Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Υπάρχει η αληθινή και παντοτινή αγάπη


Η παντοτινή αγάπη υπάρχει και την ανακάλυψαν οι επιστήμονες. Μόνο που δεν τη ζουν όλοι: όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, μόνο ένα στα δέκα ζευγάρια βιώνει έπειτα από είκοσι χρόνια σχέσης το ίδιο πάθος που οι περισσότεροι άνθρωποι δοκιμάζουν στην αρχή του έρωτά τους.

Τα ευρήματα ανατρέπουν την κοινή πεποίθηση ότι η αγάπη και η ερωτική επιθυμία κορυφώνονται στην αρχή της σχέσης κι έπειτα μειώνονται με το πέρασμα των χρόνων.

Για να καταλήξει στο συμπέρασμά της, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Stony Βrook της Νέας Υόρκης μελέτησε τους εγκεφάλους ζευγαριών που συνδέονταν επί 20 χρόνια και στη συνέχεια τους συνέκρινε με τους εγκεφάλους νέων εραστών.

Όπως διαπίστωσε, περίπου ένα στα δέκα ζευγάρια είχε τις ίδιες χημικές αντιδράσεις όταν έβλεπε τη φωτογραφία του αγαπημένου του προσώπου, που οι περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν στα πρώτα στάδια της σχέσης.

Η πρώτη επιστημονική απόδειξη της αιώνιας αγάπης ανατρέπει προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες το έντονο πάθος και η ανασφάλεια που χαρακτηρίζουν τον έρωτα, αρχίζουν να ξεθωριάζουν μετά τους πρώτους δεκαπέντε μήνες και μάλιστα, έπειτα από δέκα χρόνια έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

ΝτοπαμίνηΟι Αμερικανοί επιστήμονες ονόμασαν τα ζευγάρια της αιώνιας αγάπης "κύκνους", καθώς παρουσιάζουν ανάλογους νοητικούς "χάρτες αγάπης" με μονογαμικά ζώα που διατηρούν τον σύντροφό τους σε όλη τους τη ζωή, όπως οι κύκνοι ή και οι γκρι αλεπούδες.

Στη θέα των αγαπημένων τους, ο εγκέφαλος των "κύκνων" εξέκρινε ντοπαμίνη, μια χημική ουσία που προσδίδει ένα αίσθημα ευχαρίστησης και συνήθως εντοπίζεται σε ζεύγη που βιώνουν τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτά τους.

"Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την παραδοσιακή άποψη για την αγάπη, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η έρευνά μας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα", τόνισε ο Άρθουρ Έιρον, καθηγητής Ψυχολογίας στο Stony Βrook. Ο Αμερικανός καθηγητής ομολογεί ότι όταν άκουσε τα πρώτα ζευγάρια να του λένε πως ήταν ακόμη ερωτευμένα έπειτα από 20 χρόνια σχέσης, πίστεψε ότι κορόιδευαν τον εαυτό τους. "Η μελέτη της εγκεφαλικής τους λειτουργίας είναι αδιάψευστος μάρτυρας και δεν μπορεί να μας παραπλανήσει".

Νιώθουν ακόμη το ίδιο σκίρτημαΈνα ζευγάρι από τους "κύκνους" είναι ο Μπίλι και η Μισέλ Ζόρντον. Έχουν περάσει 18 χρόνια από το πρώτο τους ραντεβού και συνεχίζουν να κρατούν ο ένας το χέρι του άλλου, κάνοντας τους φίλους τους να ζηλεύουν. "Για μας είναι πολύ φυσιολογικό", λέει η 59χρονη Μισέλ.

Η 40χρονη Λίζα Μπέιμπερ και ο 46χρονος Ντέιβιντ δηλώνουν ότι αισθάνονται ακόμη το ίδιο σκίρτημα στην καρδιά τους που ένιωσαν όταν γνωρίστηκαν πριν από 17 χρόνια. "Έκανε σαν τρελός, με είχε σηκώσει από τα πόδια", αναφέρει η Λίζα. "Εκείνη η έξαψη παραμένει ακόμη ζωντανή", προσθέτει.

Ο καθηγητής Έιρον υποστηρίζει ότι έχει μια πολύ δυνατή σχέση με τη σύζυγό του, Ελέιν. Παραδέχεται, όμως, ότι αισθάνεται λίγη ζήλεια για τους "κύκνους". "Η σχέση τους είναι έντονη και σεξουαλικά ενεργή, χωρίς πολλές από τις αρνητικές πλευρές της πρώτης αγάπης", σημειώνει.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

3 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας εyχομαι ολοι να ειμαστe ή τουλαχιστον να αποδειχθούμε "κυκνοι". Και δεν περιμεναμε τις επιβεβαιώσεις των επιστημόνων, οι οποίοι σημερα λενε Α και αυριο Β.....
    Οσο για την φημισμένη "Αμερικανική" αγάπη ξερετε ποσο υποκριτική και ψευτικη ειναι. Οι Αμερικανοί συνηθίζουν πολυ συχνα να αναφερουν στους γυρω τους "ποσο τους αγαπούν" εινα σαν μια ψυχοπαθολογική κατασταση. Αυτο που λεμε κι εμεις "θελω να το ακούω". Φυσικά ειναι πρωταθλητές στα διαζύγια, στις εγκαταλείψεις παιδιών απο γονείς και γενικά στις διαλυμενες οικογένειες. Αυτο αντικατοπτρίζεται και στις ταινίες τους. Τα πολυχρονα ζευγαρια στην Αμερική ειναι δακτυλοδεικτούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή