Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

O ύπνος κάνει καλό… Οι επιστήμονες επισημαίνουν τις ευεργετικές επιδράσεις που έχουν στην υγεία τόσο ο νυχτερινός ύπνος όσο και η μεσημεριανή σιέστα.


O ύπνος κάνει καλό… Οι επιστήμονες επισημαίνουν τις ευεργετικές επιδράσεις που έχουν στην υγεία τόσο ο νυχτερινός ύπνος όσο και η μεσημεριανή σιέστα.

Αντίθετα η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, ακόμη και με ψυχολογικές διαταραχές και συμπτώματα κατάθλιψης. Επιπλέον όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά ή ο ύπνος μας δεν είναι ικανοποιητικός, κινδυνεύουμε να πάθουμε σοβαρά ατυχήματα λόγω της υπνηλίας και της αδυναμίας συγκέντρωσης, που αισθανόμαστε στη διάρκεια της ημέρας.

Ας δούμε όμως 5 σοβαρούς κινδύνους που μπορεί να κρύβει η στέρηση ύπνου.

1 – Κίνδυνος για συνεχή εκνευρισμό, κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας

Ένας βαθύς και αναζωογονητικός ύπνος είναι άκρως απαραίτητος για να αισθάνεστε ξεκούραση και ευεξία. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε εκνευρισμό και θλίψη και να έχετε προβλήματα στις σχέσεις σας. Αν πρόκειται για μια χρόνια κατάσταση, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε σκέψεις αυτοκτονίας.

2- Κίνδυνος να πάρετε βάρος

Η παχυσαρκία δεν συνεπάγεται προβλήματα μόνο από αισθητικής απόψεως αλλά και από πλευράς υγείας, αφού αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Αν και οι κακές διατροφικές συνήθειες ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την παχυσαρκία, η έλλειψη ύπνου είναι ένας επιπλέον αρνητικός παράγοντας.

Η ορμόνη λεπτίνη έχει σημαντική επίδραση στην όρεξη για φαγητό. Τα αυξημένα επίπεδα της λεπτίνης καταστέλλουν την όρεξη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη ύπνου μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης στον οργανισμό. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της όρεξης και συνακόλουθα σε αύξηση του σωματικού βάρους. Φροντίστε λοιπόν να κοιμάστε αρκετά, αν θέλετε να χάσετε –ή τουλάχιστον να μην πάρετε- κιλά.

3 – Αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη

Ο διαβήτης σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Είναι η νούμερο ένα αιτία τύφλωσης στη Βρετανία και προκαλεί πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές αλλαγές, που προκαλούν σακχαρώδη διαβήτη.

4 – Κίνδυνος ατυχήματος στη δουλειά

Η επαγγελματική σας απόδοση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το αν κοιμάστε και ξεκουράζεστε επαρκώς. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την απόδοσή σας και τελικά τις προοπτικές επαγγελματικής –αλλά και μισθολογικής- σας ανέλιξης.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως ελλοχεύει αν η δουλειά σας συνεπάγεται χρήση βαρέων μηχανημάτων ή οδήγηση μηχανοκίνητων οχημάτων, οπότε κινδυνεύετε όχι μόνο να μην κριθείτε επαγγελματικά επαρκείς αλλά και να πάθετε κάποιο ατύχημα, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα ή ακόμη και την ίδια τη ζωή σας.

5 – Κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος

Σημαντικός αριθμός τροχαίων ατυχημάτων αποδίδεται στην υπνηλία την ώρα της οδήγησης, που βέβαια οφείλεται στην έλλειψη ύπνου. Εξαιτίας της υπνηλίας μπορεί να συμβούν ακόμη και θανατηφόρα ατυχήματα.

Πηγή: Cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου