Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Τα παιδιά τους ως πειραματόζωα χρησιμοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες!


Ο επιστημονικός κόσμος διεθνώς και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ατενίζει με νέο αέρα αισιοδοξίας το μέλλον του, μετά την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ο νέος αμερικανός πρόεδρος ανοιχτά τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να ενισχυθεί η επιστημονική έρευνα, κάτι για το οποίο ήταν επιφυλακτική η προηγούμενη κυβέρνηση Μπους, κυρίως λόγω των δεσμών της με τις φονταμενταλιστικές προτεσταντικές εκκλησίες και ομάδες πολιτών.Η κατάσταση της επιστημονικής έρευνας στις ΗΠΑ έχει να επιδείξει, τα τελευταία χρόνια, ορισμένες "γκρίζες" όψεις, που ελπίζεται ότι θα περιορισθούν με το νέο καθεστώς.Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας "Χαλκ" ένας επιστήμονας πειραματίζεται με το ίδιο του το παιδί, οδηγώντας τελικά σε μία γενετική μετάλλαξή του.Στην πραγματική ζωή, φαίνεται πως ορισμένοι επιστήμονες μπαίνουν σε ανάλογο πειρασμό, αν και σε πιο αθώα πειράματα, τουλάχιστον από όσο μπορεί να ξέρει κανείς...
Η έλλειψη εθελοντών για συμμετοχή σε επιστημονικές έρευνες έχει αναγκάσει ορισμένους ερευνητές στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα παιδιά τους στα πειράματά και τις μελέτες τους, ενώ μερικοί το κάνουν απλώς γιατί το επιλέγουν.Η εξελικτική ψυχολόγος Ντέμπορα Λαϊνμπάργκερ παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε όχι ένα, αλλά και τα τέσσερα παιδιά της σε πειράματα σχετικά με το πώς τα μέσα ενημέρωσης επιδρούν στα παιδιά, σύμφωνα με τους New York Times."Xρειάζονται εθελοντές και συχνά είναι δύσκολο να τους βρεις", δήλωσε η ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ. Παγουάν Σίνχα και Ντεμπ Ρόι, επίσης χρησιμοποίησαν τα παιδιά τους.Ο Σίνχα, καθηγητής νευροεπιστήμης, προσάρμοσε μία κάμερα στο κεφάλι του νεογέννητου παιδιού του Δαρείου, προκειμένου να "πιάσει" την οπτική γωνία ενός νηπίου, για ένα πείραμά του. Ο Σίνχα, ήδη πριν τη γέννηση του παιδιού, είχε εκπλήξει τους πάντες [και την γυναίκα του], όταν τους ανακοίνωσε ότι περιμένει με ανυπομονησία τη γέννηση "για να μελετήσει το παιδί και να κάνει πειράματα πάνω του".Ο Ρόι, σαν άλλος "Μεγάλος Αδελφός", τοποθέτησε 11 βιντεοκάμερες και 14 μικρόφωνα σε όλο του το σπίτι για να παρακολουθεί επί τρία χρόνια -για ερευνητικούς λόγους, σχετικά με μία έρευνά του για την ανάπτυξη της γλώσσας- τις καθημερινές δραστηριότητες του γιού του.Ο Άρθουρ Τόγκα, καθηγητής νευρολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, μελετά με μαγνητοεγκεφαλογράφους τις εγκεφαλικές δραστηριότητες στα τρία του παιδιά.Ο Στέφεν Καμαράτα, της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ, έχει μπλέξει και τα επτά παιδιά του σε μελέτες για μαθησιακά προβλήματα.
Κι άλλοι επιστήμονες κατά το παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει τα παιδιά τους, όπως ο διάσημος Ζαν Πιαζέ, ο θεωρητικός της ανάπτυξης του παιδιού ή ο Τζόνας Σαλκ που έκανε πρώτα στα παιδιά του το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Όμως, η νέα τεχνολογία επιτρέπει τη συλλογή πιο αναλυτικών στοιχείων.Οι επιστήμονες αυτοί σήμερα υπεραμύνονται των επιλογών τους αυτών, λέγοντας ότι τα παιδιά τους είναι ό,τι πρέπει για μία έρευνα σε βάθος και μάλιστα, σε μία εποχή που σπανίζουν τα ερευνητικά κονδύλια.
Η πρακτική αυτή εγείρει κυρίως τρία ερωτήματα:-την επίπτωση της έρευνας στα παιδιά,-την επίδραση στη σχέση γονέων-παιδιών και-την αντικειμενικότητα του ερευνητή και των στοιχείων του.
Ο Ρόμπερτ Νέλσον, διευθυντής του Κέντρου για την Ακεραιότητα της Έρευνας στις ΗΠΑ, δήλωσε στους "N.Y. Times", ότι τέτοιες ερευνητικές πρακτικές είναι αμφισβητήσιμες, καθώς μπορούν να έχουν απρόβλεπτα αποτελέσματα.Όπως είπε, "από τη στιγμή που ένας γονέας γίνεται ερευνητής του παιδιού του, αρχίζει μία άμεση σύγκρουση συμφερόντων, που διαστρεβλώνει τη σχέση γονέως-παιδιού, με απρόβλεπτους τρόπους. Ο ρόλος του γονιού είναι που προστατεύει το παιδί".
Από την άλλη, κάποιοι ερευνητές-γονείς, αντιδρούν στο ότι υπεραγαπούν τα παιδιά τους και στο ότι δεν τους κάνουν κάποιο κακό με το να τα μελετούν.Μερικοί άλλοι ερευνητές-γονείς, έβαλαν τις γυναίκες τους ή και τα παιδιά τους να υπογράψουν σχετικά έγγραφα στα οποία αναφέρουν ότι συναινούν στις έρευνες αυτού του είδους!
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΦΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΕΛΕΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και κάνουν και άλλα που δεν τα ξέρουμε και δεν τα φανταζόμαστε φυσικά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή