Σάββατο, 18 Απριλίου 2009

Ασπίδα υγείας το ελαιόλαδο

«Ασπίδα» κατά των εγκεφαλικών και των καρδιακών επεισοδίων είναι το ελαιόλαδο, μας βεβαιώνει πορτογαλική έρευνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Molecular Nutrition & Food Research», ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πόρτο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ουσία DHPEA-EDA, που εντοπίζεται στο ελαιόλαδο, είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, το οποίο παρέχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια προστατευτική πανοπλία. «Τα νέα ευρήματα προσφέρουν επιστημονική εξήγηση στα ξεκάθαρα οφέλη που παρατηρούνται σε ανθρώπους που έχουν εντάξει το ελαιόλαδο στη διατροφή τους», υποστηρίζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας κ. Φατίμα Πάιβα-Μάρτινς. Τα καρδιαγγειακά προβλήματα προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από οξειδωτικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων ριζών. Αυτοί επιδρούν πάνω στην «κακή» χοληστερίνη (LDL) με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση των αρτηριών. Οι επιστήμονες στο πλαίσιο των δοκιμών τους προχώρησαν στη σύγκριση της επίδρασης που είχαν τέσσερις συγγενικές πολυφαινόλες (μεταξύ των οποίων και η DHPEA-EDA) σε ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση οξειδωτικής πίεσης, μια διαδικασία η οποία συνδέεται με τη δημιουργία ελευθέρων ριζών. Διαπίστωσαν ότι από τις τέσσερις ουσίες η DHPEA-EDA προσέφερε την πιο αποτελεσματική προστασία στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό, επειδή η DHPEA-EDA αποτελεί έως και το 50% του συνόλου των αντιοξειδωτικών παραγόντων που περιέχει το παρθένο ελαιόλαδο. Σύμφωνα με την κ. Πάιβα-Μάρτινς, αυτά τα ενδιαφέροντα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παραγωγή πιο «λειτουργικού» ελαιολάδου, ειδικά σχεδιασμένου για να περιορίζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων. «Τώρα που έχουμε εξακριβώσει πόσο σημαντικές είναι αυτές ουσίες, οι παραγωγοί μπορούν να αρχίσουν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην πολυφαινολική σύσταση του ελαιολάδου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου