Ποιο είναι το καλύτερο γεύμα για έναν εργαζόμενο: σάντουιτς με μαύρο ψωμί ή μπέργκερ με τηγανητές πατάτες; Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί δεν είναι η αναμενόμενη, αφού όπως επισημαίνουν οι τροφές δεν «ντοπάρουν» αλλά ούτε «κοιμίζουν» τον εγκέφαλο. Εφιστούν όμως την προσοχή μας, γιατί οι διατροφικές επιλογές των υπαλλήλων μπορεί να δημιουργήσουν... κακές εντυπώσεις στους προϊσταμένους. Μύθος είναι σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλη Χουρδάκη, ο διαχωρισμός των τροφών σε σωστές και λάθος αναφορικά με την εγκεφαλική λειτουργία εν ώρα εργασίας. «Ο εγκέφαλος τρέφεται με γλυκόζη και ο οργανισμός είναι κατά τέτοιον τρόπο ρυθμισμένος ώστε να παρέχει συνεχώς την τροφή που χρειάζεται ο εγκέφαλος, ακόμη κι όταν κάποιος υποβάλλει τον εαυτό του σε “νηστεία”. Το μόνο που έχει αποδειχτεί είναι ότι μετά την κατανάλωση λίπους και πρωτεϊνών καθυστερεί η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επίπτωση στη νοητική λειτουργία». Άρα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, κανένα μενού δεν αποτελεί το «εισιτήριο» για να αναδειχθεί κάποιος σε υπάλληλο του μήνα! Βέβαια μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ψαριών, φυλλικού οξέος (ουσία που ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β και βρίσκεται στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και αντιοξειδωτικών (θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά) επιδρούν θετικά στη μνήμη και γενικότερα στη λειτουργία του εγκεφάλου- αλλά σε βάθος χρόνου. Παρ΄ όλα αυτά, οι διαιτολόγοι- διατροφολόγοι υπογραμμίζουν πως τα λιπαρά γεύματα κάνουν τους εργαζομένους να αισθάνονται βάρος στο στομάχι, με αποτέλεσμα να μειώνεται προσωρινά η όρεξή τους για εργασία. «Τα τηγανητά και οι πλούσιες ποσότητες κρέατος με λιπαρές σάλτσες είναι δύσπεπτες τροφές, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αισθάνεται φουσκωμένος και να μην έχει διάθεση για δουλειά. Αντίθετα, τα ελαφρά γεύματα ευνοούν την απόδοση» λέει ο κ. Χουρδάκης. Η εικόνα του γραφείου Οι ειδικοί ωστόσο κάνουν λόγο και για μια επιπλέον παγίδα, στην οποία πέφτουν συχνά οι εργαζόμενοι. Η εικόνα ενός γραφείου πάνω στο οποίο βρίσκονται περισσότερα από ένα φλιτζάνια καφέ αλλά συνήθως κανένα ποτήρι με νερό, είναι, όπως τονίζει η διαιτολόγος- διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλανιώτη συνηθισμένη. «Όταν όμως ο υπάλληλος δεν προσλαμβάνει τα απαραίτητα για τον οργανισμό υγρά, τότε επηρεάζεται σημαντικά η νοητική λειτουργία και εγρήγορση. Η λύση είναι να έχει πάντα διαθέσιμο κοντά του ένα μπουκαλάκι νερό ή μία συσκευασία χυμού που να του υπενθυμίζει ότι πρέπει να καταναλώνει υγρά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας». Έκπληξη όμως προκαλεί η... λεπτομέρεια που επισημαίνουν οι επιστήμονες, ότι δηλαδή οι διατροφικές επιλογές που κάνει κανείς στο γραφείο «φιλτράρονται» από τους διευθυντές, αφού μέσω αυτών μπορούν να κρίνουν σε γενικές γραμμές την προσωπικότητά του. «Όταν κάποιος προσέχει τη διατροφή του, τότε αυτομάτως στέλνει το μήνυμα στους άλλους πως έχει αυτοσυγκράτηση και πρόγραμμα στην καθημερινότητά του. Αυτό συνεπάγεται μια ιδιαιτερότητα στον χαρακτήρα του που πιθανόν να τον χαρακτηρίζει και στον τρόπο με τον οποίο εκτελεί τα καθήκοντά του. Αντίθετα, όταν κάποιος καταναλώνει μόνο παχυντικές τροφές δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξωτερική του εμφάνιση και την υγεία του, άρα αδιαφορεί για ιδιαίτερα σημαντικά πράγματα. Στην ουσία υποδηλώνει προχειρότητα» εξηγεί η ψυχολόγος κ. Στέλλα Αργυρίου. Υγιεινό και συμφέρει το τάπερ από το σπίτι Λύση στο πρόβλημα διατροφής που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στο γραφείο είναι το... τάπερ από το σπίτι. Δεν αποτελεί μόνο μία υγιεινή πρόταση αλλά παράλληλα συμφέρει και στην τσέπη, αφού δεν χρειάζεται ο εργαζόμενος να ξοδεύει επιπλέον χρήματα για ένα σωστό γεύμα κατά τη διάρκεια του οκταώρου. Στην Ελλάδα, ωστόσο, φαίνεται ότι τέτοιου είδους συνήθεια δεν έχει υιοθετηθεί από πολλούς αφού, όπως σημειώνει η κ. Καλανιώτη, «σε μία σειρά σεμιναρίων που πραγματοποιήσαμε για το κοινό, διαπιστώσαμε ότι λίγοι ήταν αυτοί που εφάρμοζαν ήδη τη συνήθεια του τάπερ». Αντίθετα, το σπιτικό φαγητό στο γραφείο έχει γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια των εργαζομένων σε χώρες του εξωτερικού.
Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009
Διατροφικές παγίδες στο γραφείο
Ποιο είναι το καλύτερο γεύμα για έναν εργαζόμενο: σάντουιτς με μαύρο ψωμί ή μπέργκερ με τηγανητές πατάτες; Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί δεν είναι η αναμενόμενη, αφού όπως επισημαίνουν οι τροφές δεν «ντοπάρουν» αλλά ούτε «κοιμίζουν» τον εγκέφαλο. Εφιστούν όμως την προσοχή μας, γιατί οι διατροφικές επιλογές των υπαλλήλων μπορεί να δημιουργήσουν... κακές εντυπώσεις στους προϊσταμένους. Μύθος είναι σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μιχάλη Χουρδάκη, ο διαχωρισμός των τροφών σε σωστές και λάθος αναφορικά με την εγκεφαλική λειτουργία εν ώρα εργασίας. «Ο εγκέφαλος τρέφεται με γλυκόζη και ο οργανισμός είναι κατά τέτοιον τρόπο ρυθμισμένος ώστε να παρέχει συνεχώς την τροφή που χρειάζεται ο εγκέφαλος, ακόμη κι όταν κάποιος υποβάλλει τον εαυτό του σε “νηστεία”. Το μόνο που έχει αποδειχτεί είναι ότι μετά την κατανάλωση λίπους και πρωτεϊνών καθυστερεί η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ωστόσο, αυτό δεν έχει επίπτωση στη νοητική λειτουργία». Άρα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, κανένα μενού δεν αποτελεί το «εισιτήριο» για να αναδειχθεί κάποιος σε υπάλληλο του μήνα! Βέβαια μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση ψαριών, φυλλικού οξέος (ουσία που ανήκει στην οικογένεια βιταμινών Β και βρίσκεται στα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και αντιοξειδωτικών (θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά) επιδρούν θετικά στη μνήμη και γενικότερα στη λειτουργία του εγκεφάλου- αλλά σε βάθος χρόνου. Παρ΄ όλα αυτά, οι διαιτολόγοι- διατροφολόγοι υπογραμμίζουν πως τα λιπαρά γεύματα κάνουν τους εργαζομένους να αισθάνονται βάρος στο στομάχι, με αποτέλεσμα να μειώνεται προσωρινά η όρεξή τους για εργασία. «Τα τηγανητά και οι πλούσιες ποσότητες κρέατος με λιπαρές σάλτσες είναι δύσπεπτες τροφές, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αισθάνεται φουσκωμένος και να μην έχει διάθεση για δουλειά. Αντίθετα, τα ελαφρά γεύματα ευνοούν την απόδοση» λέει ο κ. Χουρδάκης. Η εικόνα του γραφείου Οι ειδικοί ωστόσο κάνουν λόγο και για μια επιπλέον παγίδα, στην οποία πέφτουν συχνά οι εργαζόμενοι. Η εικόνα ενός γραφείου πάνω στο οποίο βρίσκονται περισσότερα από ένα φλιτζάνια καφέ αλλά συνήθως κανένα ποτήρι με νερό, είναι, όπως τονίζει η διαιτολόγος- διατροφολόγος κ. Κωσταλένια Καλανιώτη συνηθισμένη. «Όταν όμως ο υπάλληλος δεν προσλαμβάνει τα απαραίτητα για τον οργανισμό υγρά, τότε επηρεάζεται σημαντικά η νοητική λειτουργία και εγρήγορση. Η λύση είναι να έχει πάντα διαθέσιμο κοντά του ένα μπουκαλάκι νερό ή μία συσκευασία χυμού που να του υπενθυμίζει ότι πρέπει να καταναλώνει υγρά καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας». Έκπληξη όμως προκαλεί η... λεπτομέρεια που επισημαίνουν οι επιστήμονες, ότι δηλαδή οι διατροφικές επιλογές που κάνει κανείς στο γραφείο «φιλτράρονται» από τους διευθυντές, αφού μέσω αυτών μπορούν να κρίνουν σε γενικές γραμμές την προσωπικότητά του. «Όταν κάποιος προσέχει τη διατροφή του, τότε αυτομάτως στέλνει το μήνυμα στους άλλους πως έχει αυτοσυγκράτηση και πρόγραμμα στην καθημερινότητά του. Αυτό συνεπάγεται μια ιδιαιτερότητα στον χαρακτήρα του που πιθανόν να τον χαρακτηρίζει και στον τρόπο με τον οποίο εκτελεί τα καθήκοντά του. Αντίθετα, όταν κάποιος καταναλώνει μόνο παχυντικές τροφές δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για την εξωτερική του εμφάνιση και την υγεία του, άρα αδιαφορεί για ιδιαίτερα σημαντικά πράγματα. Στην ουσία υποδηλώνει προχειρότητα» εξηγεί η ψυχολόγος κ. Στέλλα Αργυρίου. Υγιεινό και συμφέρει το τάπερ από το σπίτι Λύση στο πρόβλημα διατροφής που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στο γραφείο είναι το... τάπερ από το σπίτι. Δεν αποτελεί μόνο μία υγιεινή πρόταση αλλά παράλληλα συμφέρει και στην τσέπη, αφού δεν χρειάζεται ο εργαζόμενος να ξοδεύει επιπλέον χρήματα για ένα σωστό γεύμα κατά τη διάρκεια του οκταώρου. Στην Ελλάδα, ωστόσο, φαίνεται ότι τέτοιου είδους συνήθεια δεν έχει υιοθετηθεί από πολλούς αφού, όπως σημειώνει η κ. Καλανιώτη, «σε μία σειρά σεμιναρίων που πραγματοποιήσαμε για το κοινό, διαπιστώσαμε ότι λίγοι ήταν αυτοί που εφάρμοζαν ήδη τη συνήθεια του τάπερ». Αντίθετα, το σπιτικό φαγητό στο γραφείο έχει γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια των εργαζομένων σε χώρες του εξωτερικού.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου