Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Οδηγός επιβίωσης από το καθημερινό στρες

Το άγχος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας. Όσο κι αν προσπαθήσετε δεν είναι εύκολο να απαλλαγείτε οριστικά και αμετάκλητα από το στρες. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε τρόπους να αποφύγετε καταστάσεις οι οποίες σας προκαλούν στρες και να μάθετε να ελέγχετε τον τρόπο που ανταποκρίνεστε σε αυτό.


Το πρώτο βήμα είναι να βρείτε δικές σας στρατηγικές αντιμετώπισης. Δοκιμάστε να καταγράφετε τα στρεσογόνα γεγονότα της καθημερινότητας, την αντίδρασή σας σε αυτά και πώς θα μπορέσατε να τα αντιμετωπίσετε.
Αφού ανακαλύψετε τι σας προκαλεί άγχος, δοκιμάστε να κάνετε ορισμένες αλλαγές στη ζωή σας που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις.
Εμείς σας παρουσιάζουμε τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές χαλάρωσης που προτείνουν οι ειδικοί:
Διαχειριστείτε το χρόνο σας
Η διαχείριση χρόνου είναι ένας τρόπος για να έχετε στη διάθεσή σας χρόνο για περισσότερα πράγματα που θέλετε και χρειάζεται να κάνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποια πράγματα έχουν επείγοντα χαρακτήρα και ποια μπορούν να περιμένουν. Η διαχείριση του χρόνου σας μπορεί να κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη, με λιγότερο άγχος και πιο ουσιαστική.
Αλλάξτε τον τρόπο ζωής σας
Οι επιλογές που κάνετε σχετικά με τον τρόπο που ζείτε επηρεάζουν το επίπεδο στρες που αισθάνεστε. Ο τρόπος ζωής σας δεν μπορεί να προκαλέσει άγχος από μόνος του, αλλά μπορεί να αποτρέψει το σώμα σας να ανακάμψει από αυτό. Προσπαθήστε να:
* Βρείτε μια ισορροπία ανάμεσα στις προσωπικές, τις επαγγελματικές και τις οικογενειακές σας ανάγκες. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Ξεκινήστε εξετάζοντας το πώς θα περνάτε το χρόνο σας. Ίσως υπάρχουν πράγματα που δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να κάνετε. Η εξεύρεση μιας ισορροπίας μπορεί να είναι δύσκολη, όμως αξίζει να προσπαθήσετε.
* Προσπαθήστε να έχετε έναν σκοπό στη ζωή σας. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν νόημα στην επαφή με την οικογένεια και τους φίλους, άλλοι στην εργασία ή στον αθλητισμό.
* Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά. Το σώμα σας ανακουφίζεται από το άγχος της ημέρας, όταν κοιμάστε.
* Αποκτήστε υγιεινές συνήθειες. Η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός του αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος και γενικότερα η φροντίδα της υγείας σας είναι η καλύτερη άμυνα εναντίον του στρες.
* Ασκηθείτε. Ακόμη και η μέτρια άσκηση, όπως το περπάτημα σε καθημερινή βάση, μπορεί να μειώσει την πίεση.
Ζητήστε βοήθεια
Η υποστήριξη που παίρνετε από την οικογένεια, τους φίλους και τον κύκλο σας γενικότερα επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό το πώς βιώνετε το στρες. Όταν νιώθετε ότι εισπράττετε υποστήριξη στη ζωή σας, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο υγιείς.
Μιλώντας για υποστήριξη εννοούμε να νιώθετε ότι σας αγαπούν, σας εμπιστεύονται και σας συμπαραστέκονται. Η υποστήριξη μπορεί να συνδέεται ακόμη με το χρόνο ή τα χρήματα, που διαθέτει κάποιος για σας. Μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο να ζητήσετε βοήθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι είστε αδύναμος. Αν έχετε άγχος, μπορείτε να αναζητήσετε υποστήριξη από:
* Οικογένεια και φίλους
* Συνεργάτες και συναδέλφους
* Έναν ειδικό (ειδικά αν το στρες που αισθάνεστε προκαλείται από μια ειδική κατάσταση ή κάποιο πρόσφατο συμβάν)
Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας
Η εμπειρία αγχωτικών γεγονότων μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας και να αρχίσετε να βλέπετε μόνο τα άσχημα και όχι τα καλά σε μια κατάσταση: με λίγα λόγια αυτό που αποκαλούμε αρνητική σκέψη. Μπορεί να βασανίζεστε από φόβο, ανασφάλεια ή κατάθλιψη. Είναι επίσης πιθανό να αισθάνεστε μοναξιά.
Η αρνητική σκέψη μπορεί να οδηγήσει στα ίδια επίπεδα στρες, που θα προκαλούσε μια πραγματική απειλή. Η προσπάθεια να περιορίσετε τις αρνητικές σκέψεις μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την πίεση.
Ακολουθήστε τις παρακάτω τεχνικές:
* Η θετική σκέψη σας βοηθάει να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα, αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτεστε. Ο τρόπος που σκέφτεστε επηρεάζει τελικά τον τρόπο που αισθάνεστε.
*Η επίλυση προβλημάτων σας βοηθάει να προσδιορίσετε όλες τις πτυχές ενός αγχωτικού γεγονότος, να εστιάσετε στις πτυχές που είστε σε θέση να αλλάξετε και να ασχοληθείτε με πράγματα που δεν μπορείτε να αλλάξετε.
* Η επικοινωνία σας βοηθάει να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Το να μην μπορείτε να μιλήσετε για τις ανάγκες και τις ανησυχίες σας, σας δημιουργεί άγχος και μπορεί να χειροτερεύσει την ήδη άσχημη συναισθηματική σας κατάσταση.


cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου