Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Τα μυστικά της πιπεριάς

Η πιπεριά είναι γνωστό λαχανικό, που τα χρώματά του και οι γεύσεις του ποικίλλουν. Μπορεί στο εμπόριο να τις βρει κανείς είτε κόκκινες είτε κίτρινες είτε πράσινες αλλά και γλυκές και πικάντικες! Από την πικάντικη κόκκινη πιπεριά παράγεται το γνωστό μας καυτερό κόκκινο πιπέρι.
Γνωστό τόσο στην Ελλάδα από τις διάσημες πιπεριές της Φλώρινας όσο και στις άλλες χώρες, όπως στην Αμερική, στην Ινδία, στην Αυστραλία και στην Ιρλανδία, έχει και διαφορετικές ονομασίες, όπως τσίλι. Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα, ενώ η πιπεριά για κόκκινο πιπέρι καλλιεργείται μόνο στον Νομό Πέλλης.
Επιπλέον, χρησιμοποιείται και για ιατρικούς σκοπούς, ως καταπραϋντικό, δρα ενάντια στον καρκίνο του προστάτη και συμβάλλει στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Περιέχει σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνη C, θέτοντας την άμυνα του οργανισμού μας σε εγρήγορση και προστατεύοντας έτσι από το κρυολόγημα. Η βιταμίνη C όμως είναι και σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση του κολλαγόνου και βοηθά στη γρήγορη επούλωση των πληγών.
Μπορούμε να μαγειρέψουμε την πιπεριά με πολλούς τρόπους χωρίς να χάνει τη νοστιμιά της, ωμή ή τηγανητή. Με ξίδι μπορεί να γίνει ένα λαχταριστό υλικό για σάντουιτς! Βέβαια, συνήθως είναι πιο νόστιμη όταν περιέχει τυρί!
βάζουμε αλάτι...για Πιο ελαφριά τηγανητάΓια να απορροφούν τα τηγανητά μας λιγότερο λάδι και να είναι εύπεπτα στο στομάχι, τα αλατίζουμε με λίγο αλάτι πριν τα τηγανίσουμε.
Μυρωδιά μπογιάςΓια να απομακρύνουμε την έντονη μυρωδιά της μπογιάς από ένα φρεσκοβαμμένο δωμάτιο, κόβουμε ένα κρεμμύδι στη μέση και το τοποθετούμε με την κομμένη μεριά προς τα επάνω σε ένα πιάτο. Το αφήνουμε μέσα στο δωμάτιο που βάψαμε καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας με κλειστή την πόρτα και μέχρι το πρωί η έντονη μυρωδιά θα έχει εξαφανιστεί.
Για να μην κολλάει το φύλλο μας Εάν θέλουμε να ανοίξουμε εύκολα ένα φύλλο ζύμης, χωρίς να κολλάει στον πλάστη αλλά και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αλεύρι, χρησιμοποιούμε το τρικ της λαδόκολλας ή της πλαστικής μεμβράνης. Τοποθετούμε λοιπόν το ζυμάρι ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και ανοίγουμε το φύλλο μας. Στη συνέχεια αφαιρούμε τη λαδόκολλα που βρίσκεται από πάνω, αναποδογυρίζουμε το φύλο στο ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και αφαιρούμε και το δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας.
Ζυμαρικά με τέλειο σχήμαΓια να μαγειρέψουμε μεγάλα ζυμαρικά, όπως τα κοχύλια ή τα μανικότι, χωρίς να σχιστούν και χωρίς να καταστραφεί το σχήμα τους, μπορούμε να κάνουμε το εξής: Βράζουμε σε μία κατσαρόλα νερό και αφού βάλουμε μέσα τα ζυμαρικά, τα αφήνουμε να βράσουν για 30-40 δευτερόλεπτα, ίσα ίσα για να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την απομακρύνουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε έτσι για 12-13 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο τα μακαρόνια μας θα είναι έτοιμα γρήγορα και εύκολα και κυρίως χωρίς να καταστραφεί το σχήμα τους από το βράσιμο.
Το τέλειο αβγόΑν θέλουμε να διακοσμήσουμε ένα πιάτο με φέτες από αβγά, για να είναι πιο ευπαρουσίαστο αυτό πρέπει ο κρόκος να βρίσκεται στο κέντρο της φέτας. Για να βεβαιωθούμε ότι θα συμβεί αυτό, 24 ώρες πριν χρησιμοποιήσουμε τα αβγά, αφού στερεώσουμε τη συσκευασία τους με ένα λάστιχο για να μην ανοίξει, την τοποθετούμε πλάγια στο ψυγείο μας, με τη μικρότερη πλευρά προς τα κάτω. Ετσι, μόλις βράσουμε τα αβγά και τα ανοίξουμε στη μέση, θα δούμε ότι οι κρόκοι θα είναι κεντραρισμένοι.
Ρύζι για τις άσχημες μυρωδιέςΓια να καθαρίσουμε από τις επίμονες μυρωδιές τον ηλεκτρικό μύλο στον οποίο τρίβουμε καφέ ή μπαχαρικά, βάζουμε στο εσωτερικό του μερικούς κόκκους ρύζι και το βάζουμε να λειτουργήσει, έως ότου απομακρύνει όλες τις ενοχλητικές μυρωδιές.
Υπέροχο ρύζιΓια να μην κολλάει το ρύζι μας, προσθέτουμε δύο σταγόνες λεμονιού και ελάχιστη ζάχαρη κατά το βράσιμο. Πάντα καθαρές συνταγές! Για να μη λερώνουμε τα βιβλία με τις συνταγές μας, όταν τα ακουμπάμε δίπλα μας στον πάγκο της κουζίνας για να βλέπουμε τη συνταγή, μπορούμε να τα τοποθετήσουμε μέσα σε πλαστική σακούλα φύλαξης τροφίμων.
Ετσι, θα μπορούμε να τα έχουμε δίπλα μας, χωρίς να φοβόμαστε να μην τα λερώσουμε.
Αντί για λάδιΕάν δεν θέλουμε να σοτάρουμε το κρέας και τα λαχανικά μας σε λάδι, μπορούμε να τα σοτάρουμε σε χυμό φρούτων ή σε σάλτσα Worcestershire. Ζάχαρη και ξίδι για κάθε συνταγή
Εάν έχουμε κάνει κάποιο λάθος στις αναλογίες της συνταγής μας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, δεν πετάμε ποτέ το φαγητό, αλλά ισορροπούμε τις γεύσεις, προσθέτοντας 1 κ. σούπας ζάχαρη και 1 κ. σούπας λευκό ξίδι. Στη συνέχεια μαγειρεύουμε το φαγητό μας για άλλα τρία λεπτά ανακατεύοντας και το δοκιμάζουμε πριν το σερβίρουμε.
Ολοστρόγγυλα μήλαΕάν θέλουμε να αφαιρέσουμε μόνο τα κουκούτσια και το κοτσάνι και να διατηρήσουμε ολόκληρο το μήλο μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ειδικό εργαλείο ή διαφορετικά αν δεν έχουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρό πολύ κοφτερό μαχαίρι, το οποίο το εισχωρούμε μέσα στο μήλο, δίπλα στο κοτσάνι του και κόβουμε προσεκτικά γύρω γύρω από τα κουκούτσια.
Πώς να ετοιμάσουμε Καραμελωμένα λαχανικάΓια να καραμελώσουν στο εξωτερικό τους τα ψητά λαχανικά, βάζουμε το ειδικό μεταλλικό τηγάνι, το οποίο θα έχουμε ελέγξει να μην έχει πλαστικά μέρη, σε φούρνο τον οποίο έχουμε προθερμάνει για 15 λεπτά. Στο μεταξύ, σε αυτό το διάστημα ρίχνουμε στα λαχανικά μας λάδι, αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να ζεσταθεί το τηγάνι μας. Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, βγάζουμε το τηγάνι από τον φούρνο και ρίχνουμε τα λαχανικά, τα οποία πέφτοντας στο καυτό τηγάνι καραμελώνουν αμέσως.

4 σχόλια:

  1. Λοιπόν,κατάληξα πως σ'αρέσει η μαγειρική Γιώτα....!!!:P:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KAΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΠΑΝΤΑ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΚΑΝΕΙΣ.ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φωτη δεν ξερω να μαγειρευω :( εχω καταβασμενες απειρες συνταγες αλλα δεν το εχω επιχειρησει να μαγειρεψω :)
    ευχαριστω SKROYRTZATE παντα εχεις μια καλη κουβεντα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή