Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ελαιόλαδο: Τα μεγάλα οφέλη του στην υγεία μας

Τα οφέλη του ελαιολάδου προκύπτουν από την ικανότητά του να απενεργοποιεί γονίδια που αναζωπυρώνουν προβλήματα όπως οι καρδιοπάθειες και η αρθρίτιδα. Ισπανοί ερευνητές εντόπισαν ενενήντα οκτώ γονίδια των οποίων η φλεγμονώδης δράση μειώνεται από την κατανάλωση ελαιολάδου και ειδικά, έξτρα παρθένου. Στην έρευνα είκοσι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο που είχαν συνεπώς υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου ΙΙ κλήθηκαν να τρώνε για πρωινό τρόφιμα καλυμμένα με δύο τύπους ελαιολάδου. Το ένα ήταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε φαινόλες -φυσικά αντιοξειδωτικά- ενώ ο άλλος τύπος ήταν ελαιόλαδο με χαμηλά επίπεδα φαινολών. Οι εθελοντές έπρεπε να αποφεύγουν τα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα άλλα συμπληρώματα τροφής για έξι εβδομάδες πριν από την έναρξη της έρευνας.

«Βρήκαμε ενενήντα οκτώ διαφορετικής έκφρασης γονίδια, όταν συγκρίναμε τη λήψη ελαιολάδου πλούσιου σε φαινόλες και χαμηλού σε φαινόλες» δήλωσε ο δρ Francisco Perez-Jimenez από το Πανεπιστήμιο της Κόρντομπα. «Πολλά από τα κατασταλμένα γονίδια είναι γνωστά για την εμπλοκή τους σε διαδικασίες φλεγμονής, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η διατροφή μπορεί να αλλάξει τη δράση των ανοσοκυττάρων» προσθέτει ο ειδικός.

Το ελαιόλαδο περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, μια μορφή υγιεινών πολυακόρεστων που είναι γνωστά για το μπλοκάρισμα της αντίδρασης του σώματος στη φλεγμονή σε χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια και η αρθρίτιδα. Ωστόσο, τελευταία έρευνα, της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «BMC Genomics», παρέχει μια γονιδιακής βάσης ερμηνεία για την αντιφλεγμονώδη δράση του ελαιολάδου. Διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή -που καλό είναι να θυμόμαστε ότι βασίζεται στο ελαιόλαδο- βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων και ειδικότερα την ευκαμψία των κυττάρων που βρίσκονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ειδικά στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα.


Χοληστερόλη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα ανακάλυψαν ότι, ενώ εμείς οι Ελληνες αλλά και οι άλλοι κάτοικοι της Μεσογείου καταναλώνουμε σχεδόν την ίδια ποσότητα λίπους με τους Αμερικανούς, έχουμε πολύ χαμηλότερα επίπεδα καρδιοπαθειών από εκείνους. Αυτό αποδίδεται στην κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Επίσης, έρευνα του Universidad Autonoma της Μαδρίτης στην Ισπανία έδειξε ότι δίαιτα πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βοηθάει στη μείωση της κακής χοληστερίνης (LDL) και, ίσως το πιο σημαντικό, προκαλεί την αύξηση της καλής (HDL).

Τέλος, Ολλανδοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Nijmegen ανακάλυψαν ότι όσοι ακολουθούν μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά μείωναν τη συνολική χοληστερίνη τους, ωστόσο μειωνόταν και η καλή χοληστερίνη τους. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, που βασίζεται ωστόσο στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μειώνει επίσης τη συνολική χοληστερίνη, αλλά αυξάνει την καλή!

Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου