Πολύ κοντά στην ανακάλυψη του τάφου της Κλεοπάτρας και ενδεχομένως και του αγαπημένου της Μάρκου Αντώνιου, πιστεύουν ότι βρίσκονται οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι μετά από πολυετείς έρευνες εντόπισαν τον αφιερωμένο στην Ίσιδα ναό Ταπόσιρις, που χτίστηκε στα χρόνια της βασιλείας του Πτολεμαίου Β, δυτικά της Αλεξάνδρειας, καθώς και νομίσματα και άλλα στοιχεία που οδηγούν σε αυτή την εκτίμηση. Αν οι εκτιμήσεις τους για τον τάφο επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις αρχαιολογικής σημασίας του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, οι αρχαιολόγοι μετά από ανασκαφές ψηλά σε ένα λόφο που βλέπει στη Μεσόγειο, και κάτω από τις βαριές πλάκες του ναού, που είναι αφιερωμένος στη Θεά Ίσιδα.
Βασιζόμενοι στον Πλούταρχο που έγραψε πως Κλεοπάτρα και Μάρκος Αντώνιος τάφηκαν μαζί. Αλλά και στους συναδέλφους τους που πιστεύουν πως μετά την αυτοκτονία της, η Κλεοπάτρα μεταφέρθηκε στο ναό, εκτιμούν ότι στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται ο τάφος της Κλεοπάτρας και του εραστή της Ρωμαίου στρατηγού Μάρκου Αντώνιου που αυτοκτόνησαν το 30 π.χ, μετά την ήττα τους στη ναυμαχία του Ακτίου από τον Οκταβιανό για να μην παραδοθούν. Πιστεύεται πως η Κλεοπάτρα έβαλε ένα φαρμακερό φίδι να τη δαγκώσει και ο Μάρκος Αντώνιος, με το σπαθί του.
"Βρήκαμε μέσα στο ναό ένα νόμισμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένα ακέφαλο άγαλμα ενός βασιλιά. Ένα άγαλμα, ένα κεφάλι από άγαλμα από αλάβαστρο, που πιστεύουν ότι ανήκε στην Κλεοπάτρα και 22 νομίσματα , με το πρόσωπο της Κλεοπάτρας, και το όνομά της γραμμένο. Επίσης ένα προσωπείο, που έχει βούλα στο πιγούνι , που μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι του Μάρκου Αντωνίου" τόνισαν οι αρχαιολόγοι.
Η ανακάλυψη αυτών των αντικειμένων ενισχύει την άποψη των αρχαιολόγων για το πού μπορεί να βρίσκεται ο τάφος της Κλεοπάτρας. Στο παρελθόν το συγκεκριμένο σημείο υποβαθμίστηκε ως πιθανή τοποθεσία αλλά τώρα λένε πως ίσως το βραχώδες περιβάλλον του λόφου, κοντά στο Ναό, 50 χλμ μακριά από την Αλεξάνδρεια, να το είχε επιλέξει η ίδια.
Μάλιστα καταρρίπτουν και την θεωρία ότι η βασίλισσα της Αιγύπτου ήταν άσχημη, αφού όπως λένε από τη μορφή της Κλεοπάτρας στα νομίσματα, η Βασίλισσα δεν ήταν καθόλου άσχημη.
"Η μορφή της Κλεοπάτρας στα νομίσματα λέει πως ήταν όμορφη, όχι άσχημη όπως είπε πριν από ένα χρόνο ο έφορος του Βρετανικού Μουσείου".
Οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν τις έρευνες στην περιοχή και ελπίζουν να είναι σε θέση να δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις, όταν οι εργασίες τους ολοκληρωθούν.
Οι ανασκαφές στην περιοχή διανύουν ήδη τον τρίτο χρόνο τους, με τη συμμετοχή αρχαιολόγων από την Αίγυπτο και τη Δομινικανή Δημοκρατία. Όμως, στην περιοχή γύρω από το ναό οι ειδικοί ξεκίνησαν να εργάζονται εδώ και μία εβδομάδα.
Πηγη: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου