Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Γαλαξίας με γεύση… βατόμουρο

Ποιος το περίμενε ότι η επίμονη επιστημονική έρευνα για την ανίχνευση χημικών ενώσεων στο Διάστημα, οι οποίες αποτελούν ένδειξη για την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες, θα κατέληγε σε ένα πραγματικά παράδοξο εύρημα;



Το κέντρο του γαλαξία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, έχει γεύση και μυρωδιά.



Αν τα στοιχεία αυτά προκαλούν εύλογη απορία, ακούστε και το επόμενο.



Σύμφωνα με τη μοριακή χημική σύσταση που εντόπισαν αστρονόμοι σε ένα νέφος σκόνης στο κέντρο του γαλαξία μας, η γεύση του είναι... φρουτώδης και συγκεκριμένα θυμίζει... βατόμουρο.



Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να ανιχνεύσουν αμινοξέα, τα οποία αποτελούν ένδειξη για την ύπαρξη ζώντων οργανισμών, στο συγκεκριμένο νέφος σκόνης στο κέντρο του γαλαξία, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία χημική ουσία, η οποία ευθύνεται για τη γεύση που έχουν τα βατόμουρα.



Η ίδια ουσία εξάλλου, ευθύνεται και για τη χαρακτηριστική μυρωδιά που έχει το ρούμι.



Για όσους σπεύδουν να φαντασιωθούν ένα «διαγαλαξιακό φαγοπότι» σε όποιον κατορθώσει να βρεθεί σε αυτό το σημείο του γαλαξία, ο αστρονόμος του Ινστιτούτου «Μαξ Πλανκ» της Βόννης στη Γερμανία (Max Planck Institute for Radio Astronomy), Αρνό Μπελός (Arnaud Belloche) σπεύδει να δώσει διευκρινήσεις.



Όπως αναφέρει, «όντως η ουσία που ανιχνεύθηκε δίνει τη χαρακτηριστική γεύση βατόμουρου, αλλά χρειάζονται πολλές ακόμη ενώσεις για να δημιουργηθούν "διαστημικά βατόμουρα"».



Οι αστρονόμοι, για να καταλήξουν στην ανίχνευση της ουσίας, ανέλυσαν ηλεκτρομαγνητικά κύματα τα οποία εντοπίστηκαν σε περιοχή κοντά στον αστερισμό του Τοξότη, μέσω του τηλεσκοπίου IRAM στην Ισπανία.



Οι μοριακές συνθέσεις που ανιχνεύθηκαν από τους επιστήμονες αποτελούν τις μεγαλύτερες από όσες έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στο διάστημα.



Η ανακάλυψη αμινοξέων στο διάστημα αποτελεί για τους αστρονόμους το «δισκοπότηρο» της επιστημονικής έρευνας για την ενδεχόμενη ύπαρξη εξωγήινων μορφών ζωής στο διάστημα.



ikypros.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου