Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS




Για έλλειψη ενημέρωσης και αύξηση των κρουσμάτων του AIDS στις μικρές ηλικίες μιλούν οι διεθνείς οργανισμοί, ενώ δραματική είναι η έλλειψη φαρμάκων στις τρίτες χώρες. Ο ιός ΗIV σαρώνει και τις ανεπτυγμένες χώρες: ένας στους τέσσερις ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον HIV είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών.


Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988 και έκτοτε κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκστρατείες ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο για την ευαισθητοποίηση και τη στήριξη του αγώνα για την καταπολέμηση του ιού IHV, o οποίος εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα στο σύγχρονο κόσμο.



Η ανθρωπότητα δεν πρέπει να εφησυχάσει τώρα που η μάχη κατά του HIV έχει αρχίσει να αποδίδει, δήλωσε ο γγ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε στην αυγή μιας νέας εποχής. Λιγότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον HIV και λιγότεροι πεθαίνουν από AIDS (...) Βρισκόμαστε όμως ακόμη στην αρχή. Δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό».




«Το AIDS δε θα εξαφανιστεί σύντομα. Η ταχύτητα με την οποία οι άνθρωποι μολύνονται από τον HIV είναι μεγαλύτερη από αυτή με την οποία μπορούμε να τους περιθάλψουμε. Το AIDS παραμένει ανάμεσα στις δέκα βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως, ενώ είναι ο υπ’ αριθμόν ένα δολοφόνος στην Αφρική» υπογράμμισε.



Η UNAIDS (υπηρεσία του ΟΗΕ κατά του AIDS) δεν ανακοίνωσε φέτος νέα στοιχεία για τον αριθμό των νέων μολύνσεων και τους θανάτους στη διάρκεια του 2008, καθώς η συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων δεν έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα ωστόσο με στατιστικές που παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Συνέδριο κατά του AIDS που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στο Μεξικό, το 2007 ζούσαν με τον ιό περίπου 33 εκατ. άτομα.




Στην Ελλάδα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε το 2008 – καθώς σημειώθηκαν 547 νέες μολύνσεις έως το τέλος Οκτωβρίου - και έως το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει σε επίπεδα υψηλότερα ακόμα και σε σχέση με την περίοδο 2005 - 2006, κατά την οποία είχε καταγραφεί σημαντική αύξηση των φορέων.



Ο συνολικός αριθμός οροθετικών ατόμων – δηλαδή των φορέων του ιού HIV - που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας ανέρχεται σε 9.229 άτομα, από τα οποία 7.409 ήταν άνδρες και 1.772 γυναίκες.



Περίπου 1,9 εκατομμύρια παιδιά ανά τον κόσμο πάσχουν από τον ιό του AIDS και από αυτά μόνο τα 200.000 έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα για τη ζωή τους αντιρετροϊκά φάρμακα. Τα εννέα στα δέκα παιδιά δηλαδή δεν λαμβάνουν θεραπεία και σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τα μισά από αυτά πεθαίνουν προτού συμπληρώσουν το δεύτερο έτος της ηλικίας τους.



Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών μολύνονται με το HIV μέσω της μετάδοσης από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της κύησης, της γέννας ή του θηλασμού. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να προληφθεί η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί. Στις ανεπτυγμένες χώρες, η μόλυνση με HIV στα παιδιά έχει σχεδόν εκλείψει μέσω της επιτυχημένης πρόληψης μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί. Το πρόβλημα, ωστόσο, παραμένει στις μικρές ηλικίες, καθώς ένας στους τέσσερις ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον HIV είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών.



Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο τέλος του 2000, 36,1 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά ζούσαν με τον HIV ή το AIDS. Μέχρι το 2000, 21,8 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νόσο.




Στην Ελλάδα λειτουργούν Κέντρα Ελέγχου του AIDS, όπου γίνονται απόλυτα εχέμυθες, αξιόπιστες και δωρεάν εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστώσει κανείς έγκαιρα και χωρίς να παρατείνει την ανησυχία του, αν έχει προσληφθεί από τον ιό. Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το AIDS, οι ενδιαφερόμενοι δεν πρέπει να διστάζουν να μιλούν με τον γιατρό τους ή με κάποιον εκπρόσωπο του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- τηλεφωνική γραμμή για το AIDS: 210 7222222, website: www.keelpno.gr ).


Λίγα λόγια για το AIDS




Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς εμφανίστηκε το AIDS. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι εμφανίστηκε κάποια στιγμή ανάμεσα στο 1926 και στο 1946, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν ότι είχε μεταπηδήσει από τους χιμπατζήδες στους ανθρώπους ήδη από το 1675.
Η λοίμωξη HIV άρχισε να παίρνει τη μορφή επιδημίας στην Κεντρική Αφρική στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, ωστόσο η «παράξενη ασθένεια» παρατηρήθηκε σε ομοφυλόφιλους άνδρες στο Λος Άντζελες, στις 5 Ιουνίου 1981.

Τα πρώτα θύματα της νόσου - από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η νόσος στην Αμερική και στην Ευρώπη - ήταν νεαροί ομοφυλόφιλοι.
Σήμερα, αφορά όλους όσους έχουν ερωτικές επαφές με τους συνανθρώπους τους.
Το AIDS είναι το τελευταίο στάδιο της μόλυνσης από τον ιό HIV, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξαιρετικά εξασθενημένο.

Ο HIV είναι ένας ιός που καταστρέφει μια συγκεκριμένη κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, τα Τ4 λεμφοκύτταρα, τα οποία είναι σημαντικά για την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε κάθε είδους εισβολέα (μικρόβια, ιούς, μύκητες, παράσιτα), με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μένει απροστάτευτος ακόμα και σε παθήσεις που σε υγιείς ανθρώπους δε δημιουργούν κανένα πρόβλημα.
Ο ιός HIV μεταδίδεται με το αίμα ή το σπέρμα: δηλαδή με μετάγγιση αίματος, με σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό ή με κοινή χρήση βελόνας. Το σπέρμα ατόμων που έχουν HIV και δεν παίρνουν φάρμακα περιέχει μεγάλες ποσότητες του ιού και είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν μεταδίδεται με την επαφή με αντικείμενα εκτός από αυτά που μπορεί να έχουν πάνω τους μολυσμένο αίμα (οδοντόβουρτσες, ξυραφάκια) - διότι ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει έξω από το ανθρώπινο σώμα - δεν μεταδίδεται με το σάλιο και επομένως με το φιλί. Για το στοματικό έρωτα οι μέχρι στιγμής μελέτες δείχνουν ότι ο ιός μεταδίδεται πολύ δυσκολότερα.




πηγη...cosmo.gr

2 σχόλια:

  1. Είναι μάστιγα GiotA μου... Και το κακό είναι οτι εξαπλώνεται λόγω της έλλειψης ενημέρωσης και προφύλαξης! Αν ενημερωνόμαστε όλοι 8α μειωεί ο αριθμός των ανθρώπων που χάνονται!
    Τις καλησπέρες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. amana Θα συμφωνησω μαζι σου.. αν υπηρχε προληψη και φυσικα ενημερωση 8α ηταν πολυ καλυτερα τα πραγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή