Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Η Ε.Ε. κατά της παχυσαρκίας και στην δουλειά

Η πρόληψη της παχυσαρκίας στους χώρους εργασίας αποτελεί το στόχο του προγράμματος για τη Δημόσια Υγεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δίκτυο του προγράμματος συμμετέχουν ερευνητικά και πανεπιστημιακά κέντρα από δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στη χώρα μας συντονιστής του προγράμματος είναι το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και ΄Εργασιακής Ιατρικής.
Συναγερμό έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα η δραματική αύξηση των παχύσαρκων και των υπέρβαρων σε όλο τον κόσμο. Στη γηραιά ήπειρο η παχυσαρκία αγγίζει το 30%, ενώ στην Αμερική ένας στους τρεις πολίτες είναι παχύσαρκος. Μεταξύ των βασικών παραγόντων στην εμφάνιση της παχυσαρκίας είναι και το εργασιακό περιβάλλον.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία νόσο και επισημαίνει πως οι παράγοντες στο χώρο εργασίας που μπορεί να ευθύνονται γι' αυτήν είναι η έλλειψη διαλείμματος για φαγητό, η απουσία εγκαταστάσεων για τη φύλαξη φαγητού και η έλλειψη χώρων άσκησης. Τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη κυμαίνονται από 10 έως 27% στους άνδρες, ενώ αγγίζουν το 38% στις γυναίκες. Τουλάχιστον σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών Ελλάδα και Κύπρος, τα ποσοστά παχυσαρκίας ξεπερνούν το 20%. Σε ότι αφορά στις Ελληνίδες το ποσοστό που κατατάσσεται στις παχύσαρκες φτάνει το 38%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου