Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Oι δίαιτες με λίγα λιπαρά ανεβάζουν τη διάθεση

Η απώλεια βάρους στη διάρκεια μιας δίαιτας είναι λογικό να σας φτιάχνει τη διάθεση. Μια νέα μελέτη όμως έρχεται να υποστηρίξει ότι όταν η δίαιτα είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες, αυτή η θετική επίδραση ενδέχεται να είναι βραχύβια. Ερευνητική ομάδα από την Αυστραλία αξιολόγησε τις αλλαγές στη διάθεση που μπορεί να φέρει μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και σε υδατάνθρακες. Αυτό που διαπίστωσε είναι ότι κατά τη διάρκεια ενός έτους από την έναρξη της δίαιτας, η χαμηλή σε λιπαρά δίαιτα προκάλεσε βελτίωση της συναισθηματικής ευημερίας.


Όσοι ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες από την άλλη πλευρά, είδαν επίσης τη διάθεσή τους να βελτιώνεται, με τη διαφορά ότι αυτή η αλλαγή στη συναισθηματική τους κατάσταση άρχισε να ξεθωριάζει μετά τις πρώτες εβδομάδες.
«Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι ορισμένες πτυχές της χαμηλής σε υδατάνθρακες διατροφής μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεση... αναιρώντας κατά κάποιον τρόπο οποιαδήποτε θετική επιρροή της απώλειας βάρους», αναφέρει η συντακτική ομάδα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine, είναι η πρώτη που εξετάζει τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των δύο αυτών τύπων δίαιτας όσον αφορά τις επιπτώσεις στη συναισθηματική διάθεση μακροπρόθεσμα.
Όσο πιο λίγα τα λιπαρά τόσο πιο ψηλά η διάθεση
Οι ερευνητές υπέβαλαν τα συνολικά 106 άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Ωστόσο με τυχαία επιλογή οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η πρώτη ακολουθούσε μια δίαιτα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος και πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και η δεύτερη μια δίαιτα που επιτρέπει την κατανάλωση υδατανθράκων αλλά με περιορισμένη ποσότητα λίπους.
Οι συμμετέχοντες είχαν συνάντηση με διαιτολόγο 2 φορές το μήνα προκειμένου να βοηθηθούν στο να μείνουν πιστοί στη δίαιτα και οι ερευνητές αξιολογούσαν τα συναισθήματα κατάθλιψης, άγχους, οργής και κόπωσης των συμμετεχόντων πριν από την έναρξη της δίαιτας, μετά από 8 εβδομάδες δίαιτα, μετά από 24 εβδομάδες και στο τέλος του έτους.
Αν και οι συμμετέχοντες κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων και έχασαν περίπου το ίδιο βάρος – 13,5 κιλά κατά μέσο όρο - μόνον εκείνοι που ακολουθούσαν τη χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος δίαιτα είχαν ανεβασμένη συναισθηματική διάθεση όλο το χρόνο.
«Δεν μου προκαλεί καθόλου έκπληξη το γεγονός ότι όσοι ακολουθούν δίαιτες έχουν καλύτερη διάθεση, όταν η δίαιτα αυτή τους επιτρέπει να καταναλώνουν υδατάνθρακες», αναφέρει ο Δρ Keith Ayoob, διατροφολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Albert Einstein College της Ιατρικής στη Νέα Υόρκη. «Όταν μια δίαιτα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μπορεί να σας εξαντλήσει.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου