Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Στήνουν νέα Ίμια οι Τούρκοι με το νησί Ρω

Περίεργη δραστηριότητα παρατηρήθηκε τo απόγευμα της Τρίτης από την τουρκική πλευρά, κοντά στο νησί της Ρω.
Δύο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «Sabah» και ένας δημοσιογράφος επιχείρησαν με φουσκωτό σκάφος να φτάσουν στη νήσο Ρω. Ωστόσο, έγιναν άμεσα αντιληπτοί από το Λιμενικό Σώμα που περιπολεί στην περιοχή. Κρατήθηκαν για περίπου τρεις ώρες, κατασχέθηκε το φωτογραφικό υλικό που είχαν στην κατοχή τους και αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι όπου τους παρέλαβε τουρκική ακταιωρός για να τους πάει στο λιμάνι του Kas που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο. Αρχικά, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γείτονος χώρας, Anadolu, είχε μεταδώσει ότι οι τρεις συνεργάτες της εφημερίδας είχαν συλληφθεί από Ελληνες στρατιώτες του φυλακίου της Ρω, ενώ η τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mynet Haber έκανε από την αρχή λόγο για σύλληψη από το Λιμενικό Σώμα.
Ο ανταποκριτής του πρακτορείου ΙΗΑ Sabri Tsaglar, δήλωσε σε τουρκικά ΜΜΕ ότι συνέβη ένα περιστατικό και το περιγράφει ως εξής: «Βρισκόμασταν σε ένα σκάφος και παίρναμε εικόνες από τους Έλληνες στρατιώτες που βρίσκονται στο φυλάκιο της νήσου Ρω. Αυτοί μας παρακολουθούσαν με τα κιάλια. Λίγο αργότερα ήλθε ένα σκάφος του Λιμενικού και μας ρώτησε γιατί φωτογραφίζουμε το φυλάκιο. Εξέτασαν τα πλάνα και τις φωτογραφίες μας, και κάπου έστειλαν ένα e-mail. Μας είπαν ότι αν θέλουμε να πάρουμε εικόνα πρέπει να ζητήσουμε άδεια από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ήταν πολύ ευγενικοί μαζί μας. Μας κράτησαν πάνω στο σκάφος περίπου μία ώρα».Τελικά με ανακοίνωσή που εξεδόθη το βράδυ το ελληνικό Λιμενικό παραδέχεται ότι υπήρξε επεισόδιο: «Σήμερα και περί ώρα 17:35 εντοπίστηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της νησίδας Ρω, τουρκικό τουριστικό σκάφος. Πραγματοποιήθηκε ο συνήθης αστυνομικός έλεγχος του σκάφους, που έφερε το όνομα "PONY", στο οποίο επέβαιναν εκτός του κυβερνήτη, τέσσερα άτομα όλοι Τούρκοι υπήκοοι, τα οποία κατά δήλωσή τους είχαν την ιδιότητα του δημοσιογράφου, του τηλεοπτικού σταθμού Ι.Η.Α. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και αφού τους συστήθηκε άμεση αποχώρηση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος απέπλευσε περί ώρα 18:10»
Με τον τίτλο «Νέα Ιμια» παρουσιάζουν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία το περιστατικό στη νήσο Ρω, δυτικά του Καστελόριζου.
Οι Τούρκοι έστειλαν δημοσιογράφους στο νησί, αφότου πληροφορήθηκαν ότι Ελληνες στρωτιώτες είχαν υψώσει ελληνική σημαία στο νησί, (κάτι που έχει συμβεί εδώ και χρόνια), το ελληνικό λιμενικό τους σταμάτησε για να ελέγξει τα στοιχεία τους και κατόπιν να τους ζητήσει να απομακρυνθούν και αυτό το χαρακτηρίζουν πρόκληση από τους Ελληνες! Μάλιστα οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι την ώρα που οι Ελληνες λιμενικοί πραγματοποιούσαν τον έλεγχο, ο καπετάνιος του τουρκικού σκάφους ειδοποίησε τις Αρχές στην πόλη Κας απέναντι από το Καστελόριζο, με αποτέλεσμα να φθάσει στην περιοχή και μία τουρκική ακταιωρός.
Το Canal D, το οποίο και μετέδωσε πρώτο την είδηση – την οποία φρόντισε να αναπαραγάγει – κάνει λόγο για βαριά πρόκληση, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα με ένα νέο τετελεσμένο, οικειοποιήθηκε μία αδιευκρίνιστης κυριότητας νησίδα» και έκανε λόγο για παρουσία Ελλήνων στρατιωτών στην εν λόγω νησίδα. Παρόμοια σχόλια περί αδιευκρίνιστης κυριότητας νησίδα κάνει η Hurriyet, η Sabah, αλλά και οι μεγαλύτερες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.
Η Αθήνα πάντως κρατά χαμηλούς τόνους για το θέμα, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι η γειτονική χώρα συνεχίζει τα ρεπορτάζ, επιχειρώντας για μία ακόμη φορά να προκαλέσει σκηνικό έντασης.Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου