Κυριακή, 7 Ιουνίου 2009

Ψήσιμο στα κάρβουνα: Η επικίνδυνη μας συνήθεια

Εχετε σκεφτεί ότι κάποια από τα αγαπημένα μας φαγητά που ψήνονται στα κάρβουνα είναι εξαιρετικά... επικίνδυνα για την υγεία μας; Μπορεί η γεύση τους να μας «γαργαλάει» υπέροχα τον ουρανίσκο, αλλά το κακό που μας προξενούν ίσως αποβεί μοιραίο! Οι μοσχαρίσιες μπριζόλες στα κάρβουνα, για παράδειγμα, ή τα λουκάνικα και τα μπιφτέκια είναι αναμφισβήτητα από τα πλέον δημοφιλή πιάτα στις ταβέρνες, αλλά και μια ευκαιρία για όσους διαθέτουν μπάρμπεκιου να τα απολαύσουν με την παρέα τους στο κυριακάτικο τραπέζι.Ωστόσο, ένα τέτοιο γεύμα θεωρείται «υψηλού ρίσκου», σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου της Μινεσότα, αφού μαζί με το λαχταριστό και ζουμερό μεζέ επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με μια σειρά από καρκινογόνες ουσίες που «πασπαλίζουν» και «ποτίζουν» το κρέας μέσω του καπνού που αναδύεται από τα κάρβουνα! Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν σε 62.000 άτομα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν δύο με τρεις φορές την εβδομάδα ξεροψημένο κόκκινο κρέας στα κάρβουνα έχουν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο στο πάγκρεας, όπως αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης Κριστίν Αντερσον.Σε διάστημα εννέα χρόνων, πολλοί από αυτούς διαγνώστηκαν με καρκίνο στο πάγκρεας. «Διαπιστώσαμε ότι εκείνοι που προτιμούσαν την μπριζόλα τους καλοψημένη είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο στο πάγκρεας σε σχέση με εκείνους που το προτιμούσαν λιγότερο καλοψημένη ή που δεν έτρωγαν μπριζόλες» εξηγεί η δρ Αντερσον.Μάλιστα, ένα κιλό παϊδάκια έχει τόσες καρκινογόνες ουσίες όσες προσλαμβάνουμε από το περιβάλλον μέσα σε ένα χρόνο, όπως είπε στην «Espresso» ο πρώην διευθυντής ερευνών του «Δημοκρίτου» χημικός Νίκος Κατσαρός: «Μιλάμε πάντα για τις μοσχαρίσιες μπριζόλες, τα λουκάνικα, τα μπιφτέκια και όχι για τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο, ψάρι), αλλά και τις άπαχχες χοιρινές μπριζόλες» εξηγεί ο κ. Κατσαρός και συμπληρώνει: «Το λίπος από το κρέας που καίγεται και πέφτει στα κάρβουνα παράγει νιτροζαμίνες, μια σειρά από καρκινογόνες ουσίες. Επιπλέον, δημιουργούνται και πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (χημικές ουσίες) που απορροφούνται από το κρέας».Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, επικίνδυνα είναι και τα κάρβουνα που αγοράζουμε: «Οι λαθάνθρακες, οι μπριγκέτες είναι εισαγόμενα κάρβουνα που στην ουσία είναι καρβουνόσκονη που έχει συγκολληθεί με διάφορες χημικές ουσίες. Αυτά όταν καίγονται παράγουν καρκινογόνες ουσίες όπως φαινόλες και βενζόλιο. Επιπλέον, δεν πρέπει να ψήνουμε ποτέ σε ξύλα, γιατί παράγουν πολύ καπνό. Ολα αυτά, εκτός από καρκίνο στο πάγκρεας, είναι εξίσου ύποπτα διότι αυξάνουν και τον καρκίνο του εντέρου κατά 30%». Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για να μειώσει κανείς τον κίνδυνο να νοσήσει από καρκίνο είναι να χαμηλώνει τη φωτιά όταν ψήνει, τηγανίζει ή κάνει μπάρμπεκιου ώστε να αποφεύγει να κάψει το κρέας.
Espresso News

4 σχόλια:

  1. Ε δεν θα μας κανουν να κοψουμε τα ψητα στα κάρβουνα. Εδω είναι Ελλάδα ....αυτά να τα πουν στους Ευρωπαίους.... Εμεις θα κάνουμε αυτο που μας έμαθαν οι πατεράδες και οι παπούδες μας που δεν πέθαναν από καρκίνο και είχαν φαει κάρβουνο και κάρβουνο.........

    Τελοσπάντων καλο και ενημερωτικό το αρθράκι της Espresso αλλά ...... θα κανουμε του κεφαλιού μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έμάς τους Έλληνες μας αρέσει αν τρώμε τον αγλέορα πάντως....χαχαχχαχαχαχα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ.ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΝΑ ΜΗ ΦΑΜΕ ΚΑΤΙ ΨΗΤΟ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ;ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή