Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Θλιβερή επέτειος: 42 χρόνια από το πραξικόπημα στην Ελλάδα

Σαράντα δύο χρόνια συμπληρώνονται από την 21 Απριλίου 1967, ημέρα που το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε οδήγησε στην επταετή δικτατορία στη χώρα μας. Πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς ήδη άρχισαν να δίνουν στη δημοσιότητα ανακοινώσεις με αφορμή τη μαύρη επέτειο, συνδέοντας τα αντιδικτατορικά μηνύματα με την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

Λιγοστοί συνταγματάρχες κατέλαβαν την εξουσία με τη βία, συνέλαβαν την πολιτική ηγεσία της χώρας, κατέλυσαν το Σύνταγμα. Η επτάχρονη χούντα βύθισε τη χώρα στο σκοτάδι και οδήγησε σε περιπέτειες τον Ελληνισμό. Αποκορύφωμα, η τραγωδία της Κύπρου.
Σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ τονίζει ότι: " Είναι ευκαιρία όλος ο λαός να θυμηθεί και η νεολαία να μάθει ότι ο αντικομμουνισμός ήταν το όχημα που χρησιμοποιήθηκε για την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας του 1967.Η αντικομμουνιστική εκστρατεία, που καθοδηγεί η ΕΕ, οι τρομοκρατικοί νόμοι και η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, πηγαίνουν μαζί και στοχεύουν στα δικαιώματα του λαού, στο λαϊκό και εργατικό κίνημα. Είναι προάγγελος νέας αντιδραστικής εφόδου των μονοπωλίων και των κομμάτων τους, για να φορτώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα.Ο λαός έχει τη δύναμη, αν συνειδητοποιήσει το δίκιο του και οργανωθεί, να αποκρούσει τα αντιδραστικά σχέδια, να ανοίξει το δικό του δρόμο, της λαϊκής εξουσίας - οικονομίας". Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, με ανακοίνωσή της επισημαίνει: "Το κύριο μήνυμα της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου, είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής. Η θεσμική θωράκιση της απέναντι σε φαινόμενα εκφυλισμού, η απόκρουση κάθε προσπάθειας περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η συνεχής διεύρυνσή της με θεσμούς συμμετοχής των πολιτών είναι στοιχειά άμεσα συνδεδεμένα με τον αγώνα αυτό.Για μας η έννοια του σοσιαλισμού είναι άρρηκτα δεμένη με αυτήν την δημοκρατίας γι' αυτό και ο αγώνας για τον σοσιαλισμό και τη δημοκρατία είναι κοινός.Ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι νοηματοδοτούν με τους σημερινούς τους αγώνες τις διαχρονικές αξίες της αντίστασης και της αγωνιστικής συμμετοχής, απέναντι στα συντηρητικά στερεότυπα, τη μιντιοκρατία, τους πολέμους και τα προτάγματα της αγοράς.Ιδιαίτερα η φετινή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια βαθιά οικονομική κρίση αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης. Ο αγώνας του τότε μας δίνει δύναμη για να αγωνιστούμε ώστε να μην πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης οι οικονομικά αδύνατοι. Τιμούμε, τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, ιδιαίτερα εκείνους που θυσιάστηκαν και μάτωσαν υπερασπιζόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει ακόμη η Κύπρος".
Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. XΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.ΣΙΓΟΥΡΑ ΗΤΑΝ Η ΠΙΟ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΥ ΟΣΟΙ ΤΗΝ ΕΖΗΣΑΝ ΘΑ ΤΗΝ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!!!
    ΟΝΤΩΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή