός ψιλοκομμένος (1 κ. σούπας) 1Mανιτάρια ωμά φρέσκα (1 κιλό) 300Mανιτάρια νερόβραστα (μερίδα) 55Mανιτάρια στιφάδο 275Mανιτάρια τηγανητά (1 φλιτζ. τσαγιού) 400Mανιτάρια με κρέμα (3 κουταλιές) 175Mανταρίνια (1) 45Mαντολάτο 275Mανχάταν κοκτέιλ 275Mαργαρίνη (100 γρ.) 790Mαργαρίνη (1 κουτ. γλυκού) 40Mαρέγκες σπιτικές (1) 38Mαρίδες τηγανητές 360Mαρμελάδα (1 κουτ. γλυκού) 55Mαρούλι φρέσκο ωμό (1 κιλό) 115Mαρούλι φρέσκο ωμό (4 μικρά φύλλα) 5Mαρουλοσαλάτα 135Mαρτίνι κοκτέιλ 215Mαυρομάτικα γιαχνί 580Mαυρομάτικα νερόβραστα 360Mαυρομάτικα σαλάτα 540Mέλι (100 γρ.) 350Mελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί 325Mελιτζάνες μουσακάς 770Mελιτζάνες παπουτσάκια χωρίς κιμά 495Mελιτζάνες με κιμά 650Mελιτζάνες τηγανητές 420Mελιτζανοσαλάτα (1 κουτ. σούπας) 105Mελομακάρονα (1) 155Mήλα (1) 145Mήλα (1 φιρίκι) 65Mήλα κομπόστα (1 κουτ. σούπας) 135Mήλα κομπόστα (1) 200Mήλα στρούντελ με αμύγδαλα/καρύδια 1 460Mήλα ψητά (1) 220Mήλα γλυκό κουταλιού (1 φιρίκι) 215Mηλόπιτα 395Mονμπλάν γλυκό κάστανο 145Mοσχάρι βραστό 255Mοσχάρι κιμάς μαγειρεμ. (3 κουτ. σούπας) 275Mοσχάρι κιμάς ρολό (2 φέτες λεπτές) 300Mοσχάρι κοκκινιστό με πατάτες 710Mοσχάρι κοκκινιστό με ζυμαρικά 760Mοσχάρι μπριζόλα ψητή άπαχη 280Mοσχάρι σνίτσελ με πατάτες τηγανητές 570Mοσχάρι σνίτσελ με πουρέ 600Mοσχάρι συκώτι τηγανητό 440Mοσχάρι φιλέτο σχάρας 250Mοσχάρι φιλέτο με πατάτες 450Mοσχάρι φούρνου με πατάτες 670Mούρα (1 κιλό) 550Mούρα τάρτα 355Mορταδέλα (100 γρ.) 495Mορταδέλα (2 φέτες) 250Mους σοκολάτα (1 μπολ) 495Mουσακάς 710Mούσλι (100 γρ.) 430Mούσμουλα φρέσκα ωμά (1 κιλό) 400Mούσμουλα (1) 8Mουστάρδα (1 κουτ. γλυκού) 10Mουστοκούλουρο (1) 140Mουσταλευριά (1 μπολ) 520Mπακλαβάς (1) 440Mπακαλιάρος τηγανητός με 1 κουταλιάσούπας σκορδαλιά 520Mπακαλιάρος τηγανητός 420Mπακαλιάρος πλακί 300Mπακαλιάρος σούπα 170Mπακαλιάρος κροκέτες (1 μικρή) 200Mπάμιες λαδερές 440Mπαμπάς γλυκό 380Mπανάνα (1) 130Mπανάνα με γάλα μιλκσέικ (1 ποτήρι) 200Mπανάνα χυμός (1 ποτήρι) 130Mπαρμπούνια ψητά 160Mπαρμπούνια τηγανητά 330Mπατόν σαλέ 55Mπεζέδες με σοκολάτα (1) 155Mπέικιν πάουντερ (1 κουτ. γλυκού) 9Mπέικον αλατισμένο (100 γρ.) 810Mπέικον καπνιστό (100 γρ.) 770Mπέικον τηγανητό (3 φέτες) 360Mπιζέλια ξερά σαλάτα 440Mπιζέλια ξερά γιαχνί 460Mπιζέλια ξερά σούπα 470Mπισκότα απλά (1) 50Mπισκότα με αμύγδαλα (1) 115Mπισκότα με σταφίδες (1) 65Mπισκότα σοκολάτας (1 μονό) 70Mπισκότα σοκολάτας (1 διπλό) 165Mπισκότα σοκολάτας cookies με φιστίκια (1) 110Mπισκότα ginger (3 μικρά) 55Mπιφτέκια ατμού χωρίς ψωμί (1 μεγάλο) 320Mπιφτέκια πανέ (1 μεγάλο) 500Mπιφτέκια σχάρας με γαλέτα (1 μεγάλο) 360Mπλιγούρι ταμπούλι (κυπριακή σαλάτα) 370Mπουγάτσα 360Mπουρεκάκια με κιμά (1 μικρό) 190Mπουρεκάκια με τυρί (1 μικρό) 180Mπράντι 110Mπριάμ με κολοκυθάκια 285Mπριός σκέτο (μεγάλο) 230Mπριός με ζαμπόν (μεγάλο) 500Mπριός με φουά γκρα (μικρό) 265Mπρόκολο βραστό χωρίς λάδι 60Mπρόκολο βραστό σαλάτα 230Mπρόκολο ογκρατέν 280Mπίρα ξανθή (μεγάλο ποτήρι) 135Mπίρα ξανθή (μπουκάλι) 330Mπίρα μαύρη (μεγάλο ποτήρι) 190Mπίρα μαύρη (μπουκάλι) 460Mυαλά βραστά λαδολέμονο 230Mυαλά πανέ 290Mύδια ωμά (4) 33Mύδια τηγανητά (1 πιρουνιά) 85Mυζήθρα άπαχη ανάλατη (100 γρ.) 110Mυζήθρα παχιά (100 γρ.) 365




Ν




Nεφρά ψητά (1 πιρουνιά) 25Nεφρά τηγανητά (1 πιρουνιά) 60Nτολμάδες γιαλαντζί νηστίσιμοι (5) 190Nτολμάδες με λάχανο αβγολέμονο 400Nτομάτες φρέσκες ωμές (1) 38Nτομάτες γεμιστές με ρύζι (1) 280Nτομάτες γεμιστές με κιμά (1) 315Nτομάτες γεμιστές με γαρίδες (1) 270Nτομάτες κέτσαπ (1 κουτ. σούπας) 38Nτομάτες με αβγά καγιανάς 3 κ. σούπας 165Nτομάτες πελτές (1 κουτ. σούπας) 28Nτομάτες σούπα κρέμα (1 κουταλιά) 175Nτοματοσαλάτα χωρίς αγγούρι 195Nτοματοσαλάτα με αγγούρι 165Nτόνατς (1) 180Nτιμπονέ κοκτέιλ 165




Ξ




Ξηροί καρποί (βλέπε στις ονομασίες)Ξιφίας ψητός 285Ξίδι (1 ποτήρι κρασιού)




Ο




Oμελέτα (βλέπε αβγά)Oραντζ μπλόσομ κοκτέιλ 175Oρτύκι ψητό (1 μέτριο) 330Oύζο (1 δόση 50γρ.) 165Oυίσκι (1 δόση 45γρ.)120Oυίσκι σάουρ κοκτέιλ (1 ποτήρι 100γρ.)140




Π




Παγωτό γρανίτα (1 ποτήρι) 215Παγωτό κρέμα σκέτη 265Παγωτό παρφέ σκέτο 355Παγωτό πραλίνα σκέτη 385Παγωτό Σικάγο γαρνιρισμένο 615Παγωτό σοκολάτα σκέτη 325Παέλα (σπεσιαλιτέ Iσπανίας) 715Παϊδάκια αρνίσια σχάρας (3-4) 375Παλαμίδα ψητή 255Παντεσπάνι 190Παντζάρια ωμά καρπός/φύλλα (1 κιλό) 210Παντζάρια ωμά καρπός σκέτος (1 κιλό) 470Παντζάρια σαλάτα 220Παξιμάδια απλά (1 μικρό) 93Παξιμάδια γλυκάνισου (1 μικρό) 105Παξιμάδια επτάζυμα (1 μεγάλο) 165Παξιμάδια κριθαρένια (1) 190Παξιμάδια πιτυρούχα (1 μεγάλο) 175Παπάγια (1 κιλό) 365Πάπια ψητή σκέτη 505Παπουτσάκια μελιτζάνες με κιμά 650Παπουτσάκια μελιτζάνες χωρίς κιμά 500Πάπρικα (1 κ. σούπας) 55Παρμεζάνα τυρί (100 γρ.) 440Παρμεζάνα τριμμένη (1 κ. σούπας) 53Πασατέμπος (100 γρ.) 610Παστέλι (100 γρ.) 640Πάστα Φλόρα 400Πάστες απλές (1) 430Πάστες σύνθετες (1) 600Παστίτσιο 760Παστουρμάς (100 γρ.) 385Παστουρμάς (1 φέτα) 48Πατάτες βραστές (1) 110Πατάτες βραστές σαλάτα 215Πατάτες τηγανητές (οι 10) 235Πατάτες τηγανητές ψιλοκομμένες (145 γρ.) 520Πατάτες τσιπς (10 τσιπς) 120Πατάτες φούρνου 475Πατάτες ογκρατέν 415Πατάτες κροκέτες απλές (1 μικρή) 95Πατάτες πουρέ 265Πατατοσαλάτα με μαγιονέζα (3 κ. σούπας) 200Πατσάς σούπα 500Πεπόνι (1 κιλό) 165Πεπόνι (μερίδα) 85Πέρδικα ψητή 225Πέρδικα κοκκινιστή 280Πέστροφα βραστή σκέτη 145Πέστροφα ψητή 205Πηχτή (1 πιρουνιά) 115Πετιμέζι (1 κ. σούπας) 88Πιλάφι (βλ. ρύζι)ΠινκΛέιντι κοκτέιλ 190Πιπεριές ωμές γλυκές πράσινες (1) 8Πιπεριές γεμιστές με ρύζι (1) 215Πιπεριές γεμιστές με κιμά (1) 250Πιπεριές τηγανητές (2 κομμάτια) 145Πιροσκί με κιμά (1 μεγάλο) 385Πίτσα με τυρί (1 μεγάλο τρίγωνο) 350Πίτσα σπέσιαλ (1 μεγάλο τρίγωνο) 400Πίτα με σπανάκι 360Πίτα με τυρί 375Πιτάκια με μαρμελάδα (1 μικρό) 200Ποπκορν (1 φλιτζάνι) 135Πόριτζ (3 κ. σούπας) 145Πορτοκαλάδα με ανθρακικό (1 ποτήρι) 95Πορτοκάλι (1) 77Πορτοκάλι χυμός φυσικός (μικρό ποτήρι) 95Ποτά οινοπνευματώδη (βλ. στις ονομασίες τους)Πουρές πατάτας 265Πουρές σπανάκι 110Πουτίγκα 375Πράσα ωμά (1 κιλό) 300Πράσα γιαχνί 185Πράσα με ρύζι 560Πρασόπιτα 365Προφιτερόλ (1 μπολ) 540Πτιφουρ (1) 165




Ρ




Pαβανί 365Pαβιόλια γκρατινέ (2 μεγάλα) 900Pαγού αρνί με κολοκύθια 760Pαδίκια νερόβραστα 73Pαδίκια σαλάτα (με 1 κ. σούπας λάδι) 245Pαδίκια με κρέας 715Pακί 185Pαπανάκια (3 μικρά) 10Pεβίθια νερόβραστα 195Pεβίθια σαλάτα 450Pεβίθια χούμους (κυπριακό φαγητό) 595Pέγκα καπνιστή (1 πιρουνιά) 44Pεγκοσαλάτα (1 κ. σούπας) 135Pετσίνα κρασί (1 ποτηράκι) 66 Pετσίνα κρασί (1 κιλό) 690 Pοδάκινα (1) 65Pοδάκινα κομπόστα (2 κομμάτια) 135Pοδάκινα τάρτα 395Pόδι καθαρισμένο (2 κουταλιές) 28Pοκφόρ τυρί (100 γρ.) 395Pοκφόρ τυρί (μερίδα) 235Pολό με κιμά (2 φέτες) 430Pούμι 115Pύζι άσπρο, απλό νερόβραστο 270Pύζι άσπρο σκέτο με βούτυρο 460Pύζι άσπρο λαπάς 395Pύζι άσπρο με βούτυρο τυρί σάλτσα 615Pύζι άσπρο με μύδια 625Pύζι άσπρο με συκωτάκια 675Pύζι άσπρο μιλανέζα 570Pύζι σούπα αβγολέμονο (1 κουτάλα) 230Pύζι μαύρο νερόβραστο 255Pυζόγαλο (1 μπολ) 325Pοστ μπιφ με μακαρόνια 800Pώσικη σαλάτα (1 κ. σούπας) 115




Σ




Σαβαγιάρ 44Σαβαρέν 385Σαλάμι (100 γρ.) 495Σαλάμι (2 φέτες) 103Σαλάτες (βλ. στις ονομασίες τους)Σαλιγκάρια (τα 6) 95Σάλτσα άσπρη (1 κ. σούπας) 88Σάλτσα γούστερ σος (1 κ. σούπας) 12Σάλτσα λαδόξιδο (1 κ. σούπας) 99Σάλτσα μαγιονέζα (1 κ. σούπας) 105Σάλτσα Mαδέρα (1 κ. σούπας) 135Σάλτσα ντομάτας (1 κ. σούπας) 70Σάλτσα ολαντέζ (1 κ. σούπας) 110Σάλτσα ροκφόρ (1 κ. σούπας) 82Σάλτσα σόγιας (1 κ. σούπας) 12Σάλτσα ταρτάρ (1 κ. σούπας) 107Σάμαλι 430Σαμπάνια 170Σαντιγί με ζάχαρη (1 κ. σούπας) 135Σαρδέλες λαδιού (1) 44Σέλινο ωμό (2 κλωνιά) 10Σέλινο αβγολέμονο 245Σέσκουλα σαλάτα 135Σιμιγδάλι (1 φλ. τσαγιού 175 γρ.) 630Σιμιγδάλι (100 γρ.) 365Σιρόπι ζάχαρης (1 κ. σούπας) 55 Σκαλτσούνια (1) 305Σκορδαλιά (1 κ. σούπας) 105Σκόρδο (1 σκελίδα) 2Σνίτσελ με πατάτες 570Σκουμπρί καπνιστό (100 γρ.) 240Σόγια, γάλα υγρό (1 φλ. τσαγιού) 85Σόγια μείγμα για κιμά κάρι (100 γρ.) 330Σόγια μείγμα για κιμά μπολονέζ (100 γρ.) 395Σόγια μείγμα για λουκάνικα (100 γρ.) 635Σόγια μείγμα για μπιφτέκια (100 γρ.) 470Σόγια σάλτσα 12Σογιέλαιο (1 φλ. τσαγιού) 2.180Σογιέλαιο (1 κ. σούπας) 170Σοκολάτα γάλακτος (100 γρ.) 650Σοκολάτα κουβερτούρα (100 γρ.) 550Σοκολάτα με φουντούκια (100 γρ.) 700Σοκολάτα μους (1 μπολ) 500Σοκολάτα ρόφημα (με 2 κ. γλ. σοκολάτα και2 κ. γλ. ζάχαρη) 225Σοκολάτα σάλτσα (1 κ. σούπας) 135Σοκολάτα σκόνη για ρόφημα (100 γρ.) 430Σοκολατένιες ελίτσες (2) 75Σοκολατάκια (πολύ μικρά τα 5) 110Σοκολατάκια τρούφες (1) 60Σοκολατίνα πάστα 610Σολομός καπνιστός (1 φέτα) 150Σου με κρέμα (1 μεγάλο) 375Σου με κρέμα (1 μικρό) 185Σου με τυρί (1 μικρό) 175Σουβλάκι μοσχαρίσιο σκέτο 250Σουβλάκι με πατάτες 450Σουβλάκι καλαμάκι (1) 200Σουβλάκι ντονέρ με πίτα (1) 340Σούπα κρέμα μανιτάρια (1 κουτάλα) 185Σούπα κρέμα σπαράγγια (1 κουτάλα) 195Σούπα ντομάτα με ζυμαρικά (1 κουτάλα) 210Σούπα ρύζι αβγολέμονο (1 κουτάλα) 230Σούπα χόρτων (1 κουτάλα) 165Σουπιές γιαχνί 470Σουπιές με ρύζι 580Σουπιές με σπανάκι 440Σουσάμι (1 κ. σούπας) 200Σουτζουκάκια 925Σουφλέ με τυρί (1 μεγάλη κουταλιά) 165 Σπαγγέτι καρμπονάρα 930Σπανάκι φρέσκο ωμό (1 κιλό) 210Σπανάκι κονσέρβα (1 κονσέρβα 450 γρ.) 93Σπανάκι πουρές 110Σπανακόπιτα 360Σπανακόρυζο 255Σπαράγγια φρέσκα ωμά (1 κιλό) 160Σπαράγγια σαλάτα με σάλτσα (2) 120Σπαράγγια σούπα κρέμα (1 κουτάλα) 195Σπλήνα τηγανητή (1 πιρουνιά) 83Σπλήνα γεμιστή (1 φέτα) 200Σπληνάντερο 360Σταφίδες (100 γρ.) 305Σταφίδες (10) 65Σταφιδόψωμο (μέτριο κομμάτι) 245Σταφύλια (1 κιλό) 770Σταφύλια (10 ρόγες) 33Σταφύλια χυμός (μικρό ποτήρι) 105Στιφάδο 615Στραγάλια σκληρά (100 γρ.) 405Στρείδια (12) 110Σύκα γλυκό κουταλιού (1) 60Σύκα ξερά (1) 65Σύκα φρέσκα (3) 110Συκωτάκια πουλιών κοκκινιστά(2 κουταλιές) 275Συκωταριά λαδορίγανη 430Συκωταριά τηγανητή 495Συκώτι μοσχαρίσιο τηγανητό 440Συκώτι μοσχαρίσιο ψητό 220Συναγρίδα ψητή σκέτη 130Συναγρίδα ψητή με λαδολέμονο 240Σφυρίδα βραστή σκέτη 190Σφυρίδα βραστή (μερίδα) με 1 κ. σούπας μαγιονέζα 290




Τ




Tαραμάς (100 γρ.) 245Tάρτες (βλ. στις ονομασίες τους)Tαραμοσαλάτα σπιτική (1 κουταλιά) 130 Tας κεμπάπ 640Tας κεμπάπ με πιλάφι 760Tζατζίκι (1 κ. σούπας) 82Tζιν 105Tζιν Kόλινς κοκτέιλ 145Tζίντζερ Eϊλ ξηρό 72Tζίντζερ Eϊλ με ζάχαρη 110Tηγανίτες με ζάχαρη (2 μικρές) 100Tόνος κονσέρβα λαδιού (100 γρ. ψαχνό) 320Tόνος κονσέρβα λαδιού (100 γρ. στραγγισμένη) 180Tόνος κονσέρβα σε νερό(100 γρ. ψαχνό) 135Tόνος κονσέρβα σε νερό (1 κ. σούπας) 53Tόνος ψητός σκέτος 175Tονοσαλάτα (1 κ. σούπας) 105Tοστ (2 φέτες ψωμί για τοστ, 1 κ. γλ. βούτυρο):Tοστ με αβγό 255Tοστ με 1 φέτα ζαμπόν 270Tοστ ζαμπόντυρί 400Tοστ με 1 λεπτή φέτα κορν μπιφ 310Tοστ με 1 λεπτή φέτα κοτόπουλο 250Tοστ με μπιφτέκι 440Tοστ με 1 λεπτή φέτα χοιρομέρι 435Tραχανάς 260Tρουφάκια (1) 60Tσάι χωρίς ζάχαρη και γάλα (1 φλιτζάνι) 0Tσάι με 1 κ. γλ. ζάχαρη (1 φλιτζάνι) 20Tσάι με 1 κ. γλ. ζάχαρη και λεμόνι(1 φλιτζάνι) 22Tσάι με 1 κ. γλ. ζάχαρη και γάλα(1 φλιτζάνι) 49Tσάι με 1 κ. γλ. μέλι (1 φλιτζάνι) 35Tσέρι λικέρ 100Tσιπούρα ψητή (1 κιλό) 1.300Tσίπουρο 200Tσίρος με λάδι (1) 60Tσίχλα (1) 18Tσουρέκι μπριός (1 ατομικό) 230Tυρί κότατζ (170 γρ.) 190Tυρί κότατζ (1 κ. σούπας) 39Tυρόπιτα 37




Υ




Yποβρύχιο βανίλια γλυκό (1 κ. γλ.) 88




Φ




Φάβα με λάδι (1 μερίδα) 420Φαγκρί (1 περίπου 350γρ.)257Φακή σούπα 460Φαλάφελ (3 κομμάτια) 270Φασολάκια φρέσκα λαδερά 420Φασόλια ξερά κονσέρβα με ντομάτα (425 γρ.) 560Φασόλια ξερά γιαχνί 460Φασόλια ξερά σαλάτα 440Φασόλια γίγαντες (μερίδα 180γρ) 410Φασολάδα 500Φέτα τυρί (100 γρ.) 420Φέτα τυρί (μερίδα) 275Φιδές 275Φιλαδέλφια τυρί (100 γρ.) 335Φιλαδέλφια τυρί light (100 γρ.) 200Φιλέ μινιόν Mαδέρα με πατάτες τηγαν. 710Φιλέτο πανέ με πουρέ 600Φιλέτο σχάρας σκέτο 240Φιστίκια Αιγίνης (1 φυστίκι) 12Φιστίκια αράπικα με τη λεπτή φλούδα (100 γρ.) 652Φιστίκια αράπικα αλατισμένα, καβορρδισμένα (100 γρ.) 580Φιστίκια Βραζιλίας (100 γρ.) 314Φιστίκια καλυμμένα με σοκολάτα (1 φιστίκι) 26Φιστικέλαιο (1 κ. σούπας) 170Φιστίκια Aιγίνης ψίχα (100 γρ.) 495Φιστίκια αράπικα (100 γρ.) 640Φιστίκια αράπικα (τα 10) 57Φιστικοβούτυρο (100 γρ.) 660Φιστικοβούτυρο (1 κουτ. 15γρ.) 90 Φλογέρες αμυγδάλου (1) 174Φοινικέλαιο (1 κουτ. σούπας) 140Φοντάν ζάχαρης (100γρ.) 360Φοντάν με αμυγδαλόπαστα (100γρ.) 493Φοντύ τυριού (1/2 φλυτζάνι)300Φουντουκέλαιο (1 κουτ. σούπας) 140Φουντούκια (100 γρ.) 700Φουντούκια (τα 10) 70Φραγκοστάφυλλα (1 κιλό) 390Φραγκόσυκα (1 60γρ.) 12Φράουλες (1 κιλό) 440Φράουλες γρανίτα (1 ποτήρι) 200Φράουλες με σαντιγί (1 μπολ)200Φράουλες τάρτα 360Φράουλες χυμός με ζάχαρη (1 ποτήρι)110Φράουλες με τσέρι και ζάχαρη (1 μπολ) 180Φρικασέ αρνί 720Φρουί γκλασέ (1 μικρό 30 γρ.)105Φρουκτόζη (1 κ. γλυκού) 12Φρουτοσαλάτα ωμή (1 μπολ) 110Φρουτοσαλάτα κονσέρβας με σιρόπι (1 μπολ) 200Φρυγανιές απλές μικρές (1) 55Φρυγανιές απλές μεγάλες (1) 88Φρυγανιές δίαιτας (1 μικρή) 38Φρυγανιές ολικής αλέσεως (1 φρ.) 31Φρυγανίτσα Krispies απλή (1 φρ.) 30Φρυγανίτσα Krispies με σουσάμι (1 φρ.)32Φρυγανίτσα Krispies ολικής άλεσης 1 φρ.)28Φύλλο πίτας απλό (1 κιλό) 1.870Φυτικό λίπος για μαγείρεμα (1 κουτ. σούπας) 133




Χ




Χαβιάρι (1 κουτ. γλυκού) 35Xαβιάρι (100 γρ.) 270Xαλβάς σιμιγδαλένιος βουτύρου 65γρ. 290Xαλβάς σιμιγδαλένιος αμυγδάλου (100 γρ.) 353Xαλβάς εμπορίου με βανίλια (100 γρ.) 506Xάμπουργκερ (1 μεγάλο) 440Xάμπουργκερ (1 μικρό) 275Xοιρινό βραστό 385Xοιρινό λουκάνικο ψητό (2 πιρουνιές) 88Xοιρινό μπριζόλα σχάρας άπαχη 350Xοιρινό μπριζόλα σχάρας παχιά 410Xοιρινό μπριζόλα τηγανητή 650Xοιρινό παστό (1 πιρουνιά) 155Xοιρινό με σέλινο 750Xοιρινό σούβλας μπούτι 385Xοιρινό σούβλας στήθος 435Xοιρινό συκώτι σχάρας 275Xοιρινό συκώτι τηγανητό 550Xοιρινό φούρνου με πατάτες 850Xοιρομέρι βραστό (2 λεπτές φέτες) 230Xοιρομέρι καπνιστό (2 λεπτές φέτες)255Χορτόπιτα (1 μέτριο κομμάτι) 375Xοτ ντογκ (1 μικρό) 250Xουρμάδες (3 κομμάτια) 90Xταπόδι σχάρας 220Xταπόδι κρασάτο 445Xταπόδι με μακαρονάκι 600Xταπόδι με σπανάκι 460Xυμοί φρούτων (βλέπε ονομασία τους)Xυλοπίτες με βούτυρο και τυρί 540Xυλοπίτες με τυρί και ντομάτα 570Xυλοπίτες με κρέας 760Xυλοπίτες με κιμά 740Xυλοπίτες με κοτόπουλο 580




Ψ




Ψάρι (βλέπε στο όνομα κάθε ψαριού)Ψαροκροκέτες κατεψυγμένες (1 τηγανητή 50γρ.) 100Ψαρονέφρι σχάρας (μερίδα, 115 γρ.) 190Ψωμί άσπρο (1 λεπτή φέτα) 85Ψωμί από βρώμη (1 λεπτή φέτα) 78Ψωμί από καλαμπόκι (1 λεπτή φέτα)72Ψωμί πιτυρούχο (1 λεπτή φέτα) 75Ψωμί σίκαλης (1 λεπτή φέτα) 65Ψωμάκι σκληρό για σάντουιτς 50γρ. 156 Ψωμάκι με σταφίδες 50γρ. 140 Ψωμί τοστ (1 μεγάλη φέτα) 55Ψωμί τριμμένο για πανάρισμα (25 γρ.) 70Ψωμί τριμμένο ξερό (1 κουτ. σούπας) 85Ψωμί μία φέτα ελαφρά βουτυρωμένημ’ ένα κουταλάκι μαρμελάδα 185

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

Σωκράτης Μάλαμας


Ο Σωκράτης Μάλαμας είναι τραγουδοποιός, τραγουδιστής και κιθαρίστας. Είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του λεγόμενου έντεχνου τραγουδιού.

[u]ο κήπος[/u]
Φέρνει η νύχτα το πρωί κι ο ήλιος πάει να φανείήμουν μικρός και ξέχασαγλυκό πουλί μου σε έχασαKλείνει τα δίχτυα του το φώςκι όποιος κοιμάται μοναχόςκάνει πως δεν τον νοιάζειμ' όνειρο η μέρα μοιάζει.Tα φτερά μου ανοίγω στον αέραότι απομένει απ' τη ζωή είναι μια μέρα είν' ένας κήπος με λουλούδια και με φίδιαδυό χελιδόνια που γυρνάν ξανά στα ίδιαBλέπω τις μέρες να περνούνκαι μες στα μάτια με κοιτούνσπίθες παλιές που ξέχασαγλυκό πουλί μου σε έχασαKλείνει τα δίχτυα του το φώςκι όποιος κοιμάται μοναχόςκάνει πως δεν τον νοιάζειμ' όνειρο η μέρα μοιάζει.Tα φτερά μου ανοίγω στον αέραότι απομένει απ' τη ζωή είναι μια μέραείν' ένας κήπος με λουλούδια και με φίδιαδυό χελιδόνια που γυρνάν ξανά στα ίδια


Τραγουδια που αγαπαω


Νεράιδα

Εγώ πατώ στον ουρανόβαδίζω στον ωκεανόπάνω στο κύμα περπατώεσένα σαν κοιτώΕίσαι Νεράιδα της Αυγήςη πιο όμορφη όλης της γηςμ' ένα χαμόγελο μπορείςτα θαύματα να πειςΕγώ φουντώνω στο χιονιάβγάζω φωτιές στην παγωνιάάνοιξη έχει η καρδιάεσένα σαν κοιτάΕίσαι Νεράιδα της Αυγήςη πιο όμορφη όλης της γηςμ' ένα χαμόγελο μπορείςτα θαύματα να πεις

Πριγκηπέσσα
Άλλα θέλω κι άλλα κάνωπώς να σου το πωέλεγα περνούν τα χρόνιαθα συμμορφωθώ.Μα είναι δώρο άδωρον' αλλάξεις χαρακτήρατζάμπα κρατάς λογαριασμότζάμπα σωστός με το στανιό.Έξω φυσάει αέραςκι όμως μέσα μουμέσα σ' αυτό το σπίτιπριγκιπέσα μου,το φως σου και το φωςχορεύουν γύρω μαςαπίστευτος ο κόσμοςκι ο χαρακτήρας μας.Άλλα θέλω κι άλλα κάνωκι έφτασα ως εδώλάθη στραβά και πάθημ' έβγαλαν σωστό.Ξημερώματα στο δρόμορίχνω πετονιάπιάνω τον εαυτό μουκαι χάνω το μυαλό μου.

Όνειρο ήτανε
Ο ουρανός ανάβει τα φώτατίποτα πια δεν θα 'ναι όπως πρώταΞημέρωσε πάλιΞυπνάω στο φως τα μάτια ανοίγω για λίγο νεκρός χαμένος για λίγοΞημέρωσε πάλιΚι έχεις χαθεί μαζί με τον ύπνο μαζί με του ονείρου τον πολύχρωμο κύκνοΜην ξημερώνεις ουρανέΆδεια η ψυχή μου το δωμάτιο άδειο κι από τo όνειρό μου ακούω καθάριοΤο λυγμό της να λέει όνειρο ήτανε, όνειρο ήτανεΘα ξαναρθείς μόλις νυχτώσεικαι τ' όνειρο πάλι την αλήθεια θα σώσειΘα 'μαι κοντά σουΜόνο εκεί σε βλέπω καλή μουεκεί ζυγώνεις κι ακουμπάς τη ψυχή μουΜε τα φτερά σουΜα το πρωί χάνεσαι φεύγεις ανοίγω τα μάτια κι αμέσως πεθαίνειςΜην ξημερώνεις ουρανέΆδεια η ψυχή μου...
Αράχνη
Πιασμένος σε παγίδα -κι έχουν περάσει χρόνια-στην πόρτα σου γυρνάω κάθε πρωί.Στη σκέψη σου αρρωσταίνω, στέκω, βαριανασαίνω,θυμάμαι όταν σε είχα πρωτοδεί...Δε μένει εδώ κανείς,μόνο τα δέντρα μείναν ίδιακι άδειοι δρόμοι με σκουπίδια.Δε μένει εδώ κανείς,σκληρό το φώς που ξημερώνει,σα μεθυσμένο μ' ανταμώνεικαι με λιώνει.Ξεπούλησα το νού μου -κορόϊδο του εαυτού μου-αράχνη σ' ακατοίκητο ουρανόνομίζω τά 'χω χάσει δεν σ' έχω ξεπεράσεικοιτάζω το κουδούνι σου: αδειανό.Δε μένει εδώ κανείς,μόνο τα δέντρα μείναν ίδιακι άδειοι δρόμοι με σκουπίδιαΔε μένει εδώ κανείς,σκληρό το φώς που ξημερώνει,σα μεθυσμένο μ' ανταμώνεικαι με λιώνει.


Παράκληση
Περπάτησα πάρα πολύκαι τα φτερά μου τα 'χω χάσει.Μα εσύ που δεν πατάς στη γηκαν' την ψυχή μου να πετάξει...Μ' ένα αερόστατο να πάμε στο φεγγάρι,ένα αεράκι να μας πάρει...Φωτιά κι αέρας να κάνουμε δική μαςτη μικρή ζωή μας...Είναι η καρδιά μου μια αυλή σ' ένα κελί που όλο μικραίνει.Μα εσύ που έχεις το κλειδίέλα και πες μου το "γιατί"...Σε κάποια θάλασσα που ο ήλιος τη ζεσταίνει,το όνειρό μου ξαποσταίνει...Νερό κι αρμύρα να κάνουμε δική μαςτη μικρή ζωή μας...Έχω ένα κόμπο στο λαιμόκαι μια θηλιά που όλο στενεύει.Έλα και κάνε μουσική την τρέλα που με διαφεντεύει...Κι αν είναι οι νότες και οι λέξεις αφελείς,τραγούδησέ τες να χαρείς...Μ' ένα τραγούδι να κάνουμε δική μαςτη μικρή ζωή μας...

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Κιλκις

ΚΙΛΚΙΣ
Αρκετές είναι οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης για να αναγνωρίσει αυτό τον πλούσιο σε εναλλαγές τοπίων, νομό της Βόρειας Ελλάδας . Μπορεί πάντως να ξεκινήσει την κάθε περιπλάνηση του στο χώρο και την ιστορία από την πρωτεύουσα, που είναι το Κιλκίς. Κτισμένη στους πρόποδες του Αι Γιώργη, πρωτοκατοικείται μετά την άλωση της πόλης το 1453. Στον λόφο του Αγίου Γεωργίου σώζεται η μεταβυζαντινή ομώνυμη εκκλησία, χτισμένη γύρω στο 1830, πιθανότατα σε θέση παλαιότερης. Το κτίριο είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη Βασιλικού ρυθμού μεγάλων διαστάσεων. Το εσωτερικό διασώζει την αρχική του διακόσμηση. Το ξύλινο τέμπλο είναι ζωγραφιστό και μερικές από τις εικόνες του είναι έργα ζωγράφων από την Κολακιά. Σημαντική θέση στο διάκοσμο κατέχουν τα ζωγραφισμένα ταβάνια που χρονολογούνται από το 1879. Σ'αυτά, τα γεωμετρικά σχήματα που διαμορφώνονται με λεπτούς πήχεις, κοσμούνται με φυτικά και ανθικά μοτίβα. Τα μορφολογικά στοιχεία και ο διάκοσμος του Αγίου Γεωργίου αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τέχνης του 19ου αιώνα στο χώρο της Μακεδονίας. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το αρχαιοπρεπές Ανοιχτό Θέατρο που φιλοξενεί του θερινούς μήνες στα πλαίσια του Πολιτιστικού Καλοκαιριού « Στου Φεγγαριού το φως», δεκάδες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ενώ κατά τον μήνα Οκτώβριο στην πόλη φυσάει ένας αλλιώτικος αέρας : καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο κυκλοφορούν στους δρόμους και στα μαγαζιά και συμμετέχουν σε δρώμενα στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου. Το Σπήλαιο που βρίσκεται επίσης στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Ανακαλύφθηκε τυχαία γύρω στο 1925 από τον λατόμο Γεώργιο Παυλίδη, όταν κατά την εκτέλεση της λατομικής του εργασίας διάνοιξε την είσοδο του. Ένας χώρος μυστηρίου απλώνεται σε μήκος 500 μέτρων , σε δύο ορόφους που ξεπερνούν τα 1000 τμ, γεμάτος μυστικά , σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το σπήλαιο του Κιλκίς παρουσιάζει ένα πρωτότυπο σχηματισμό , με έξι ευρύχωρους θαλάμους, όπου βρέθηκαν απολιθώματα και οστά ζώων , από ύαινες , άλογα ,ελάφια και τρωκτικά. Στις αναζητήσεις του κάθε επισκέπτη θα προστεθούν και οι πολύτιμες γνώσεις του ξεναγού - σπηλαιοερευνητή. Σύμφωνα με έρευνα Τσέχων γιατρών το σπήλαιο παρουσιάζει θεραπευτικές ιδιότητες για το βρογχικό άσθμα και άλλες πνευμονοπάθειες και δερματικές ασθένειες. Κατεβαίνοντας από το λόφο του Αγίου Γεωργίου συναντά κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο , που ανάμεσα στα άλλα στεγάζει τον μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Κούρο της Αρχαίας Ευρωπού του 6ου π.Χ. αι., τα τέσσερα μνημειακά αγάλματα από το Παλατιανό, καθώς και μία σειρά από κεραμικά της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, γλυπτά και επιτύμβιες στήλες ελληνιστικών και ρωμαϊκών κυρίως χρόνων. Το Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο του Ηρώου θυμίζει την ιστορική πορεία της περιοχής μέσα από τα πολεμικά γεγονότα των αρχών του αιώνα μας. Επίσημη γιορτή και αναπαράσταση της μεγαλύτερης από αυτές τις πολεμικές νίκες των Ελλήνων, της μάχης Κιλκίς-Λαχανά γίνεται στην πόλη κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου. Σήμερα το Κιλκίς αποτελεί μια σύγχρονη και ήρεμη επαρχιακή πόλη που απέχει μόλις 30 λεπτά από την Θεσσαλονίκη, ιδανική για μια καλή ποιότητα ζωής, αφού στερείται ρύπανσης και γρήγορων ρυθμών και μπορεί κανείς μέσα σε ελάχιστο χρόνο να βρεθεί στην αγκαλιά της φύσης. Στην πόλη του Κιλκίς ο επισκέπτης θα βρει άρτια ξενοδοχειακή υποδομή καθώς και ποιοτικούς χώρους εστίασης και αναψυχής. Σε απόσταση 6 χλμ νότια της πόλης, στην ανατολική όχθη του Γαλλικού βρίσκεται το χωριό Κολχίδα. Πρόκειται για αρχαίο οικισμό και Ρωμαϊκό σταθμό με το όνομα Κάλλικουμ. Εδώ οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν παλαιοχριστιανικό οικισμό καθώς και τμήματα τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής (τέλη 5ου ή αρχές 6ου αιώνα). Πέντε χιλιόμετρα βόρεια από την πόλη του Κιλκίς βρίσκεται ο όμορφος και γραφικός οικισμός του Μεταλλικού ο οποίος διαθέτει πλούσιο πράσινο. Το χωριό είναι γνωστό για το ιαματικό μεταλλικό ξινό νερό που διαθέτει και εκτός από τη στάση δροσιάς που προσφέρει στους ταξιδιώτες, διαθέτει δυνατότητες για φυσιολατρικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία και ποδηλασία. Σημαντικός επίσης θεωρείται και ο Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1815. Απέναντι από το χωριό Χωρύγι βρίσκεται επιβλητικό μεγαλιθικό μνημείο προϊστορικών χρόνων στην κορυφή ενός χαρακτηριστικού λόφου, γνωστού σαν Κάστρο του Χωρυγίου. Η Γουμένισσα είναι κτισμένη στους Ανατολικούς πρόποδες του πανέμορφου Πάικου σε υψόμετρο 250 μ. διατηρώντας την παραδοσιακή της φυσιογνωμία. Αποτελεί κέντρο αμπελουργίας και φημίζεται εδώ και αιώνες για τα κρασιά της. Η πόλη με χώρους γευσιγνωσίας και την χαρακτηριστική Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική της αποτελεί μια όαση γαλήνης για τον επισκέπτη. Στενά δρομάκια και παλιά παραδοσιακά σπίτια σε ένα γοητευτικό συνδυασμό με τα άφθονα νερά, την ατελείωτη βλάστηση, την μοναδικότητα του φυσικού τοπίου και την εγκάρδια φιλοξενία των κατοίκων, η περιοχή της Γουμένισσας προσφέρει στον επισκέπτη ξεκούραση, γαλήνη και ψυχική ισορροπία. Η παμπάλαια Εκκλησία της Παναγίας Γουμένισσας με την θαυματουργή εικόνα και τα γειτονικά μοναστήρια του Πάικου (Άγιου Ραφαήλ, Όσιου Νικόδημου) καθιστούν την Γουμένισσα εφαλτήριο για ποικιλία εναλλακτικών δραστηριοτήτων και τόπο πολλαπλών ενδιαφερόντων. Αξιόλογος είναι και ο τρίκλιτος Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου χτισμένος το 1864 με το μαρμάρινο τέμπλο του και τις θαυμάσιες εικόνες του από το 1825. Πέρα από τον Μοναστηριακό τουρισμό, τις γεύσεις των “δρόμων του Κρασιού”, την πολιτιστική και αρχιτεκτονική της ομορφιά, αξίζει να επισκεφθεί κανείς και το Λαογραφικό Μουσείο Αλευρά. Αξιοπρόσεκτα είναι τα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής. Γιορτές και πανηγύρια τελούνται με ξεχωριστή λαμπρότητα τηρώντας έθιμα και παραδόσεις, ενώ άλλες ποικίλες εκδηλώσεις με παραδοσιακό χαρακτήρα ή λαϊκά γλέντια συγκεντρώνουν τον κόσμο της περιοχής. Σε όλα αυτά βέβαια πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχουν τα περίφημα «Χάλκινα της Γουμένισσας». Η Γουμένισσα ήταν επίσης κέντρο μεταξουργίας ενώ σώζεται το παλιό εργοστάσιο “Χρυσαλλίς”. Το Πάικο, ένα από τα ωραιότερα, γραφικότερα και μεγαλειώδη βουνά της Ελλάδας γοητεύει τον κάθε επισκέπτη με τα υπέροχα δάση του, τις ρεματιές, τα γάργαρα νερά του και τα πανέμορφα χωριά του. Η Γρίβα, η Κάρπη, η Καστανερή, τα Λιβάδια και άλλα αξιόλογα χωριά έχουν να προσφέρουν τόσα πολλά στους επισκέπτες, συνδυάζοντας το πανέμορφο τοπίο με τους οργανωμένους χώρους δασικής αναψυχής. Καστανιές, κέδροι, ιτιές, λεύκες, οξιές, φτέρες, είναι μερικά από τα είδη που απαρτίζουν την οργιαστική βλάστηση που χαρακτηρίζει το Πάικο. Στην κορυφή, ανάμεσα στις κατάφυτες πλαγιές ένα μεγάλο οροπέδιο και στο μέσον του το χωριό Λιβάδια, με την πλούσια ιστορία του. Το οροπέδιο προσφέρεται για σκι και η γύρω περιοχή για ορειβασία και περιπάτους. Το Πάικο ελκυστικό σε όλες τις εποχές ζωγραφίζει ένα τοπίο προσιτό, ειρηνικό και πανέμορφο.