Αν για κάτι διακρίνεται το φθινόπωρο είναι για τα χρώματα του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και για τα ωραία φρούτα και τους καρπούς του. Ένας καθαρά φθινοπωρινός καρπός είναι και τα κάστανα. Τα κάστανα που μας συντροφεύουν σε ώρες χαλάρωσης τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η καστανιά είναι πανάρχαιο δέντρο όπως αποδεικνύεται από διάφορα ευρήματα της εποχής του Χαλκού. Ήταν η τροφή των φτωχών το μεσαίωνα.Οι καστανιές είναι μεγάλα δέντρα συνήθως και το ύψος τους μπορεί να φτάσει τα 35 μέτρα. Είναι είτε αυτοφυή είτε καλλιεργούνται για τους νόστιμους καρπούς τους και για την καλή σε ποιότητα ξυλεία τους αλλά και σαν καλλωπιστικά σε διάφορα πάρκα. Οι καστανιές πρέπει να βρίσκονται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμούν σε χαμηλότερα υψόμετρα. Πολλαπλασιάζονται με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Το δέντρο ανθίζει κατά την άνοιξη και τα κάστανα ωριμάζουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι τέλη Νοεμβρίου ανάλογα με τις συνθήκες και τη ποικιλία. Κάθε δέντρο μπορεί να δώσει από 30-50 κιλά κάστανα. Το μέγιστο της απόδοσης θεωρείται το 50ο-60ο έτος της ηλικίας του. Τα ασβεστολιθικά πετρώματα είναι απαγορευτικά για την ανάπτυξη του φυτού.Κάστανα στη φωτιά…Ο καρπός της, το κάστανο, βρίσκονται μέσα σε ένα ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν. Ανάλογα με το είδος, μέσα στο περίβλημα υπάρχουν 2-3 καρποί και σε άλλα είδη μόνο ένας.Το μέγεθος του κάστανου έχει να κάνει με την υγρασία, τη ποικιλία και τη σύσταση του εδάφους. Η συγκομιδή γίνεται με τίναγμα των καρπών του δέντρου και στη συνέχεια γίνεται μάζεμα με το χέρι. Μερικοί στρώνουν δίχτυα για πιο εύκολο μάζεμα. Τα νωπά κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% φυτικό έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται και αλεύρι κυρίως σε διάφορες περιοχές της Ασίας.Οι θεραπευτικές ιδιότητες Θρεπτικότατος ο καρπός της καστανιάς χάρη στο άφθονο άμυλο του. Πέρα όμως από τα κάστανα, το ίδιο το δέντρο της καστανιάς έχει και αξιόλογες θεραπευτικές ιδιότητες Ο φλοιός του δέντρου έχει αντιπυρετική δράση ενώ τα φύλλα του χρησιμοποιούνται κατά του κοκίτη. Η καστανιά είναι κατά της διάρροιας. Τσάι από φύλλα καστανιάς είναι εξαιρετικά τονωτικό, έχει αντιπυρετική δράση και πιστεύεται ότι ανοίγει την όρεξη. Με πλύσεις είναι επίσης ευεργετικό στα μάτια.Γλυκό κάστανο Τα γλυκά κουταλιού δημιουργήθηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, από την ανάγκη των νοικοκυρών να συντηρήσουν τα περίσσια φρούτα της παραγωγής. Από την αρχαιότητα ακόμη οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να εφευρίσκουν διάφορους τρόπους, είτε στεγνώνοντας τα στον ήλιο, είτε συντηρώντας τα μέσα σε σιρόπι, μετά από βράσιμο των φρούτων ή σε μαρμελάδες. Αποκαλούνται «κουταλιού», επειδή τα κερνούσαν μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με πολλά κουταλάκια ή σε μικρά πιατάκια κεράσματος, φυσικά με ένα μικρό κουτάλι. Το γλυκό του κουταλιού αποτελούσε το πιο καλοδεχούμενο κέρασμα για όλα τα νοικοκυριά και οι καλεσμένοι έδειχναν να το απολαμβάνουν ιδιαίτερα.Υλικά:· 1 κιλό κάστανα καθαρισμένα· 1κιλό ζάχαρη· 700 γρ. νερό· βανίλια· λίγο χυμό λεμονιούΕκτέλεση:· Τοποθετούμε τα κάστανα σε κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε για 7-8 λεπτά.· Τα βγάζουμε από το νερό και καθαρίζουμε την εσωτερική φλούδα.· Βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και την βανίλια να βράσουν για 5 λεπτά.· Προσθέτουμε τα κάστανα, τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε από την φωτιά.· Αφήνουμε τα κάστανα μέσα στο σιρόπι για 24 ώρες, αφού πριν αφαιρέσουμε την βανίλια.· Ξαναβράζουμε τα κάστανα σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου, προσθέτοντας και το χυμό λεμονιού.· Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάμε σε βάζα.
http://www.medvoi365.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου