Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

«Υγιεινοί ξηροί καρποί»

Πεινάτε και δεν ξέρετε τι να φάτε; Θέλετε να φάτε κάτι υγιεινό ανάμεσα στα κύρια γεύματά σας; Μπορείτε να απολαύσετε άφοβα μια μικρή χούφτα ωμούς, ανάλατους ξηρούς καρπούς. Είναι ιδιαίτερα υγιεινοί αρκεί να τους καταναλώνουμε με μέτρο.
Οι ξηροί καρποί περιέχουν πρωτεΐνες, καλά λίπη (ωμέγα-3 και ωμέγα-6) στερόλες, βιταμίνες και σημαντικές ποσότητες ινών και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Είναι επίσης πλούσιοι σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο, ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Περιέχουν σημαντικές ποσότητες μαγνησίου και χαλκού, που φαίνεται ότι ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, την πίεση του αίματος, καθώς και τους χτύπους της καρδιάς.
Επιπλέον είναι και ιδιαίτερα ευεργετικοί για την επιδερμίδα μας.
Θέλουν όμως και ιδιαίτερη προσοχή γιατί τα οφέλη αυτά χάνονται όταν οι ξηροί καρποί αλατίζονται και καβουρντίζονται ή όταν μπαγιατεύουν.
Ας δούμε αναλυτικά τι μας προσφέρουν:
Οι σταφίδες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες.
Τα κάσιους είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, αλλά περιέχουν και κορεσμένα λιπαρά που αν φάμε μεγάλη ποσότητα, αυξάνουν την χοληστερίνη.
Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, έχουν μεγάλη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών, δίνουν πολύ μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, λίγο σίδηρο, καθώς και βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ.
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και φυτοστερόλες, καθώς επίσης είναι και μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου.
Τα φουντούκια περιέχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.
Τα φιστίκια αιγίνης περιέχουν βιταμίνη Β3 , που λέγεται και νιασίνη, είναι η βιταμίνη που ελευθερώνει ενέργεια από τα κύτταρα. Η ίδια η βιταμίνη συμβάλλει επίσης στην καλή υγεία του δέρματος. Από όλους τους ξηρούς καρπούς τα φιστίκια αιγίνης υπερισχύουν σε βιταμίνη Β3


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου