Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Το παθητικό κάπνισμα δημιουργεί προβλήματα και στην μνήμη

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες, όπως η μνήμη, δείχνει έρευνα που δημοσιεύεται την Παρασκευή στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.
Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη δείξει ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλεί προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες.
Στη νέα έρευνα επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μέτρησαν τα επίπεδα κοτινίνης, συστατικό της νικοτίνης, στα δείγματα σιέλου που πήραν από περίπου 5.000 ενήλικες μη καπνίζοντες ηλικίας 50 ετών και άνω.
Οι μετέχοντες στην έρευνα υπεβλήθησαν επίσης σε μία σειρά από νευροψυχολογικά τεστ, τα οποία αποτιμούν τις ικανότητες απομνημόνευσης, υπολογισμού και ευφράδειας (π.χ. από τους μετέχοντες ζητείτο να αναφέρουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ζώων σε ένα λεπτό).
Οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κοτινίνης παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες. Ο συσχετισμός αυτός δεν εντοπίστηκε μόνο στους πρώην καπνιστές, αλλά και στους ανθρώπους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Μεταξύ των πιθανών αιτιολογιών, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να ευνοεί τα καρδιολογικά νοσήματα και ότι αυτά με τη σειρά τους αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στις γνωστικές λειτουργίες και άνοιας.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου