Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Χοιρινό θρεπτικό σαν... ψάρι

Χοιρινό θρεπτικό σαν... ψάρι
«Χοιρινό πλούσιο σε Ω3 λιπαρά οξέα». Η παραπάνω ταμπέλα είναι τοποθετημένη δίπλα στο προϊόν στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Δεν πρόκειται, όμως, για τυπογραφικό λάθος των υπευθύνων του καταστήματος που μπέρδεψαν τον σολομό - ψάρι πλούσιο σε Ω3 - με το χοιρινό.
Είναι κρέας που περιέχει Ω3 λιπαρά οξέα. Κι αυτό διότι τα χοιρινά τρέφονταν με ζωοτροφές πλούσιες σε Ω3. Το χοιρινό με τη διατροφική αξία... σολομού δεν είναι η μοναδική περίπτωση «έξυπνης τροφής» που μπορεί να βρει ένας καταναλωτής στα ράφια των καταστημάτων. Τα «λειτουργικά τρόφιμα» - όπως είναι η επιστημονική ορολογία για τα τρόφιμα στα οποία έχει γίνει προσθήκη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και άλλων ουσιών - έχουν πάρει διαστάσεις διατροφικής μανίας.
Ενδεικτικό είναι ότι στα ψυγεία των καταστημάτων οι καταναλωτές μπορούν να βρουν ακόμα και χυμό πορτοκαλιού που είναι εμπλουτισμένος με Ω3 λιπαρά οξέα. Όπως λένε οι ειδικοί, η εξάπλωσή τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές απομακρύνονται συνεχώς από την παραδοσιακή διατροφή. Συνεπώς, οι εταιρείες τροφίμων έρχονται να καλύψουν τις νέες διατροφικές ανάγκες των πολιτών. Ενδεικτικό της εξάπλωσης είναι επίσης ότι, έπειτα από μελέτη που πραγματοποίησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε ένα σούπερ μάρκετ, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στα ράφια διατίθενται 800 διαφορετικοί κωδικοί λειτουργικών τροφίμων.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΑΒ Βασιλόπουλος, προϊόντα εμπλουτισμένα με λιπαρά οξέα Ω3 παρουσίασαν φέτος αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 15% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά και δεν αποκλείεται η αύξηση να συνεχιστεί κι άλλο και έως το τέλος του έτους να φτάσει το 20%.
Οι επιφυλάξεις Οι διατροφολόγοι, πάντως, τονίζουν ότι τα λειτουργικά τρόφιμα αποτελούν μία εναλλακτική λύση, αλλά πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή. «Για όσους κάνουν κακή διατροφή τέτοιου είδους προϊόντα είναι πολύτιμα. Και για όσους μπορεί να μην καταναλώνουν μία συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμων είναι επίσης χρήσιμα και ωφέλιμα για τον οργανισμό τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γρηγόρης Ρίσβας. Και συνεχίζει: «Αυτό που πρέπει να κάνει ένας καταναλωτής είναι να διαπιστώσει- με τη βοήθεια ειδικού ή μόνος του- εάν χρειάζεται να καταναλώνει τέτοιες τροφές. Για παράδειγμα, εάν ένας πολίτης δεν τρώει φρούτα είναι καλό να καταναλώνει προϊόντα με πρόσθετες φυτικές ίνες. Εάν όμως τρώει συχνά ψάρι- και άρα παίρνει τα καλά λιπαρά Ω3-τότε δεν χρειάζεται να καταναλώσει τον χυμό με προσθήκη Ω3. Το παν είναι να ενημερώνεται για τις ανάγκες του οργανισμού του». Ο διατροφολόγος συμπληρώνει, πάντως, ότι οι επιλογές των καταναλωτών πρέπει να γίνονται με προσεκτικό τρόπο. «Τα λειτουργικά τρόφιμα δεν είναι φάρμακα. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να νομίζουν ότι βάζοντας μία κουταλιά μαργαρίνη με φυτοστερόλες στο ψωμί τους θα ρίξουν αυτόματα τη χοληστερίνη.
Πρέπει να ελέγχουν στις ετικέτες των προϊόντων. Να ελέγχουν δηλαδή τι ποσότητα βιταμινών ή άλλων ουσιών περιέχουν κι αν χρειαστεί να συμβουλεύονται κάποιον ειδικό». Οι πολίτες σημειώνει «πρέπει να κατανοήσουν δηλαδή, σε τι βαθμό τους βοηθάει ένα προϊόν να πετύχουν έναν στόχο». Στο μεταξύ άλλοι επιστήμονες διατυπώνουν ενστάσεις για αυτού του είδους τα τρόφιμα, υποστηρίζοντας ότι η αλόγιστη κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει ακόμη και βλάβες στον οργανισμό. «Εάν κάποιος ακολουθεί σωστή διατροφή δεν έχει νόημα να τρέφεται με τέτοια προϊόντα. Η υπερβολική πρόσληψη κάποιων ουσιών μέσω αυτών των τροφών, π.χ. η υπερβολική πρόσληψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία», αναφέρει ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κ. Αντώνης Καφάτος.
Οι συμβουλές των επιστημόνων
* Να τα αγοράζουν όσοι τα χρειάζονται για λόγους υγείας ή λόγω κακής διατροφής
* Να ελέγχουν τις ποσότητες των πρόσθετων βιταμινών και των άλλων στοιχείων στις ετικέτες
* Να συμβουλεύονται ειδικό διατροφολόγο, γιατρό 800 είδη στα ράφια Ολοένα διευρύνεται η γκάμα των λειτουργικών τροφίμων που μπορούν να αγοράσουν οι πολίτες στα καταστήματα. Μπορούν να βρουν από γάλατα με προσθήκη ασβεστίου και σιδήρου για την ενίσχυση του παιδικού οργανισμού, γιαούρτια με πρεβιοτικά που βοηθούν τη λειτουργία του εντέρου, ψωμί του τοστ με προσθήκη φυτικών στερολών που μειώνουν τη χοληστερόλη, χυμούς, κοτόπουλο ακόμη και κράκερ με Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην προστασία της καρδιάς.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φρυγανιών. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε 3 διαφορετικές λειτουργικές φρυγανιές ανάλογα με τις διατροφικές τους ανάγκες. Φρυγανιές με Ω3 και Ω6 λιπαρά από λιναρόσπορο, φρυγανιές με πρεβιοτικές ίνες που συμβάλλουν στην ισορροπία του πεπτικού συστήματος και φρυγανιές με ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνες. Διαστάσεις μανίας, λέει ο καθηγητής Αντώνης Καφάτος, έχει πάρει η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων στην Αμερική. «Εκεί έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περίπου 120 προϊόντα με προσθήκη ασβεστίου». Πάντως οι καταναλωτές πρέπει να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους και για έναν ακόμη λόγο: τα λειτουργικά τρόφιμα είναι ακριβότερα από τα συμβατικά.
Τα Ω3 περνούν στο κρέας μέσω των ζωοτροφών Διαφορετικές μεθόδους χρησιμοποιούν οι επιστήμονες προκειμένου να προσθέσουν και να εμπλουτίσουν τα τρόφιμα με βιταμίνες, λιπαρά οξέα και άλλες ουσίες. Για παράδειγμα η εταιρεία Φάρμα Μητσόπουλος που πρόσφατα άρχισε να παράγει χοιρινό κρέας με Ω3 είπε στα «ΝΕΑ» ότι «η παραγωγική διαδικασία του χοίρειου κρέατος πλούσιου σε Ω3 λιπαρά οξέα βασίζεται καθαρά στην επιστήμη διατροφής των ζώων. Στα χοιρινά παρέχονται σιτηρέσια αποτελούμενα από αγνές πρώτες ύλες, καθώς και έλαια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα.
Η περιεκτικότητα της τροφής σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι πολύ υψηλή σε σχέση με τις ημερήσιες ανάγκες του ζώου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός του να χρησιμοποιεί την ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που χρειάζεται για τη σωστή λειτουργία του και το πλεόνασμα να το εναποθέτει στον λιπώδη ιστό του, βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την τελική του σύνθεση». Προσθέτουν μάλιστα ότι παρέχουν στους χοίρους, μέσω της διατροφής τους, περίσσεια βιταμινών και ιχνοστοιχείων με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή μέσω των ζωοτροφών επιτυγχάνεται και η παραγωγή αυγών με Ω3, αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου δρ. Γεώργιος Μπόσκου. Άλλη τεχνική, προσθέτει, είναι αυτή της μικροενθυλάκωσης σε μοριακό επίπεδο λιπαρών οξέων ή βιταμινών στις τροφές, π.χ. σε παιδικές τροφές σε σκόνη. Όσο για τα λεγόμενα «λειτουργικά γιαούρτια», ο καθηγητής λέει ότι εμπλουτίζονται με καλλιέργειες βακτηρίων τις οποίες οι ειδικοί απομονώνουν από διαφορετικές πηγές, για παράδειγμα από τη μικροχλωρίδα νεογνών.
πηγη "Τα Νεα"

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΓΡΑΦΩ ΠΡΩΤΟΣ.ΠΡΟΛΑΒΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΙΟ.ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ,ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΗ.ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ.ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΙΠΟΥΝ.Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον...Πραγματικά πολύ χρήσιμα πράγματα για αυτούς που θέλουν να ξέρουν τη ποιότητα του φαγητού που καταναλώνουν και όχι μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή