Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Ένοπλη ληστεία με λεία σοκολατένια πασχαλινά αυγά!


Ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε σε κατάστημα στην επαρχιακή πόλη Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, ακινητοποίησε τον ιδιοκτήτη και τους πελάτες για να μπορέσει με την ησυχία της η συνεργός του να το ληστέψει. Και μέχρι εδώ μπορεί να φαίνεται μια συνηθισμένη ληστεία αν το ζευγάρι έπαιρνε χρήματα ή ακριβά είδη. Όμως οι παράξενοι αυτοί ληστές το μόνο που έκλεψαν ήταν ...σοκολατένια πασχαλινά αυγά!
Η γυναίκα μάζεψε όλα τα αυγά που βρίσκονταν στο κατάστημα και μαζί με τον άντρα εξαφανίστηκαν, προφανώς με αυτοκίνητο που οδηγούσε μια άλλη γυναίκα, εκτιμά η αστυνομία.ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από την κατανάλωση κρέατος


Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο κόκκινο και κατεργασμένο κρέας (π.χ. «χοτ ντογκ») φαίνεται να έχουν ένα μέτρια αυξημένο κίνδυνο θανάτου από διάφορες αιτίες (μεταξύ άλλων, από καρκίνο και καρδιά), μέσα σε μια περίοδο δέκα ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που παράλληλα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση άσπρου κρέατος φαίνεται να σχετίζεται με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο θανάτου, ιδίως από καρκίνο.
Η έρευνα, που έγινε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, υπό τον επιδημιολόγο Ράσμι Σίνχα, μελέτησε πάνω από 545.000 άτομα ηλικίας 50 - 71 ετών και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό ?Archives of Internal Medicine? της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης. Διαπίστωσε ότι, σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας, το 20% που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας (κατά μέσο όρο 62,5 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες ημερησίως), είχαν υψηλότερο ρίσκο θανάτου γενικά και ειδικότερα από καρκίνο και καρδιά, σε σχέση με το 20% που έτρωγαν το λιγότερο κόκκινο κρέας (9,8 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες ημερησίως κατά μέσο όρο).
Για τις γυναίκες η συνολική πιθανότητα θανάτου ήταν αυξημένη κατά 36% και για τους άνδρες κατά 31%. Οι άνδρες που έτρωγαν το περισσότερο κόκκινο κρέας, ήταν 22% πιο πιθανό να πεθάνουν ειδικότερα από καρκίνο και 25% από καρδιά. Για τις γυναίκες τα αντίστοιχα αυξημένα ποσοστά ήσαν 20% και 50%, σύμφωνα με το New Scientist.
Ανάλογη διαπίστωση για τη διαφορά κινδύνου ισχύει και για τις δύο ομάδες του πληθυσμού που έτρωγαν το περισσότερο και αντίστοιχα το λιγότερο κατεργασμένο κρέας (π.χ. λουκάνικα). Oι άνδρες που κατανάλωναν τα περισσότερα κατεργασμένα κρέατα, ήταν 16% πιο πιθανό να πεθάνουν και οι γυναίκες 25%.
Από την άλλη, όσοι έτρωγαν το περισσότερο άσπρο κρέας είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με αυτούς έτρωγαν το λιγότερο άσπρο κρέας.
Σύμφωνα με τη μελέτη, «από άποψη συνολικής θνησιμότητας, το 11% των θανάτων των ανδρών και το 16% των θανάτων γυναικών θα μπορούσε να αποφευχθεί,αν μείωναν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος». Ειικότερα για τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, αν υπήρχε μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, θα υπήρχε μείωση 11% στη θνησιμότητα των ανδρών και 21% των γυναικών.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν αρκετοί μηχανισμοί με τους οποίους το κρέας μπορεί να συσχετισθεί με το θάνατο. Ουσίες που προκαλούν καρκίνο, σχηματίζονται κατά το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες, ενώ παράλληλα το κόκκινο κρέας είναι κύρια πηγή κορεσμένων λιπών που έχουν συσχετισθεί με την εμφάνιση καρκίνου. Από την άλλη, η μείωση κόκκινου κρέατος έχει διάφορα οφέλη, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερίνης.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα στοιχεία τους «συμπληρώνουν τις συστάσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο και του Παγκόσμιου Ταμείου για την Έρευνα του Καρκίνου, να μειωθεί η κατανάλωση κόκκινου και κατεργασμένου κρέατος, ώστε να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου».
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Μπάρι Πόπκιν του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που δεν είχε σχέση με την έρευνα, «η μελέτη αυτή είναι πιθανότατα η μεγαλύτερη και πιο προσεκτικά εκτελεσμένη έρευνα για τη σχέση ανάμεσα στη δίαιτα και τη θνησιμότητα». ΑΠΕ - ΜΠΕ

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Αλάτι : μια σύγχρονη απειλή


Η κοινότυπη διατροφική σύσταση «μέτρον άριστον» σε λίγα τρόφιμα αποδυκνείεται τόσο βαρυσήμαντη όσο για το αλάτι. Αυτό συμβαίνει γιατί καμιά συσχέτιση εμφάνισης κάποιας μορφής καρκίνου με ένα διατροφικό συστατικό δεν είναι τόσο ισχυρή όσο για το αλάτι, όπως αποδεικνύεται από πολυετείς και μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες. Συγκεκριμένα Ασιατικές χώρες όπως Ιαπωνία, Κορέα, Κίνα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατισμένων ψαριών (κύρια μέθοδος συντήρησης στις χώρες αυτές) και εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά καρκίνου του στομάχου. Έτσι ενώ στις περισσότερες χώρες οι μέση κατανάλωση είναι περίπου 8 γρ αλατιού τη μέρα, σε αυτές τις χώρες η κατανάλωση κυμαίνεται στα 10-12 γρ/μέρα.
Όμοια κατανάλωση παρατηρείται και στις Λατινικές κουζίνες (Μεξικάνικη) και σε χώρες όπως Κολομβία, Χιλή, Μεξικό τα πικάντικα και αλατισμένα φαγητά αυξάνουν τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου. Μάλιστα επειδή οι επιρροές της Λατινικής κουζίνας στον Πορτογαλικό τρόπο διατροφής είναι έντονες, στην Πορτογαλία παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκίνου του στομάχου από οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Τα κρούσματα γενικά στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα σημείωσαν σημαντική μείωση εξ’ αιτίας του γεγονότος της αντικατάστασης του παστού ως μέσου συντήρησης με την ψύξη και κατάψυξη.Στη σημερινή εποχή η σύσταση για περιορισμό της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου αποκτά μια αξιοπρόσεκτη επικαιρότητα και για έναν ακόμα λόγο : η βιομηχανία τροφίμων για να αυξήσει τις πωλήσεις της, πρακτικά μιλώντας να κάνει τις τροφές πιο νόστιμες, έχει αυξήσει την περιεκτικότητα τους σε αλάτι. O μέσος άνθρωπος στις δυτικού τύπου κοινωνίες καταναλώνει περίπου 3,400 mg νατρίου τη μέρα, ενώ η σύσταση του FDA (Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Ποτών) για τους υγιείς ενήλικες είναι 2,400 mg, ενώ για τα άτομα με υψηλή πίεση μόλις 1,500 mg (6 γρ αλατιού περιέχουν περίπου 2.4 γρ νατρίου). Για να αντιληφθούμε πόσο εύκολο είναι να υπερβούμε αυτήν την ποσότητα απλά να αναφέρουμε ότι ένα κουταλάκι του γλυκού αρκεί για να την φτάσουμε.
Ωστόσο μόνο το 10% της ημερήσιας κατανάλωσης αλατιού προέρχεται από το επιτραπέζιο αλάτι. Το υπόλοιπο προέρχεται από τα τρόφιμα. Έτσι τα 100 γρ παστού ψαριού περιέχουν 5 γρ αλατιού, τα 100 γρ επεξεργασμένου κρέατος (μπέικον, λουκάνικο, ζαμπόν) 2-6 γρ, ενώ σνάκς τύπου πατατάκια, γαριδάκια και οι αλατισμένοι ξηροί καρποί περισσότερο από 5 γρ αλατιού στα 100 γρ προϊόντος. Αντίθετα τα αμυλούχα τρόφιμα όπως μακαρόνια, ρύζι, ψωμί περιέχουν 1.5-2 γρ αλατιού στα 100 γρ τροφίμου.
Απλοί τρόποι μείωσης της κατανάλωσης αλατιού• Χρησιμοποίησε μπαχαρικά και βότανα αντί για αλάτι στο μαγείρεμα. Ρίγανη, πιπέρι, χυμός λεμονιού είναι μερικές καλές εναλλακτικές. Για παράδειγμα βάλε λίγο πιπέρι στη σούπα σου, ή στύψε λίγο λεμόνι στο ψάρι και βραστά λαχανικά σου και προτίμησε ξύδι/βινεγκρετ στη σαλάτα σου.• Αντί για επιτραπέζιο αλάτι χρησιμοποίησε υποκατάστατα όπως αυτά με Ιώδιο.• Όταν αγοράζεις κονσέρβες φρόντισε να επιλέγεις αυτές με ένδειξη «όχι αλατισμένα».• Προτίμησε φρέσκα λαχανικά και φρούτα, αντί για προπαρασκευασμένες εκδόσεις τους πλούσιες σε αλάτι.• Περιόρισε την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (πχ μπέικον) και απέφυγε να τρως σάντουιτς ή πίτσες με τέτοια αλλαντικά ως γέμισμα. • Στις ετικέτες εκτός από την περιεκτικότητα σε αλάτι πρόσεχε και την περιεκτικότητα σε μαγειρική σόδα (1 κ.γλ. μαγειρική σόδα ισοδυναμεί με 1000 mg νατρίου), όπως και το συνηθισμένο ενισχυτικό γεύσης MSG (Γλουταμινικό μονονάτριο) που είναι πλούσια πηγή νατρίου.• Σε Μεξικάνικες, Ινδικές Πολυνησιακές και Κινέζικες κουζίνες φρόντισε οι επιλογές σου να είναι φτωχές σε νάτριο. Σόγια σως, περίεργες σάλτσες και ιδιαίτερα πικάντικα φαγητά χρειάζονται μια δεύτερη σκέψη.

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Μα γιατί ξυπνάμε κουρασμένοι;

Μιάμιση ώρα λιγότερο κοιμούνται οι άνθρωποι σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα, με συνέπεια να ξυπνάνε κουρασμένοι και να παρουσιάζουν μειωμένη εγρήγορση, προβλήματα μνήμης, αλλά και να είναι επιρρεπείς σε τροχαία και εργατικά ατυχήματα. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σ’ όσους εργάζονται με βάρδιες, κυρίως νυχτερινές, γιατί, όπως αποδεικνύουν πρόσφατες έρευνες, δεν χορταίνουν ύπνο, γεγονός που έχει πολλές επιπτώσεις στην καθημερινότητά τους. Στις διαταραχές ύπνου και στο πώς επηρεάζουν την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας θα αναφερθούν, με συνέντευξη Τύπου που οργανώνουν, η Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Υπνου (EΛΕΔΥ) και η Οδοντιατρική Μονάδα Απνοιας Υπνου του Πανεπιστημίου Αθηνών την Τρίτη 17 Μαρτίου, με θέμα «Καλός ύπνος: είναι θέμα επαγρύπνησης». Η συνέντευξη πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπνου που είναι το Σάββατο 21 Μαρτίου.Οι διαταραχές του ύπνου είναι παθήσεις που προκαλούνται από δυσλειτουργία μηχανισμών, οι οποίες συμβαίνουν μόνο στη διάρκεια του ύπνου, αλλά προκαλούν συμπτώματα που ενοχλούν τον ασθενή και όταν είναι ξύπνιος. Οι συνηθέστερες διαταραχές ύπνου είναι το σύνδρομο άπνοιας, το σύνδρομο ανεπαρκούς ύπνου, η αϋπνία, η διαταραχή ύπνου λόγω εργασίας σε βάρδιες, το jet lag, και η ναρκοληψία.Το σύνδρομο άπνοιας-υπόπνοιας ύπνου εμφανίζεται στο 4% των αντρών και 2% των γυναικών, και είναι η πιο συχνή οργανική αιτία υπνηλίας. Συνδέεται με σοβαρές επιπτώσεις στη γενική υγεία των ασθενών και με καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως αρτηριακή υπέρταση, έμφραγμα, εγκεφαλικό και αρρυθμία, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου στους ασθενείς.Ερευνα που πραγματοποίησε η Μονάδα Υπνου του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου σε οδηγούς αυτοκίνητων έδειξε ότι το 60% παραδέχτηκε υπνηλία στην οδήγηση, ενώ το 15% είχε τροχαίο ατύχημα (σύγκρουση ή βγήκε από το δρόμο). Σημαντικό ρόλο στη διάγνωση της άπνοιας έχει η εξέταση, η οποία πραγματοποιείται στις εξειδικευμένες Μονάδες Μελέτης Υπνου και προϋποθέτει τη διανυκτέρευση του ασθενούς.

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

«Υγιεινοί ξηροί καρποί»

Πεινάτε και δεν ξέρετε τι να φάτε; Θέλετε να φάτε κάτι υγιεινό ανάμεσα στα κύρια γεύματά σας; Μπορείτε να απολαύσετε άφοβα μια μικρή χούφτα ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Είναι ιδιαίτερα υγιεινοί αρκεί να τους καταναλώνουμε με μέτρο.
Οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες, καλά λίπη (ωμέγα-3 και ωμέγα-6) στερόλες, βιταμίνες και σημαντικές ποσότητες ινών και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Περιέχουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου και χαλκού, που φαίνεται ότι ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, την πίεση του αίματος, καθώς και τους χτύπους της καρδιάς.
Επιπλέον είναι και ιδιαίτερα ευεργετικοί για την επιδερμίδα μας.
Θέλουν όμως και ιδιαίτερη προσοχή γιατί τα οφέλη αυτά χάνονται όταν οι ξηροί καρποί αλατίζονται και καβουρντίζονται ή όταν μπαγιατεύουν.
Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρουν:
Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες.
Τα κάσιους είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά περιέχουν και κορεσμένα λιπαρά που αν φάμε μεγάλη ποσότητα, αυξάνουν την χοληστερίνη.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ.
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες, καθώς επίσης είναι και μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
Τα φουντούκια περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
Τα φιστίκια αιγίνης περιέχουν βιταμίνη Β3 , που λέγεται και νιασίνη, είναι η βιταμίνη που ελευθερώνει ενέργεια από τα κύτταρα. Η ίδια η βιταμίνη συμβάλλει επίσης στην καλή υγεία του δέρματος. Από όλους τους ξηρούς καρπούς τα φιστίκια αιγίνης υπερισχύουν σε βιταμίνη Β3


Νηστεία από sms και e-mail την Σαρακοστή!

Εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας προτείνουν στους πιστούς ένα μοντέρνο τρόπο νηστείας: να κόψουν τις ηλεκτρονικές «απολαύσεις» στη διάρκεια της Σαρακοστής!
Ο Αρχιεπίσκοπος της πόλης Μοδένα, νότια του Μπάρι, προτείνει στους νεαρούς πιστούς, αντί να νηστεύουν το κρέας, να μη στέλνουν μηνύματα SMS. «Είναι ένας καλός τρόπος να καθαρίσουν τους εαυτούς τους από τον εικονικό κόσμο και να έρθουν σε επαφή με τους ίδιους», λέει ο Μπενίτο Κόκι.
Στο Τορίνο, από την άλλη, ο αρχιεπίσκοπος Λουίτζι Μπρεσάν πρότεινε οι Καθολικοί να «εκμεταλλευτούν» τη Σαρακοστή για να κάνουν ανακύκλωση. Πώς; Να προτιμούν το νερό της βρύσης από το εμφιαλωμένο.
Άλλοι επίσκοποι προτείνουν στους πιστούς να μην οδηγούν το αυτοκίνητο τους κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, καθώς και να απολαμβάνουν τη σιωπή της πίστης απέχοντας από την χρήση του ίντερνετ και του i-pod.
Όσοι λοιπόν θέλουν να τρώνε τα πάντα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, μπορούν εναλλακτικά να «καθαρίσουν» την ψυχή και το σώμα τους, κόβοντας ανέσεις της σύγχρονης ζωής.
Τελικά, κρίνοντας από τις προτάσεις των Καθολικών, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι που οδηγούν στον παράδεισο!
Zougla.gr

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Ανθρώπινο σώμα: Για όλα υπάρχει μια εξήγηση

Γιατί σου σηκώνεται η τρίχα, τα μάτια σου δακρύζουν όταν καθαρίζεις κρεμμύδια ή νιώθεις τα άκρα σου να «μυρμηγκιάζουν»; Ρωτήσαμε και μάθαμε όλη την αλήθεια για τις 16 μεγαλύτερες «περιέργειες» του ανθρώπινου σώματος.
1. Γιατί ανατριχιάζουμε;Συνήθως μας... σηκώνεται η τρίχα όταν κρυώνουμε ή φοβόμαστε. Ένας μικροσκοπικός μυς στη βάση κάθε τρίχας συσπάται και στη συνέχεια όλοι μαζί κάνουν την επιδερμίδα μας να μοιάζει με αυτή του... ξεπουπουλιασμένου κοτόπουλου (μήπως η παραπάνω εικόνα σου θυμίζει την τελευταία φορά που είδες τον «Εξορκιστή» ;). Βέβαια η συγκεκριμένη «διαδικασία» πριν από πάρα πολλούς αιώνες -όταν ο άνθρωπος είχε ακόμα τρίχωμα- είχε πρακτική σημασία. Καθώς αυτό «φούσκωνε», ζέσταινε το σώμα «φυλακίζοντας» ανάμεσα στις τρίχες αέρα, ο οποίος λειτουργούσε ως μόνωση απέναντι στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, λειτουργούσε ως μέσο εκφοβισμού και άμυνας μπροστά στην απειλή (βλ. γάτα τετ-α-τετ με σκύλο). Σήμερα φυσικά, η ανατριχίλα δεν έχει καμία ιατρική σημασία ή εξήγηση. Αλλά αν δεν θέλεις να καταλαβαίνουν οι γύρω σου πώς ακριβώς νιώθεις, φρόντισε να φοράς ζεστά ρούχα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και να αποφεύγεις... τα θρίλερ. Τόσο απλά.
2. Γιατί δακρύζουμε όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια;Όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι απελευθερώνονται ένζυμα που παράγουν ένα αέριο (το propanethial Sulfoxide). Όταν αυτό το αέριο έρθει σε επαφή με τα μάτια, τα κάνει να δακρύζουν -ως φυσιολογική αντίδραση- ώστε να παράγουν ένα ήπιο οξύ. Η παραγωγή αυτού του οξέος πονάει. Οπότε στη συνέχεια, ο εγκέφαλος στέλνει μήνυμα στους δακρυγόνους αδένες να εκκρίνουν ακόμα περισσότερα υγρά για να ξεπλύνουν τα μάτια. Με λίγα λόγια και για να μιλήσουμε πολύ απλά, όσο περισσότερα κρεμμύδια καθαρίσουμε τόσο περισσότερα δάκρυα θα χύσουμε. Πώς μπορείς να μειώσεις αυτή τη δυσάρεστη διαδικασία; Για να έχεις το λιγότερο δυνατό τσούξιμο και κλάμα, άφησε τα κρεμμύδια στο ψυγείο αρκετή ώρα πριν τα καθαρίσεις. Κι αυτό γιατί η χαμηλή θερμοκρασία επιβραδύνει την απελευθέρωση των ενζύμων. Εναλλακτικά, καθάρισέ τα κάτω από κρύο, τρεχούμενο νερό. Τέλος, επειδή τα περισσότερα ένζυμα συγκεντρώνονται στο κάτω μέρος του κρεμμυδιού (στη βάση), καλό θα ήταν να ξεκινήσεις το κόψιμο από την κορυφή για να αποφύγεις την... απότομη συγκίνηση.
3. Γιατί κάνουν «κρακ» τα δάχτυλά μας;Ο πιο συνηθισμένος τύπος συνδέσμου είναι ο αρθρικός (π.χ. δάχτυλα, ώμοι), δηλαδή δύο κόκαλα που ενώνονται σε ένα θύλακα. Μέσα σε κάθε ένα από αυτούς τους θύλακες υπάρχει ένα είδος λιπαντικού, το αρθροσιελικό υγρό, το οποίο περιέχει υγροποιημένα αέρια. Όταν τεντώνουμε το σύνδεσμο, στην ουσία τον συμπιέζουμε σπρώχνοντας τα πλούσια σε άζωτο αέρια να βγουν από το υγρό. Αυτό το «κρακ» που ακούμε είναι η απελευθέρωση των αερίων μέσα στον αρθρικό θύλακα και τότε νιώθουμε ότι τα δάχτυλα γίνονται πιο ευλύγιστα. Θα έχεις παρατηρήσει όμως ότι δεν γίνεται να «ξανασπάσεις» αμέσως τα ίδια δάχτυλα, καθώς χρειάζονται περίπου 15 με 30 λεπτά ωσότου τα αέρια αφομοιωθούν από το υγρό. Πάντως, αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι η συγκεκριμένη συνήθεια δεν είναι βλαβερή για τα χέρια σου, παρά μόνο... ενοχλητική για τους γύρω σου, οπότε καλό θα ήταν να προσπαθήσεις να την αποφύγεις.
4. Γιατί μας πιάνει λόξυγκας; Η ακριβής αιτιολογία από την οποία προκαλείται ο λόξυγκας δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη, αλλά οι ειδικοί δίνουν κάποιες εξηγήσεις (και όχι, δεν μεγαλώνει το... εντεράκι μας κάθε φορά που ταλαιπωρούμαστε από τα ενοχλητικά «χικ»): O λόξυγκας είναι ένας σπασμός του διαφράγματος (ο κύριος αναπνευστικός μυς, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στην κοιλιά και το θώρακα) ή του φρενικού νεύρου (ένα νεύρο που ξεκινάει από τον εγκέφαλο και φτάνει στο διάφραγμα). Mπορεί να είναι αντανακλαστικός ή να τον προκαλέσει κάποιο γειτονικό όργανο του διαφράγματος, για παράδειγμα ο οισοφάγος, όταν κάνει απότομες περισταλτικές κινήσεις. Σε γενικές γραμμές, παρότι είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός, δεν θα πρέπει να σε ανησυχεί. Παρ’ όλα αυτά, αν αντιμετωπίζεις το «πρόβλημα» πολύ συχνά, ζήτησε τη βοήθεια του γιατρού σου.
5. Γιατί «κλαίμε από τα γέλια» όταν ακούμε κάτι πολύ αστείο;Οι ειδικοί δεν έχουν να μας παραθέσουν κάποια συγκεκριμένη εξήγηση γι' αυτό το φαινόμενο, πέραν του ότι «το γέλιο και το δάκρυ είναι παρόμοιες ψυχολογικές αντιδράσεις, που προκαλούνται από ψυχική ένταση, έχουν διακυμάνσεις και δεν έχουν ξεκάθαρη αρχή και τέλος», όπως μας εξηγεί ο Ρόμπερτ Ρ. Προβάιν, ψυχολόγος στο Παν/μιο του Μέριλαντ και συγγραφέας του βιβλίου «Γέλιο: Μια Επιστημονική Διερεύνηση». Μπορεί συνήθως να συνδέουμε τα δάκρυα με τη θλίψη, όμως το κλάμα είναι μια ακόμα πιο περίπλοκη αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού. Προκαλούνται από διάφορα συναισθήματα: «από έντονο σωματικό πόνο, από λύπη και δυσαρέσκεια ή ακόμα και από μεγάλη ευτυχία σε μερικές περιπτώσεις. Απλά, έτσι εξελίχθηκε το είδος μας», λέει ο Λι Ντάφνερ, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Παν/μιο Μπάσκομ Πάλμερ του Μαϊάμι. Πάλι καλά, αφού, όπως αποδεικνύεται η εξέλιξη αυτή είναι για το καλό μας: Και το γέλιο και το κλάμα ανακουφίζουν από την ένταση, πιθανότατα αντιδρώντας στην επίδραση της κορτιζόλης και της αδρεναλίνης. Οπότε, αν ποτέ διαπιστώσεις ότι κλαις από τα γέλια, θεώρησε τυχερό τον εαυτό σου και συνέχισε να κάνεις παρέα με όποιον σου προκάλεσε αυτή την κατάσταση ή επιδίωξε να επαναλάβεις τη δραστηριότητα που σου δημιούργησε αυτό το αναπάντεχο ξέσπασμα χαράς.
6. Γιατί οι παλάμες μας δεν μαυρίζουν από τον ήλιο;H παλάμη του χεριού... δεν μαυρίζει γιατί δεν υπάρχουν μελανοκύτταρα, αλλά και λόγω του πάχους της κεράτινης στοιβάδας.
7. Γιατί «πετάει» το μάτι μας;Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν πολλά για τους λόγους που σε κάνουν να νιώθεις ότι το μάτι σου «πεταρίζει» (το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πιστεύουν πως... κάποιον θα δεις). Παρ' όλα αυτά, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι αυτή η κατάσταση πιθανότατα οφείλεται στη δυσλειτουργία ενός νεύρου. Αυτό που ξέρουν όμως με βεβαιότητα, είναι ότι η σωματική κόπωση και ιδιαίτερα αυτή των ματιών, το άγχος, η υπερκατανάλωση καφεΐνης, η κατάχρηση αλκοόλ, η κακή διατροφή αλλά και οι αλλεργίες, κάνουν συχνότερες τις «επισκέψεις» αυτής της ενοχλητικής αίσθησης. Με λίγα λόγια, αν το μάτι σου «πετάει» συχνά, καλό είναι να φροντίζεις περισσότερο τον εαυτό σου, προσπαθώντας να αποφεύγεις τις καταχρήσεις, να ξεκουράζεσαι αρκετά, να ελέγχεις τις αλλεργίες σου, να ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και να στοχεύεις στη συστηματική άσκηση.
8. Είναι αλήθεια ότι τα αφτιά μας μεγαλώνουν με την ηλικία;Πράγματι, το εξωτερικό τους τμήμα μεγαλώνει. Όταν γεννιόμαστε, τα αφτιά είναι, αναλογικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά μας, το μεγαλύτερο (γι' αυτό άλλωστε και πολλά νεογέννητα θυμίζουν το... δρ Σποκ). Μάλιστα, το μέγεθός τους αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Στη συνέχεια περιορίζονται σε μια ανάπτυξη της τάξεως των 0,22 χιλιοστών το χρόνο, σύμφωνα με μελέτη του Βρετανικού Βασιλικού Κολεγίου Παθολογίας. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες έχουν μεγαλύτερους λοβούς από τις εκπροσώπους του ωραίου φύλου, ενώ το ακουστικό κανάλι, το οποίο σχηματίζεται από κόκαλο και χόνδρο, σταματάει να αναπτύσσεται με την πάροδο των ετών.
9. Γιατί μερικοί άνθρωποι κρυώνουν συνέχεια;Η θερμοκρασία του σώματος ρυθμίζεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου που «λέει» στον οργανισμό πότε να αποβάλει θερμότητα όταν κάνει ζέστη και πότε να τη συγκρατήσει όταν κάνει πολύ κρύο. Σε αυτή τη λειτουργία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ο σίδηρος. Γι' αυτό και τα άτομα που πάσχουν από αναιμία, η οποία οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, κρυώνουν συχνότερα, και συνήθως στα άκρα (κάτι που οφείλεται στην κακή κυκλοφορία του αίματος). Ένας άλλος λόγος είναι η υπολειτουργία του θυρεοειδή αδένα, ενώ πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μπορεί να υπάρχει και κληρονομική προδιάθεση στην ευαισθησία στο κρύο. Αν εξακολουθείς να φοράς μακρυμάνικο στους... καύσωνες του Ιουλίου, χρειάζεται να εντάξεις στη διατροφή σου περισσότερο σίδηρο (θα τον βρεις στο κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και να αποφύγεις το κάπνισμα, καθώς η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία εμποδίζοντας την καλή κυκλοφορία του αίματος.
10. Γιατί συχνά αισθανόμαστε ότι μας τρυπούν βελόνες;Πιθανότατα θα σου έχει συμβεί πολλές φορές: κάθεσαι αρκετή ώρα σε μια «παράξενη» στάση (ακόμα και σταυροπόδι), και μόλις προσπαθήσεις να σηκωθείς, αισθάνεσαι ότι εκατομμύρια βελόνες «τρυπάνε» το πόδι σου. Αυτό το μούδιασμα οφείλεται στην κακή ροή του αίματος προς το νεύρο που πιεζόταν τόση ώρα, εμποδίζοντας την επικοινωνία με τον εγκέφαλο. Η ενόχληση αυτή ονομάζεται παραισθησία και εκδηλώνεται συνήθως στα άνω και τα κάτω άκρα. Για να την αντιμετωπίσεις, η αλλαγή της στάσης είναι το μόνο που πρέπει να κάνεις. Αν όμως στην περίπτωσή σου αυτό δεν είναι αρκετό, συμβουλεύσου το γιατρό σου, αφού συχνά αυτά τα «τρυπήματα» είναι συμπτώματα διάφορων σοβαρών ασθενειών, όπως διαβήτη, λύκου και σκλήρυνσης κατά πλάκας.
11. Γιατί βλέπουμε «δακτύλιους» γύρω από τα φώτα όταν οδηγούμε το βράδυ;Αυτό το φαινόμενο υπάγεται στην περίπτωση «σφαιρικής απόκλισης» - ένα μόνο από τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι η ανθρώπινη όραση δεν είναι τέλεια. Την ημέρα η κόρη του ματιού μας μικραίνει επιτρέποντας στο φως να «χτυπήσει» μόνο το κέντρο του φακού. Τη νύχτα που η κόρη διαστέλλεται σημαντικά για να μπορούμε να βλέπουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, χρησιμοποιεί ένα πεδίο πολύ μεγαλύτερο από το φακό της. Όσο μεγαλύτερη γίνεται η κόρη τόσο μειώνεται η ακρίβεια της όρασής μας. Οπότε, μην ανησυχείς όταν βλέπεις φωτεινά δαχτυλίδια γύρω από τα φώτα της Εθνικής κάθε φορά που οδηγείς το βράδυ. Αν όμως το πρόβλημά σου εμφανιστεί για πρώτη φορά, ενώ έχεις ήδη πατήσει τα πρώτα -άντα, καλό θα ήταν να επισκεφτείς τον οφθαλμίατρό σου, καθώς ενδέχεται να πρόκειται για εμφάνιση καταρράκτη.
12. Γιατί όταν ντρεπόμαστε ή ενθουσιαζόμαστε κοκκινίζουμε;Συνήθως κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε ή όταν είμαστε ενθουσιασμένοι. Aυτό εξηγείται επειδή αυξάνονται η έκκριση αδρεναλίνης και ο καρδιακός παλμός, που έχουν ως συνέπεια την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της κυκλοφορίας του αίματος, αλλά και την αγγειοδιαστολή. Tα πολύ μικρά αγγεία του προσώπου μας, που διαστέλλονται, γίνονται ορατά κάτω από τη λευκή επιδερμίδα, οπότε και δίνεται η εντύπωση του κόκκινου χρώματος.
13. Γιατί οι άνθρωποι που έχουν χοντρούς αστραγάλους θεωρείται ότι έχουν καλύτερη υγεία;Πιθανώς κάτι τέτοιο να ισχύει πραγματικά. Δεν υπάρχει επίσημη ιατρική άποψη σχετικά με το σχήμα των αστραγάλων, όμως άλλες μελέτες σχετικές με την κατανομή του λίπους στο σώμα μπορεί να έχουν την απάντηση: Οι αστράγαλοι που με τον καιρό διογκώνονται και γίνονται ένα με τη γάμπα, μπορούν όντως να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας σου, αρκεί να μην είσαι κατά πολύ υπέρβαρη. Το λίπος που συσσωρεύεται στην ενδοκοιλιακή χώρα συνδέεται άμεσα με μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου Β. Το λίπος στα πόδια απ’ την άλλη, έχει την ελάχιστη σχέση με όλα αυτά. Η Γουέντι Κοχρτ, καθηγήτρια Ιατρικής στο Παν/μιο του Κολοράντο στο Ντένβερ, ανακάλυψε ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που είχαν συσσωρευμένο λίπος στους αστραγάλους (αντί για την κοιλιά) κινδύνευαν λιγότερο από καρδιακά επεισόδια, υπερένταση και ζάχαρο. Σ' αυτό το σημείο, το λίπος προστατεύει τον οργανισμό τραβώντας τριγλυκερίδια από το αίμα -όπου δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία του- και αποθηκεύοντάς το στα πόδια και πιθανώς στους αστραγάλους. Όσο για τη λιποαναρρόφηση, μάλλον δεν είναι καλή ιδέα: «μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη των λιποκυττάρων σε άλλα, πιο επικύνδυνα τμήματα του οργανισμού», λέει η δρ Κοχρτ.
14. Γιατί όταν φτερνιζόμαστε κλείνουμε τα μάτια μας;Το φτέρνισμα προκαλείται όταν ξένα μόρια εισβάλλουν στη μύτη μας. Οι νευρικοί αισθητήρες που βρίσκονται σε αυτή προειδοποιούν για την παρουσία των σωματιδίων. Έτσι δημιουργείται μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κατά την οποία η μύτη αποβάλλει βλέννα και οι μύες που βοηθούν στην αναπνοή συμπιέζουν δυνατά το θώρακα. Ταυτόχρονα οι μύες που ελέγχουν τις αναπνευστικές οδούς προκαλούν το φραγμό τους. Όταν η πίεση του αέρα στους πνεύμονες γίνεται υπερβολικά υψηλή, τότε οι αναπνευστικές οδοί ανοίγουν, αποβάλλοντας με δύναμη αέρα και ξένα μόρια. Ο σπασμός που συνοδεύει το φτέρνισμα επηρεάζει πολλούς μυς, συμπεριλαμβανομένων και των μυών του προσώπου. Αυτοί ευθύνονται για το κλείσιμο των ματιών. Το γεγονός ότι κλείνουμε τα μάτια ενώ φτερνιζόμαστε οφείλεται πιθανότατα σε βιολογικό μηχανισμό που λειτουργεί προστατευτικά. Τα μόρια αποβάλλονται από τη μύτη με πολύ υψηλή πίεση. Μεταφράζοντας αυτή την πίεση σε ταχύτητα, θα έφτανε περίπου στα 160 χιλιόμετρα την ώρα. Κλείνοντας τα μάτια, λοιπόν, προστατεύουμε τους οφθαλμούς από την υπερβολική εξωθητική πίεση.
15. Γιατί πολλές φορές γουργουρίζει η κοιλιά μας;Συνηθίζουμε να πιστεύουμε πως η κοιλιά μας γουργουρίζει όταν πεινάμε, αυτό όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απολύτως σωστό, αν και φαίνεται πως μπορεί και να συμπίπτει το γουργουρητό με το αίσθημα πείνας που νιώθουμε. Πολλοί άνθρωποι, επειδή έρχονται σε δύσκολη θέση όταν γουργουρίζει το στομάχι τους, προσπαθούν να τρώνε κάτι συνέχεια, ώστε να μη μένει άδειο και να μην παράγεται αυτός ο θόρυβος. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γουργουρητό είναι ένας σπασμός του εντέρου και οφείλεται στην υπερκινητικότητά του, συχνά λόγω της ύπαρξης μίας σπαστικής κολίτιδας, που πυροδοτείται από το άγχος και τη διατροφή, όταν αυτή περιλαμβάνει πολλά γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά. Aν και κατά κανόνα θεωρείται αθώο, όταν επιμένει και συνοδεύεται από εμετούς και πόνους, μπορεί να σημαίνει απόφραξη του εντέρου και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
16. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη και το τυρί προστατεύουν τα δόντια;Όποτε τρώτε κάτι, τα βακτήρια στο στόμα έρχονται σε χημική αντίδραση με την τροφή, παράγοντας ένα οργανικό οξύ που καταστρέφει τα δόντια. Το σάλιο εξισορροπεί την κατάσταση, βοηθώντας τα υπολείμματα τροφής να φύγουν, ξεπλένοντας τα δόντια και αραιώνοντας αυτό το οξύ. Το θέμα είναι να υπάρχει σάλιο, κι εδώ γίνεται σημαντικό το μάσημα μιας τσίχλας, που προκαλεί έκκριση σάλιου. Όσο για το τυρί, τα λιπαρά του λειτουργούν σαν ασπίδα για τα δόντια, ενώ επίσης περιέχει κάλσιο και φωσφορικό άλας, που δυναμώνουν και διατηρούν υγιή την οδοντοστοιχία μας. Τι σημαίνουν όλα αυτά για σας; Περιορίστε τα ενδιάμεσα τσιμπολογήματα που αυξάνουν τα οξέα στο στόμα. Μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά το φαγητό. Ή πάρτε ως παράδειγμα τους Γάλλους, και τελειώστε το γεύμα σας με μερικές φέτες τυρί, έτσι, για αλλαγή.