Δευτέρα, 12 Απριλίου 2010

Το πρόσωπο της 11χρονης Μυρτίδας πριν 2.500 χρόνια


Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μιας 11χρονης αρχαίας Αθηναίας κατάφεραν να αποκαλύψουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας Έλληνες και ξένοι επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων.

Το εγχείρημα κατέστη δυνατό χάρη στην εξαιρετική κατάσταση του κρανίου της μικρής Αθηναίας που βρέθηκε σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του Κεραμεικού το 1995.

Η μικρή που έζησε την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου και κατά πάσα πιθανότητα πέθανε από τυφοειδή πυρετό ονομάζεται Μυρτίδα και έχει καστανά μαλλιά όπως και οι περισσότεροι αρχαίοι Αθηναίοι σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Για την αποκάλυψη του προσώπου της χρειάστηκε μελέτη τριών χρόνων ενώ όπως δήλωσε ο καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Παπαγρηγοράκης, σύμφωνα με την εφημερίδα το «Βήμα», «το εύρημα ήταν σε τόσο καλή κατάσταση που ελάχιστες μπορεί να είναι οι αποκλίσεις από την πραγματικότητα».

Τη διαδικασία ανάπλασης του προσώπου της μικρής αρχαίας Αθηναίας θα παρακολουθούν οι επισκέπτες της έκθεσης που αρχίζει στις 15 Απριλίου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου