Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών οδηγεί στην αχρήστευσή τους


Η ανακάλυψη των αντιβιοτικών τον προηγούμενο αιώνα, σώζει ακόμη και σήμερα εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.Όμως, η κατάχρηση των αντιβιοτικών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αχρήστευσή τους, με κίνδυνο να επιστρέψουμε στην εποχή που απλές λοιμώξεις οδηγούσαν στο θάνατο.Όσο ανησυχητικό κι αν ακούγεται αυτό, δεν παύει να είναι η σκληρή πραγματικότητα, στην οποία οδηγηθήκαμε από την υπερκατανάλωση και την κακή χρήση των αντιβιοτικών στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην χώρα μας.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς διαπιστώνουν "το τέλος των αντιβιοτικών".Μόλις πέρσι ανακοινώθηκε επισήμως ότι δεν αναμένεται η ανακάλυψη ενός νέου δραστικού αντιβιοτικού για τα επόμενα χρόνια, την ίδια ώρα που η υπερκατανάλωση των ήδη υπαρχόντων αντιβιοτικών, ουσιαστικά τα καθιστά ανενεργά.Εκτιμάται ότι στο 70% των περιπτώσεων που αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού [φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες] λαμβάνονται αντιβιοτικά χωρίς λόγο, αφού αυτές οι λοιμώξεις οφείλονται σε ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.Η χώρα μας, μαζί με την Κύπρο και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης των αντιβιοτικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ειδική συνέντευξη που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας.
Ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η μάχη εναντίον των μικροβίων κινδυνεύει να χαθεί, λόγω την άκριτης χρήσης των αντιβιοτικών.Η καθηγήτρια παθολογίας κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων κ. Γιάννης Πιερουτσάκος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Β. Κοντοζαμάνης τόνισαν ακόμη ότι έχει διαπιστωθεί πως σχεδόν όλοι οι ενήλικες Έλληνες [ποσοστό που αγγίζει το 95%] λαμβάνουν αντιβιοτικά με μία απλή φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, καθώς δεν γνωρίζουν ότι για τη λοίμωξη αυτή ευθύνεται σπανιότατα στους ενήλικες το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου.
Μελέτες παιδιάτρων που ανακοινώθηκαν και έχουν γίνει σε όλη τη χώρα δείχνουν ότι οι περισσότερες από τις μισές μητέρες έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού, ενώ σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30-40% χορηγούν αντιβιοτικά μόνες τους, χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου.Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο παιδίατρος αρνείται να χορηγήσει αντιβιοτικά, ένα 20% των μητέρων του ασκεί πίεση ή αλλάζει ακόμη και παιδίατρο.
Ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου βρίσκεται σε επαγρύπνηση και αρχίζει προσπάθεια ενημέρωσης για την καταπολέμηση της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να μένει μόνο στα λόγια, καθώς ο υφυπουργός είπε, ότι πέρα από την ευθύνη που έχει ο πολίτης ή ο φαρμακοποιός, ως γιατρός είμαι υποχρεωμένος να απευθύνω έκκληση στους συναδέλφους μου να γίνουν πιο φειδωλοί στη συνταγογράφηση αντιβιοτικών, αλλά και ως υφυπουργός εξηγώ ότι εξετάζουμε τη λήψη μέτρων ώστε, να μη μπορεί κάποιος να προμηθεύεται ελεύθερα και ανεξέλεγκτα τα αντιβιοτικά.
Οι λαθεμένες αντιλήψεις που επικρατούν για τα αντιβιοτικά είναι πολλές, με σημαντικότερη αυτή που αναφέρει ότι ένα αντιβιοτικό μπορεί να προλάβει μία ίωση ή μία μικροβιακή λοίμωξη. Άποψη πέρα για πέρα λανθασμένη.
Τα αντιβιοτικά χορηγούνται αποκλειστικά για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από μικρόβια και όχι από ιούς.
Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα κοινά σε όλους, όπως ο βήχας, η καταρροή, το συνάχι, ο πονόλαιμος και ο χαμηλός πυρετός μέχρι 38 βαθμούς.Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το σύνθημα όλων μας πρέπει να είναι ότι πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις που θα περάσουν.Βεβαίως, ας μην ξεχνάμε, είπαν οι επιστήμονες, ότι ο γιατρός θα κάνει τη διάγνωση, κι αν κρίνει ότι δεν χρειαζόμαστε αντιβιοτικά, δεν θα πρέπει να επιμείνουμε.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου