Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

10 λόγοι για τους οποίους το πρωινό είναι απαραίτητο


Eίναι το πρωινό το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας;

Όταν ήσασταν μικροί η μητέρα σας σας έβαζε να τρώτε δημητριακά. Αργότερα, όταν φύγατε από το σπίτι και αποφασίσατε να σπουδάσετε, το πρωινό σας, μάλλον, έγινε ένα κουλούρι.. το μεσημέρι! Την ίδια στιγμή το τσιγάρο και ο καφές για πολλούς είχε γίνει μόνιμη συνήθειά.

Έχετε συνειδητοποιήσει ότι η εφηβεία σας τελείωσε (εδώ και χρόνια) και έχει φτάσει η ώρα για μια αλλαγή. Έχετε σταματήσει αυτό το πράγμα, το κάπνισμα… Ήταν δύσοσμο και έκανε τα δόντια σας κίτρινα ούτως ή άλλως! Το παντελόνι σας ωστόσο είναι πάρα πολύ σφιχτό, δεν μπορείτε να ανεβείτε τα σκαλοπάτια χωρίς να λαχανιάσετε και νιώθετε μεγαλύτεροι από την πραγματική σας ηλικία.

Ας επιστρέψουμε όμως στο πρωινό… Ναι είναι αλήθεια, το πρωινό μπορεί να σας φτιάξει ή να σας χαλάσει μια δίαιτα, γιατί δίνει τον τόνο για το υπόλοιπο της ημέρας. Αν είστε ένας από εκείνους τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι η παράλειψη του πρωινού είναι ένας καλός τρόπος για να χάσετε βάρος ας το ξανασκεφτείτε!

Εδώ είναι οι σπουδαιότεροι λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώτε σίγουρα το πρωινό, κάθε μέρα:

1. Μην μένετε νηστικοί για ώρες
Το σώμα σας αντιδρά στο να μένετε νηστικοί για αρκετές ώρες, με την επιβράδυνση του ρυθμού μεταβολισμού του. Τρώγοντας πρωινό, ξυπνάτε το μεταβολισμό σας και ο κινητήρας του οργανισμού σας παίρνει μπρος, καίγοντας τις θερμίδες που χρειάζεται προκειμένου να χάσετε βάρος.

2. Τρώτε περισσότερο, ζυγίζετε λιγότερο
Οι έρευνες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν βάρος, χωρίς να το ξαναπάρουν. Όταν παραλείπετε γεύματα, είστε τόσο πεινασμένοι ώστε το μεσημέρι μπορεί να φάτε τα πάντα! Έρευνα που διεξήχθη στο Queen Margaret University του Εδιμβούργου έχει δείξει ότι η κατανάλωση δημητριακών το πρωί βοηθά στην ενίσχυση της απώλειας βάρους.

3. Σας ενδιαφέρει να είστε καλύτεροι στη δουλειά και στο σχολείο;
Το πρωινό σας βοηθά να ξυπνήσετε. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό είναι περισσότερο σε εγρήγορση και τα καταφέρνουν καλύτερα σε τεστ από ό,τι τα άτομα που παραλείπουν το πρωινό. Αντίθετα, ένα πεινασμένο παιδί μπορεί να είναι απαθές ή και οξύθυμο όταν έρχεται αντιμέτωπο με δύσκολα καθήκοντα. Το πρωινό είναι το κλειδί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενήλικες χρειάζονται το πρωινό όσο και τα παιδιά.

4. Το πρωινό είναι η ευκαιρία σας να φάτε τα τρόφιμα που δεν μπορείτε να φάτε το υπόλοιπο της ημέρας
Μπορείτε να φάτε ολικής αλέσεως δημητριακά με άπαχο γάλα. Μέσα σε ένα μπολ έχετε, δηλαδή, φυτικές ίνες, φολικό οξύ και ασβέστιο! Μπέικον και αυγά τρώτε και αργότερα!

5. Η παράλειψη του πρωινού σας κάνει γκρινιάρη
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό τείνουν να είναι σε καλύτερη διάθεση. Το πρωινό σας βοηθάει να πάρετε το σωστό δρόμο για την υπόλοιπη ημέρα. Αν ξεκινήσετε με ένα υγιεινό πρωινό, τότε θα έχετε διάθεση για μεσημεριανό φαγητό. Είναι πιο πιθανό να επιλέξετε κάτι λογικό για μεσημεριανό γεύμα εάν δώσετε την πρέπουσα σημασία στις επιλογές του πρωινού σας.

6. Μη τρώτε donuts και άλλα συναφή το πρωί
Θα προκαλέσει μια πτώση του σακχάρου στο αίμα μερικές ώρες αργότερα.

7. Το πρωινό κάνει τη “μηχανή” σας να λειτουργεί καλύτερα
Πάρτε ένα υγιεινό πρωινό, και θα είστε έτοιμοι να κατακτήσετε τον κόσμο.

8. Εάν είστε γονέας, δώστε το καλό παράδειγμα
Παραλείποντας το πρωινό, τα παιδιά σας θα νομίζουν ότι δεν είναι σημαντικό. Το πρωινό δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη υπόθεση, αλλά δεν πρέπει να το παραλείψετε σε καμία περίπτωση. Κάντε το μια συνήθεια, και τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν.

9. Μην τρώτε επιδόρπιο για πρωινό
Εάν νομίζετε ότι μια μπάρα δημητριακών με 30 γραμμάρια ζάχαρη είναι ένα καλό πρωινό, τότε ξανασκεφτείτε το. Μερικές μπάρες δημητριακών περιέχουν σχεδόν τόση ζάχαρη και λίπος όσο ένα κανονικό κομμάτι σοκολάτας.

10. Μια τελευταία κουβέντα σχετικά με τις ετικέτες
Αν γράφει “θρεπτικά”, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υγιεινό. Οι κατασκευαστές δημητριακών είναι ειδικοί στο μάρκετινγκ, χρησιμοποιώντας λέξεις που στέλνουν ένα μήνυμα για την υγεία, αλλά αν δεν διαβάσετε τις ετικέτες, ότι τρώτε είναι με δική σας ευθύνη. Τα δημητριακά για παιδιά (Kids) έχουν συχνά περισσότερη ζάχαρη από τα γλυκά. Προστατέψτε τα παιδιά σας από το να εθιστούν σε αυτά τα δημητριακά… Θα συνηθίσουν τη ζάχαρη και αυτό δεν θα είναι καλό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου