Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

«Σοκαριστικές», για τον Ερυθρό Σταυρό, οι συνθήκες στη Γάζα

Με ένα κείμενο ασυνήθιστα σκληρό για τα δεδομένα του Ερυθρού Σταυρού, η διεθνής οργάνωση κατηγορεί το Ισραήλ για τις «σοκαριστικές», όπως τις αποκάλεσε, συνθήκες στη λωρίδα της Γάζας. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού εξαπέλυσε τις δριμύτατες αυτές κατηγορίες μετά από επίσκεψη των εκπροσώπων της στη λωρίδα της Γάζας, για πρώτη φορά μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Το Ισραήλ επέτρεψε για πρώτη φορά στα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν την περιοχή Ζεϊτούν, στη Γάζα, η οποία έχει σχεδόν καταστραφεί από τα ισραηλινά πυρά. Εκεί, σε ένα κατεστραμμένο κτίριο ανακάλυψαν 12 πτώματα και 4 πολύ μικρά παιδιά, κολλημένα στις νεκρές μητέρες τους και ανίκανα να σταθούν στα πόδια τους. Σε άλλα χτυπημένα κτίρια, βρέθηκαν και άλλοι τραυματισμένοι άμαχοι.
Οι Ισραηλινοί στρατιώτες διέταξαν τα σωστικά συνεργεία να φύγουν από την περιοχή μα αυτά αρνήθηκαν. Εξαιτίας των ισραηλινών οδοφραγμάτων, τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο.
Έτσι, οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού αναγκάστηκαν να τους μεταφέρουν με κάρα που σέρνονταν από γαϊδούρια!
«Το Ισραήλ παραβαίνει τις διεθνείς συνθήκες για την ανθρωπιστική βοήθεια» Ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Pierre Wettach, δήλωσε σήμερα πως το Ισραήλ παραβαίνει τις διεθνείς συνθήκες που προβλέπουν πως τα εμπόλεμα κράτη οφείλουν να επιτρέπουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους. «Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να γνώριζε την κατάσταση μα δεν βοήθησε τους πληγωμένους αμάχους. Ούτε και επέτρεψαν στον παλαιστινιακό Ερυθρό Σταυρό να πλησιάσει», δήλωσε. Τα διεθνή ΜΜΕ έχουν εκπλαγεί από τη δριμύτητα των κατηγοριών, ιδίως για μια οργάνωση σαν τον Ερυθρό Σταυρό, γνωστή για την ουδετερότητά της. Ο Pierre Wettach δεν δίστασε να αποκαλέσει τις συνθήκες «σοκαριστικές» και να αποδώσει την ευθύνη για αυτές στο Ισραήλ. Το Ισραήλ δεν απάντησε ακόμα στις κατηγορίες και δήλωσε πως κάθε σοβαρή κατηγορία θα ερευνηθεί. Ωστόσο, φρόντισε να τονίσει πως ο στρατός του συνεργάζεται πάντα με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για την παροχή βοήθειας!

1 σχόλιο:

  1. Καλα εντάξει. Σιγουρα ο Ισραηλινός στρατός συνεργάζεται με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις!!!
    Στο πλαίσιο αυτό βομβάρδισε σχολείο του ΟΗΕ στην Γαζα και ισραηλινό πολεμικό πλοίο εμβόλισε σκάφος με ανθρωπιστική βοήθεια που προσπαθούσε να φτασει στην Γαζα, πριν απο λίγες μερες......

    ΑπάντησηΔιαγραφή